Ciasto marchewkowe z serkiem
Przepis na najlepsze ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady i mascarpone
Zapraszam dziś na rewelacyjne ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone i białą czekoladą. To ciasto z marchewki pieczone w foremce do keksa wychodzi super wilgotne i przepyszne. A krem z twarożku i białej czekolady, którym posmarowane jest ciasto marchewkowe smakuje tak obłędnie, że można go samego zjadać łyżkami. Zobaczcie mój prosty przepis i sprawdźcie jak zrobić ciasto marchewkowe z twarożkiem. Jeśli szukasz niezawodnego przepisu to zobacz ten sprawdzony przepis na marchewkowe ciasto i upiecz je już dziś.
Spis treści
Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone przepis krok po kroku
Jeśli lubisz ciasta marchewkowe, to koniecznie przygotuj to proste i pełne smaku ciasto z serkiem.
Ciasto marchewkowe z serkiem przepis
Wyposażenie
- Przepis na foremkę keksową o długości około 25 cm.
Składniki
składniki na ciasto marchewkowe:
- 225 g mąki pszennej ((1,5 szklanki) )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml oleju
- 225 g cukru (- użyłam trzcinowego (szklanka i troszkę) )
- 3 jajka ( – użyłam rozmiar L)
- 1 łyżeczka cynamonu (mielonego )
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej (mielonej )
- 250 g marchewki (drobno tartej – u mnie to były 3 średnie sztuki)
- 100 g rodzynek ((1 szklanka) )
- 100 g orzechów laskowych ((1 szklanka) )
składniki na krem twarożkowy:
- 250 g twarożku ( – użyłam mascarpone)
- 100 g czekolady (białej lub karmelowej – użyłam karmelową)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto marchewkowe
- Zmiksuj olej z cukrem, w trakcie dodaj jajka i miksuj, aż masa lekko zgęstnieje.250 ml oleju, 225 g cukru, 3 jajka
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia, cynamonem i gałką.225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- Dodaj mąkę porcjami do masy jajecznej i krótko zmiksuj.
- Dodaj do ciasta rodzynki (jeśli są bardzo suche możesz je wcześniej zalać gorącą wodą i poczekać aż lekko napęcznieją),posiekane orzechy oraz tartą marchewkę – wymieszaj wszystko dokładnie łyżką.100 g rodzynek, 100 g orzechów laskowych, 250 g marchewki
- Przełóż ciasto do foremki keksowej o długości około 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 70-80 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić krem twarożkowy do marchewkowego ciasta
- Aby przygotować krem czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej (do małego garnka wlej wodę do wysokości około 1-2 cm i zacznij ją gotować, na garnku postaw szklanką żaroodporną lub metalową miskę, włóż czekoladę i czekaj aż się rozpuści – dokładnie wymieszaj).100 g czekolady
- Serek mascarpone lekko zmiksuj, dodaj rozpuszczoną czekoladę i energicznie zmiksuj.250 g twarożku
- Kremem posmaruj ciasto – gruuubą warstwą :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto marchewkowe z mascarpone i orzechami – uwagi
Ciasto marchewkowe to jeden z jesiennych „must do”.
Bo jak tu nie upiec takiego ciacha jesienią?
Mamy tu po pierwsze pyszną i soczystą marchewkę, po drugie – chrupiące orzechy, po trzecie – rozgrzewające przyprawy.
Co najważniejsze – takie ciasto marchewkowe z serkiem jest po prostu pyszne.
Wilgotne, mięsiste i chrupiące za razem.
A do tego ten krem z mascarpone i białej czekolady – można wyjadać łyżkami z miski :)
Jeśli macie w domu warzywnego niejadka, to na pewno takie ciasto im zasmakuje.
Nie będą nawet wiedzieć, że jedzą marchewkę :)
Jak się robi ciasto marchewkowe z kremem – wskazówki
Przygotowanie marchewkowego ciasta jest bardzo proste i nikomu nie sprawi trudności. Ja tu zmiksowałam olej (możecie nawet użyć olej kokosowy) z cukrem (u mnie trzcinowym) i jajkami. Mąkę pszenną przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia i rozgrzewającymi przyprawami korzennymi. Takie przesiane suche składniki dodajemy do mokrych i krótko miksujemy. Teraz wystarczy już tylko dodać drobno tartą marchewkę, posiekane orzechy i rodzynki (jeśli lubicie) i już można piec ciasto.
