Ciasto pomarańczowo-jogurtowe
Przepis na proste ciasto pomarańczowe z jogurtem
Przygotujcie dziś razem ze mną bardzo proste i puszyste ciasto pomarańczowe z jogurtem. To ciasto w typie biszkoptowym, więc wymaga dobrego utarcia jajek z cukrem. To zapewni ciastu wyjątkową puszystość i lekkość. Jogurt dodaje mu wilgotności, a pomarańcza niezwykłego smaku. Koniecznie musicie upiec to ciasto!
Spis treści
Ciasto pomarańczowo-jogurtowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste i szybkie ciasta, to koniecznie przygotuj takie pomarańczowe ciasto.
Ciasto pomarańczowo-jogurtowe przepis
Wyposażenie
- Przepis na foremkę o wielkości około 22 – 24 cm.
Składniki
składniki na ciasto pomarańczowo-jogurtowe
- 3 jajka (- użyłam rozmiar L)
- 150 g cukru ((3/4 szklanki) )
- 225 g mąki pszennej ((1,5 szklanki) )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok i skórka z jednej pomarańczy
- 100 g jogurtu naturalnego ((5 łyżek))
dodatkowe składniki do ciasta
- sok i skórka z jednej pomarańczy
- 1,5 łyżki cukru
Instrukcja
Jak zrobić proste ciasto pomarańczowo-jogurtowe
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą i gęstą masę.3 jajka, 150 g cukru
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do masy jajecznej dodaj skórkę i sok z pomarańczy – krótko zmiksuj.sok i skórka z jednej pomarańczy
- Dodaj połowę mąki, jogurt i resztę mąki.100 g jogurtu naturalnego
- Przelej masę do tortownicy o wielkości około 22-24 cm (wysmarowanej masłem i posypanej mąką).
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 45-50 minut – do suchego patyczka.
- W tym czasie przygotuj syrop pomarańczowy – zetrzyj z pomarańczy skórkę i wyciśnij z niej sok, umieść wszystko w rondelku, dodaj cukier i gotuj przez około 5 minut.sok i skórka z jednej pomarańczy, 1,5 łyżki cukru
- Po upieczeniu ciasto od razu nakłuj w wielu miejscach – np. wykałaczką – i polej syropem.
- Odstaw ciasto do wystudzenia.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Proste ciasto jogurtowe – uwagi
Mam dziś dla was lekkie ciasto pomarańczowo-jogurtowe.
W typie ciasta biszkoptowego – lekkie i puszyste.
Ciasta biszkoptowe mają to do siebie, że są „suchawe”, więc aby temu zapobiec ciasto zaraz po upieczeniu nakłułam w wielu miejscach i polałam syropem pomarańczowym.
Ciasto dzięki temu zyskało nie tylko na wilgotności, ale również robiło się mocniej pomarańczowe w smaku.
To ciasto pomarańczowe jest tak lekkie, że możecie zjeść bezkarnie kilka kawałków ( w 100 gramach ma około 22o kalorii).
Zachęcam was również do wypróbowania przepisu na babkę pomarańczową z żurawinami, ciasto pomarańczowe z imbirem, czy też ciasto czekoladowo-pomarańczowe.
Polecane przepisy na ciasta jogurtowe
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na proste i szybkie ciasta zrobione na jogurcie. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto pomarańczowo-jogurtowe
Zapraszam na puszyste i fajnie wilgotne ciasto jogurtowe z pomarańczowym syropem. To ciasto tuż po upieczeniu nakłuwa się po całej powierzchni i polewa pomarańczowym syropem. On wsiąka w ciasto dodając mu fajnego pomarańczowego smaku, wilgotności i słodyczy. Taki prosty zabieg sprawia, że ciasto smakuje wyśmienicie - koniecznie musicie spróbować!
Jogurtowe ciasto pomarańczowe przepis
Zobaczcie mój prosty przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić ciasto z syropem z pomarańczy. Delikatne biszkoptowe ciasto z dodatkiem jogurtu jest puszyste i bardzo smaczne. Wystarczy podać je samo albo z odrobiną bitej śmietany. Będzie idealne do kawy lub filiżanki kawy. Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta biszkoptowe.