Ciasto maliny w czekoladzie
Przepis na pysze czekoladowe ciasto z malinową pianką
Jeśli macie ochotę na proste ciasto czekoladowo malinowe, ale za to z efektem WOW to koniecznie zróbcie moje ciasto maliny w czekoladzie! To czekoladowy biszkopt z obłędnym musem malinowym ze świeżymi malinami i pysznym czekoladowym ganache. To ciasto zasmakuje każdemu! Spróbujcie koniecznie.
Spis treści
Ciasto maliny w czekoladzie przepis krok po kroku
Jeśli uwielbisz ciasta czekoladowe w połączeniu z pysznymi owocami, to koniecznie zrób to czekoladowe ciasto z malinami.
Ciasto maliny w czekoladzie przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości 24/24 cm albo 20/30 cm.
Składniki
składniki na biszkopt kakaowy do ciasta
- 3 białka (z jajek rozmiar L)
- 3 żółtka
- 70 g cukru (- 1/3 szklanki)
- 50 g mąki pszennej (- 1/3 szklanki)
- 1 łyżka kakao (gorzkiego)
składniki na mus malinowy do ciasta
- 300 g malin (mogą też być mrożone)
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie galaretki (malinowej)
- 330 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- 2 łyżki cukru pudru
- 125 g serka mascarpone (mocno schłodzonego)
- maliny
składniki na krem czekoladowy do cista
- 250 ml śmietany kremówki (podzielonej na pół po 125 ml)
- 150 g gorzkiej czekolady
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt czekoladowy do ciasta
- Ubij białka z cukrem na gęstą i puszystą masę.3 białka, 70 g cukru
- W trakcie miksowania białek przesiej mąkę razem z kakao przez sitko.50 g mąki pszennej, 1 łyżka kakao
- Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj łopatką.3 żółtka
- Wsyp mąkę z kakao i delikatnie wymieszaj łopatką.
- Przełóż ciasto do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez mniej więcej 20 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu biszkopt ostudź.
- Jeśli lubisz wilgotne ciasta, to możesz biszkopt nasączyć – np. wodą z cukrem i odrobiną soku z cytryny.
Jak zrobić mus malinowy do ciasta
- Maliny przełóż do rondelka (jeśli używasz mrożone, to nie musisz ich wcześniej rozmrażać). Dodaj 2 łyżki cukru i zagotuj razem aż maliny się rozpadną.300 g malin, 2 łyżki cukru
- Do gorących owoców wsyp galaretkę malinową i dokładnie wymieszaj.1 opakowanie galaretki
- Przełóż maliny na gęste sitko i przetrzyj aby pozbyć się pestek z owoców i ewentualnych grudek galaretki.
- Odstaw maliny do przestygnięcia.
- Zimną śmietanę kremówkę ubij razem z dwiema łyżkami cukru pudru.330 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru
- Do gęstej śmietany dodaj serek mascarpone i dokładnie razem zmiksuj.125 g serka mascarpone
- Dodaj maliny i wymieszaj na niskich obrotach miksera albo łyżką.
- Dodaj całe owoce malin (ilość dowolna) i delikatnie przemieszaj.maliny
- Wyłóż mus na biszkopt, wyrównaj powierzchnię i schowaj ciasto do lodówki.
Jak zrobić krem czekoladowy do ciasta
- Połowę śmietany kremówki podgrzej w rondelku, gdy będzie gorąca zdejmij rondelek z palnika i dodaj połamaną czekoladę.250 ml śmietany kremówki, 150 g gorzkiej czekolady
- Dokładnie wymieszaj czekoladę z kremówką i odstaw do przestudzenia.
- Drugą połowę śmietany kremówki zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj ją do czekolady i delikatnie wymieszaj.
- Wyłóż krem czekoladowy na mus malinowy i schowaj ciasto do lodówki na mniej więcej 2 godziny.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Czekoladowe ciasto z musem malinowym – uwagi
To ciasto czekoladowe z musem malinowym zrobiłam pod koniec lipca, ale zapomniałam o nim i dopiero teraz przygotowałam dla was przepis.
A dodam, że warto z niego skorzystać. To ciasto malinowe jest przepyszne! Do tego lekkie i mocno owocowe. A połączenie malin i czekolady smakuje rewelacyjnie!
Jak zrobić czekoladowe ciasto z malinami – wskazówki
Zacznijcie od upieczenia niskiego czekoladowego biszkoptu. Jeśli nie macie ochoty na pieczenie, to zamiast niego możecie użyć czekoladowe herbatniki. Wystarczy je wtedy ułożyć na dnie formy i bezpośrednio na ciastka wyłożyć mus malinowy. Do musu będziecie potrzebować maliny (mogą być również mrożone), galaretkę malinową, śmietankę kremówkę i mascarpone. Maliny musicie podgotować z odrobiną cukru i galaretką, a potem przetrzeć przez gęste sito. Dzięki temu pozbędziecie się pestek z owoców i malinowy mus będzie aksamitny.
Na wierzch ciasta zrobiłam bardzo prosty krem czekoladowy. Na niego potrzebujecie zaledwie dwa składniki – czekoladę i kremówkę. Ja tu użyłam gorzką czekoladę, bo bardzo ją lubię w wypiekach. Możecie też użyć mleczną czekoladę – wtedy krem będzie słodszy.
Ciasto czekoladowo malinowe musicie po przygotowaniu schłodzić w lodówce. Tak aby mus malinowy i krem czekoladowy lekko stężały. Przed podaniem ciasto możecie dodatkowo udekorować wiórkami z czekolady oraz świeżymi malinami.
Ps.
Gorąco zapraszam do wypróbowania innych przepisów na ciasta czekoladowe oraz na ciasta owocowe.
Polecane przepisy na ciasto z malinami
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasta z malinami idealne na różne okazje. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto z musem malinowym
Zapraszam na pyszne czekoladowe ciasto przekładane musem malinowym. To ciasto jest mocno owocowe i jednocześnie czekoladowe, a mimo to nie ma wcale tak dużo kalorii :) Pewnie to zasługa lekkiego czekoladowego biszkoptu zrobionego z dodatkiem gorzkiego kakao. Lekki i puszysty mus z malinami i malinową galaretką smakuje wybornie w połączeniu z czekoladowym ciastem, a całość okraszona jest lekkim czekoladowym ganache z gorzkiej czekolady. Całość tworzy lekkie, orzeźwiające i nie za mocno słodkie ciasto. Ciasto czekoladowe z malinami zasmakuje i dzieciom i dorosłym, a że zrobione jest w dużej blaszce, to na pewno wystarczy go dla każdego! Spróbujcie koniecznie. Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta biszkoptowe.