Ciasto makowo-pomarańczowe

Zaktualizowany: 2023 9 października
ciasto makowo-pomarańczowe

Przepis na pomarańczową babkę z makiem

Przygotuj dziś ze mną pyszne i puszyste ciasto makowo-pomarańczowe. Taka słodka babka z makiem i pomarańczą będzie idealnym ciastem na Boże Narodzenie, ale sprawdzi się również o każdej porze roku. Koniecznie zobacz mój dokładny przepis krok po kroku na babkę z makiem i upiecz ją jak najszybciej!

babka z makiem i pomarańczą

Ciasto makowo-pomarańczowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz aromatyczne ciasta z makiem, to koniecznie upiecz taką puszystą babkę.

ciasto z makiem

Ciasto pomarańczowo-makowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na puszystą i aromatyczną pomarańczową babkę z makiem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour
1 hour
Czas całkowity 2 hours 30 minut
Porcje 10
Wyposażenie
  • Duża forma do babki z kominkiem, albo podłużna forma keksowa o długości 30 cm.
Składniki

składniki na pomarańczowe ciasto z makiem

składniki na poncz do ciasta z makiem

  • 125 ml złotego syropu (golden syrup)
  • 1 pomarańcza
Instrukcja
 
  • Podgrzej mleko – prawie do zagotowania i zalej nim mak i odstaw do przestudzenia.
    250 ml mleka, 120 g maku
  • Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym aż będzie puszyste.
    220 g masła, 220 g cukru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Dodaj pojedynczo jajka i dokładnie zmiksuj.
    3 jajka
  • Zmieszaj razem mąkę i proszek do pieczenia.
    300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy i wyciśnij z niej sok.
    1 łyżka skórki pomarańczowej, 4 łyżki soku pomarańczowego
  • Dodaj część mąki do masy maślanej – wsypując po jednej łyżce.
  • Dodaj połowę mleka z makiem i ponownie część mąki.
  • Wlej resztę mleka z makiem, dodaj pozostałą część mąki oraz sok i skórkę z pomarańczy (ja jeszcze dodatkowo dałam kandyzowaną skórkę z pomarańczy).
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 60 minut (do suchego patyczka).
  • Aby przygotować poncz należy podgrzać lekko golden syrup, dodać do niego drobno pokrojoną skórkę z pomarańczy (ja ją ścinałam specjalnym nożykiem) i wyciśnięty sok z pomarańczy.
    125 ml złotego syropu (golden syrup), 1 pomarańcza
  • Pogotuj przez kilka minut, aby całość lekko zgęstniała (po ostygnięciu zgęstnieje bardziej). Ponczem polej ciasto po wierzchu, albo tak jak ja – podaj do ciasta, aby polać każdy kawałek indywidualnie.
Notatki
Zamiast syropu pomarańczowego możesz posmarować babkę lukrem pomarańczowym – wystarczy szklankę cukru pudru zmieszać z kilkoma łyżkami soku pomarańczowego. 
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto pomarańczowe z makiem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
makowo-pomarańczowe1

Pomarańczowa babka z makiem – uwagi

To ciasto pomarańczowo-makowe będzie doskonałe na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia.

Połączenie maku i pomarańczy zawsze się sprawdza i świetnie smakuje.

Ciasto jest pyszne, puszyste i samo znika.

Polecam podanie do niego ponczu pomarańczowego – świetnie podkręca smak ciasta (przepis poniżej).

Przepis wynaleziony na blogu Blue Spoon.

Ps.

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na Boże Narodzenie – na pewno znajdziesz tu coś dla siebie!

Polecane przepisy na ciasta pomarańczowe

Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasta pomarańczowe. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2013 11 grudnia

Podziel się przepisem

5 from 2 votes (2 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

6 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy