Ciasto malinowa nocka
Przepis na czekoladowe ciasto z malinami w galaretce
Zapraszam dziś na ciasto malinowa nocka. To ciasto to czekoladowy biszkopt przekładany malinami w galaretce, z kremem czekoladowym i czekoladową polewą na wierzchu. Bardzo smaczne, świetnie się prezentujące i jednocześnie nie za ciężkie. Takie ciasto z malinami i czekoladą sprawdzi się zarówno na specjalne okazje i święta, jak na na weekendowy deser. Zobacz koniecznie mój przepis krok po kroku i przygotuj to apetyczne ciasto swoim bliskim.
Spis treści
Ciasto malinowa nocka przepis krok po kroku
Jeśli lubisz czekoladowe ciasta z kremem i owocowym dodatkiem, to koniecznie spróbuj tego wspaniałego ciasta!
Ciasto malinowa nocka przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na biszkopt czekoladowy
- 4 białka (z jajek L)
- 4 żółtka
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 70 g mąki pszennej (lekko ponad 1/2 szklanki)
- 70 g mąki ziemniaczanej (trochę ponad 1/2 szklanki)
- 15 g gorzkiego kakao (2 łyżki)
składniki na warstwę malinową
składniki na krem czekoladowy
- 300 g czekolady mlecznej
- 500 ml śmietany kremówki (schłodzonej)
- 1 łyżeczka żelatyny (lekko czubata + trochę wody)
składniki na czekoladowy ganache
- 200 g czekolady (u mnie 100 g mlecznej i 100 g gorzkiej)
- 200 ml śmietany kremówki
Instrukcja
Jak zrobić ciasto malinowa nocka krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Formę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia – boki zostaw puste.
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (termoobieg) lub 180 stopni (góra/dół).
- Przesiej razem przez sito obydwie mąki i gorzkie kakao.70 g mąki pszennej, 70 g mąki ziemniaczanej, 15 g gorzkiego kakao
Krok 2 – przygotuj biszkopt czekoladowy
- Białka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.4 białka, 200 g cukru
- Dodaj do ubitych białek żółtka i krótko zmiksuj na niskich obrotach miksera lub wymieszaj łyżką.4 żółtka
- Wsyp przesiane mąki z kakao i delikatnie wymieszaj albo zmiksuj krótko na niskich obrotach miksera.
- Przełóż biszkopt do przygotowanej formy.
- Piecz przez około 25-30 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu biszkopt zupełnie ostudź.
Krok 2 – przygotuj maliny do ciasta
- Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, dodaj do niej dodatkowo łyżeczkę żelatyny.1 opakowanie galaretki malinowej, 400 ml wody, 1 łyżeczka żelatyny
- Maliny zmiksuj lub porządnie rozgnieć.ok 350 g malin
- Wlej do malin galaretkę i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw aż galaretka z malinami zacznie tężeć.
Krok 3 – składanie ciasta
- Wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty.
- Dolny blat ponownie umieść w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
- Możesz dodatkowo nasączyć lekko biszkopt – ja nie nasączałam.
- Wlej tężejące maliny na biszkopt i schowaj formę z ciastem do lodówki, tak aby galaretka zupełnie stężała.
Krok 4 – przygotowanie kremu czekoladowego
- W rondelku zagrzej 200 ml kremówki (z opakowania 500ml).500 ml śmietany kremówki
- Czekolady posiekaj i przełóż do miski.300 g czekolady mlecznej
- Zalej czekolady gorącą kremówką, odstaw na chwilę do zmięknięcia, a następnie dokładnie wymieszaj na gładką masę. Zostaw do wystudzenia.
- Pozostałą zimną kremówkę (300 ml) zmiksuj na gęstą bitą śmietanę.
- Dodaj wystudzoną czekoladę i delikatnie wymieszaj łopatką.
- Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody i odstaw na 5 minut do napęcznienia.1 łyżeczka żelatyny
- Po tym czasie podgrzej ją krótko (np. 10 sekund w mikrofalówce) aby stała się płynna.
- Dodaj łyżkę kremu czekoladowego i wymieszaj.
- Przelej żelatynę do reszty kremu i energicznie wymieszaj łopatką.
- Wyłóż krem na zastygniętą galaretkę malinową.
- Od razu nałóż drugi blat biszkopta czekoladowego i schowaj ciasto do lodówki.
Krok 5 – przygotowanie ganache czekoladowego
- W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę.200 ml śmietany kremówki
- Czekolady posiekaj i przełóż do miseczki.200 g czekolady
- Zalej czekolady gorącą kremówką i odstaw na pięć minut, tak aby czekolada zmiękła.
- Dokładnie wymieszaj czekoladę z kremówką na gładką polewę. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.
- Wylej czekoladową polewę na wierzch biszkopta i rozprowadź równą warstwą.
- Schowaj ciasto do lodówki, tak aby polewa zastygła.
- Ciasto przed podaniem krój ogrzanym gorącą wodą nożem.
- Ciasto przechowuj w lodówce.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Czekoladowe ciasto z malinami i kremem – uwagi
Jakiś czas temu przyjeżdżała do mnie siostra z rodziną, więc potrzebowałam jakiegoś fajnego ciasta. Takie warstwowe ciasta jak to ciasto nocka robię dość rzadko, bo nie ma ich kto zjadać, przy mojej czteroosobowej rodzinie. Dlatego takie okazje, jak wizyty rodziny wykorzystuję na pieczenie bardziej „zaawansowanych” i dużych ciast :)
Tym razem postawiłam na znakomite połączenie czekolady i malin. Te smaki idealnie ze sobą współgrają i już nie raz łączyłam maliny z czekoladą. Chociażby w cieście Balladyna albo w cieście maliny w czekoladzie. Tutaj podstawą ciasta jest lekki i puszysty biszkopt czekoladowy zrobiony na gorzkim kakao. Biszkopt podzielony jest na dwa blaty i przełożony w środku soczystymi malinami zatopionym w malinowej galaretce oraz lekkim i puszystym kremem czekoladowym zrobionym aż z 300 g czekolady mlecznej. Jeśli lubisz takie czekoladowe ciasta, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Jakie składniki są niezbędne do przygotowania ciasta malinowa nocka?
Do przygotowania tego ciasta będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję listę produktów które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- kakao – do biszkopta potrzebujesz gorzkie kakao, możesz użyć zwykłe lub odtłuszczone, nie może to być napój kakao do picia!
- maliny – ja użyłam tu świeże maliny, możesz też użyć maliny mrożone, wtedy nie rozmrażaj ich i nie miksuj, tylko dodaj takie zamrożone do gorącej galaretki – dzięki temu szybciej ona zacznie tężeć
- czekolada – do przygotowania ciasta będziesz w sumie potrzebować aż 500 g czekolady – do kremu użyłam 300 g czekolady mlecznej (krem nie wychodzi jakoś mocno przesłodzony, więc nie obawiaj się tej ilości), na wierzch użyłam 200 g czekolady – 100 g czekolady gorzkiej i 100 g czekolady mlecznej. Możesz zrobić wierzch z samej gorzkiej czekolady, albo z samej mlecznej – jeśli robisz go z samej mlecznej czekolady, to zmniejsz ilość śmietany kremówki potrzebnej do jej rozpuszczenia do 150 ml.
- śmietana kremówka – ja tu używałam płynną śmietanę kremówkę w kartoniku o zawartości tłuszczu 30 %. Jeśli chcesz bardziej gęsty i stabilny krem czekoladowy, to możesz tą śmietanę zamienić na śmietanę 36%
Jak sprawnie przygotować ciasto malinowa nocka?
Aby przygotowanie ciasta zajęło jak najmniej czasu i było bardziej efektywne, to gorąco polecam upieczenie biszkoptu czekoladowego dzień a nawet dwa dni wcześniej. Taki upieczony biszkopt po wystudzeniu zawiń w folię spożywczą aby nie obsychał (ja go nie wyciągam tu jeszcze z formy do pieczenia). Taki wcześniej upieczony biszkopt dużo łatwiej i lepiej się kroi na blaty – nie rwie się i nie kruszy. Jeśli nie wiesz jak zrobić biszkopt czekoladowy z kakao, to możesz obejrzeć mój krótki film, gdzie pokazuję jak ja go robię.
Galaretkę z malinami przygotuj sobie np. rano w dniu robienia ciasta, bo jej tężenie też zajmie trochę czasu. Potem zrobienie kremu i składanie ciasta zajmie już niewiele czasu.
Czy można zrobić ciasto malinowa nocka z innymi owocami?
Oczywiście, że tak! Jeśli nie przepadasz za malinami, albo nie możesz ich nigdzie dostać, to przygotuj ciasto z innymi owocami. Mogą to być wszelkie drobne owoce – takie jak truskawki, borówki, czy też jagody. W ostateczności możesz przygotować samą galaretkę owocową bez dodatku owoców – wtedy zrób ją zgodnie z opisem na opakowaniu, odstaw do lekkiego stężenia i gdy będzie już gęstnieć wylej ją na biszkopt i schowaj do lodówki do zupełnego stężenia.
Ile kalorii ma czekoladowe ciasto z malinami?
To ciasto nocka mimo użycia sporej ilości czekolady i śmietany kremówki nie jest tak bardzo kaloryczne. A to zasługa lekkiego biszkopta czekoladowego oraz owoców i galaretki owocowej. W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta (przy produktach, które ja użyłam), za to jeśli ciasto pokroisz na 24 mniej więcej podobne kawałki, to każdy z nich będzie miało około 213 kcal (węglowodany – 18 g, białka – 5 g, tłuszcze – 14 g).
Mam nadzieję, że to malinowe ciasto nocka zasmakuje twoim bliskim tak bardzo jak smakowało mojej rodzince :) Koniecznie podziel się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem :)
Ps. Przy okazji gorąco polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie moje przepisy możesz w łatwej formie zapisać sobie na później.
Polecane przepisy na ciasta czekoladowe z kremem
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasta czekoladowe przygotowane z różnymi kremami, które będą świetne na specjalne okazje i święta. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Malinowe ciasto nocka przepis
Przepis na pyszne, czekoladowe ciasto biszkoptowe przekładane malinami w galaretce malinowej oraz lekkim kremem czekoladowym zrobionym z mlecznej czekolady. Takie warstwowe ciasto czekoladowe z malinami to doskonały pomysł na ciasto na święta, urodziny i różne rodzinne uroczystości. Zobacz mój dokładny przepis ze zdjęciami z przygotowań a także z krótkim filmem z przygotowań i zrób go koniecznie swoim bliskim.