Jak przygotować marchewkę do ciasta marchewkowego?
Marchewkę należy umyć i obrać ze skórki. Wtedy trzemy ją na tarce o drobnych oczkach – na drobne wiórki. Nie trzemy marchewki na tarce do ziemniaków, bo otrzymacie mus marchewkowy.
Ile trzeba piec ciasto marchewkowe?
Ja swoje marchewkowe ciasto piekłam przez około 70 minut – ciasto jest dość wysokie, więc czas jego pieczenia jest dłuższy. Dobrze jest sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Wystarczy drewniany patyczek do szaszłyków wcisnąć w środek ciasta – jeśli wychodzi czysty, to ciasto jest gotowe. Jeśli jest jednak oblepiony surowym ciastem, to znaczy, że ciasto trzeba podpiec dłużej.
Jak zrobić krem twarożkowy do ciasta marchewkowego?
Ja tu polecam wykorzystanie aksamitnego serka mascarpone. Aby zrobić krem twarożkowy wystarczy rozpuścić białą czekoladę, przestudzić ją i zmiksować z twarożkiem. Tak przygotowanym kremem smarujemy wierzch ciasta marchewkowego. Możecie dodatkowo posypać krem posiekanymi orzechami – będą przyjemnie chrupały podczas jedzenia :)
Poza tym polecam wam inne przepisy na ciasta marchewkowe. Koniecznie spróbujcie prostego ciasta marchewkowego, torcik marchewkowy, albo ciasto cukiniowo-marchewkowe.
Zachęcam również wypróbowanie innych przepisów na ciasta z warzywami w środku.
Przepis pochodzi z książki Erica Lanlarda „Home Bake”.
Polecane przepisy na ciasta z warzywami
Jeśli lubisz w swojej kuchni trochę poeksperymentować. Jeśli lubisz jeść dużo warzyw i dodawać je do swoich posiłków. Albo chcesz jeść ich więcej i przekonać do nich dzieci, to koniecznie zobacz moje przepisy na słodkie wypieki z warzywami. Znajdziesz tu przepisy na ciasta z marchewką, ale nie tylko. To również mnóstwo przepisów z dynią, cukinią, szpinakiem, czy nawet z burakami albo fasolą. Warzywa świetnie sprawdzają się jako dodatek do ciast, bo dodają im nie tylko wartości odżywczych, ale również fajnej wilgotności, tekstury i koloru :)
Zobacz więc moje przepisy, a tam znajdziesz między innymi te:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Marchewkowe ciasto z kremem mascarpone przepis
Zapraszam Was dziś na klasyczne amerykańskie ciasto - carrot cake - czyli ciasto marchewkowe z serkiem na wierzchu. To ciasto zrobione z marchewką to bardzo smaczne i super wilgotne ciasto z dodatkiem posiekanych orzechów i soczystych rodzynek. Orzechy nadają ciastu super chrupkości, a rodzynki naturalnej słodyczy. Jeśli do tej pory nie jedliście ciasta z marchewki, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić ciasto marchewkowe z orzechami i kremem. Jestem przekonana, że każdy sobie poradzi z jego przygotowaniem!
Przepisy na ciasta marchewkowe
Przepisy na ciasta marchewkowe są zwykle bardzo proste i łatwe do zrobienia i taki jest również ten przepis. Sami się przekonajcie i zjedzcie to przepyszne ciasto z marchewki. Co potrzeba na ciasto marchewkowe z mascarpone? Oczywiście tartą marchewkę, ulubione orzechy, trochę rodzynek, aromatyczny cynamon i gałką muszkatołową. Co potrzeba na krem do ciasta marchewkowego? To krem na bazie serka mascarpone, więc zakupcie jedno opakowanie serka i białą czekoladę. Połączcie rozpuszczoną czekoladę z mascarpone i nałóżcie na ciasto marchewkowe. Tak przygotowane ciasta marchewkowe smakują wybornie! Gorąco polecam oraz zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z warzywami.