Ciasto makowo-pomarańczowe
Przepis na pomarańczową babkę z makiem
Przygotuj dziś ze mną pyszne i puszyste ciasto makowo-pomarańczowe. Taka słodka babka z makiem i pomarańczą będzie idealnym ciastem na Boże Narodzenie, ale sprawdzi się również o każdej porze roku. Koniecznie zobacz mój dokładny przepis krok po kroku na babkę z makiem i upiecz ją jak najszybciej!
Spis treści
Ciasto makowo-pomarańczowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz aromatyczne ciasta z makiem, to koniecznie upiecz taką puszystą babkę.
Ciasto pomarańczowo-makowe przepis
Wyposażenie
- Duża forma do babki z kominkiem, albo podłużna forma keksowa o długości 30 cm.
Składniki
składniki na pomarańczowe ciasto z makiem
- 120 g maku (w ziarnach)
- 250 ml mleka
- 220 g masła
- 220 g cukru (- trochę ponad 1 szklanka)
- 3 jajka (- rozmiar L)
- 300 g mąki pszennej (- 2 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukru waniliowego)
- 1 łyżka skórki pomarańczowej
- 4 łyżki soku pomarańczowego
składniki na poncz do ciasta z makiem
- 125 ml złotego syropu (golden syrup)
- 1 pomarańcza
Instrukcja
- Podgrzej mleko – prawie do zagotowania i zalej nim mak i odstaw do przestudzenia.250 ml mleka, 120 g maku
- Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym aż będzie puszyste.220 g masła, 220 g cukru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Dodaj pojedynczo jajka i dokładnie zmiksuj.3 jajka
- Zmieszaj razem mąkę i proszek do pieczenia.300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy i wyciśnij z niej sok.1 łyżka skórki pomarańczowej, 4 łyżki soku pomarańczowego
- Dodaj część mąki do masy maślanej – wsypując po jednej łyżce.
- Dodaj połowę mleka z makiem i ponownie część mąki.
- Wlej resztę mleka z makiem, dodaj pozostałą część mąki oraz sok i skórkę z pomarańczy (ja jeszcze dodatkowo dałam kandyzowaną skórkę z pomarańczy).
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 60 minut (do suchego patyczka).
- Aby przygotować poncz należy podgrzać lekko golden syrup, dodać do niego drobno pokrojoną skórkę z pomarańczy (ja ją ścinałam specjalnym nożykiem) i wyciśnięty sok z pomarańczy.125 ml złotego syropu (golden syrup), 1 pomarańcza
- Pogotuj przez kilka minut, aby całość lekko zgęstniała (po ostygnięciu zgęstnieje bardziej). Ponczem polej ciasto po wierzchu, albo tak jak ja – podaj do ciasta, aby polać każdy kawałek indywidualnie.
Notatki
Prywatne
Pomarańczowa babka z makiem – uwagi
To ciasto pomarańczowo-makowe będzie doskonałe na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia.
Połączenie maku i pomarańczy zawsze się sprawdza i świetnie smakuje.
Ciasto jest pyszne, puszyste i samo znika.
Polecam podanie do niego ponczu pomarańczowego – świetnie podkręca smak ciasta (przepis poniżej).
Przepis wynaleziony na blogu Blue Spoon.
Ps.
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na Boże Narodzenie – na pewno znajdziesz tu coś dla siebie!
Polecane przepisy na ciasta pomarańczowe
Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasta pomarańczowe. Tutaj polecam takie trzy przepisy: