Cynamonowe bezy ze śliwkami

Cynamonowe bezy z kremem i śliwkami – prosty przepis
Wyobraź sobie chrupiące z zewnątrz, delikatnie ciągnące w środku bezy, otulone aromatem cynamonu i podane z aksamitnym kremem oraz karmelizowanymi śliwkami… To właśnie mój przepis na cynamonowe bezy ze śliwkami – deser, który łączy w sobie słodycz i lekko korzenny charakter, idealny na jesienne popołudnia. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie robiący ogromne wrażenie na stole. Spróbuj koniecznie – gwarantuję, że zakochasz się w tym połączeniu!
Spis treści
Cynamonowe bezy ze śliwkami – przepis krok po kroku + film
Jeśli lubisz słodkie bezy podane z różnymi dodatkami, to koniecznie wypróbuj taką jesienną wersję bez ze śliwkami i kremem cynamonowym.
Bezy cynamonowe ze śliwkami i kremem przepis krok po kroku
Składniki
składniki na cynamonowe bezy
- 150 ml białek (z około 4 jajek L)
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki cynamonu
składniki na krem cynamonowy
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- 1-2 łyżki cukru pudru (do smaku)
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Instrukcja
Jak zrobić cynamonowe bezy ze śliwkami krok po kroku
Przygotowanie bez z cynamonem
- Rozgrzej piekarnik do 150℃ w trybie termoobiegu.
- Białka przelej do większej miski i dodaj sok z cytryny.150 ml białek, 1 łyżeczka soku z cytryny
- Zacznij miksować białka aby się delikatnie spieniły.
- Dodaj porcjami cukier i miksuj na wysokich obrotach, aż cukier się dobrze rozpuści, a białka nabiorą dużej gęstości i zrobią się białe.200 g cukru
- Do ubitych białek dodaj cynamon i delikatnie przemieszaj łopatką.0,5 łyżeczki cynamonu
- Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia – posmaruj od spodu rogi papieru odrobiną bezy i przyklej tak papier do blaszki.
- Nałóż na blachę porcje bezy – ja zrobiłam 5 średnich bez.
- Wstaw bezy do piekarnika i od razu obniż temperaturę do 100 stopni.
- Piecz bezy przez około 50 minut, a po upieczeniu ostudź.
Przygotowanie karmelizowanych śliwek do bez
- Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestki i pokrój owoce w większe kawałki.ok 250 g śliwek
- Przełóż owoce na patelnię, dodaj masło oraz cukier.15 g masła, ok. 25 g cukru
- Podgrzej śliwki aż zmiękną i puszczą sok – wtedy je ostudź.
Przygotowanie kremu cynamonowego do bez
- Zimną śmietanę kremówkę przelej do wysokiej miski i dodaj cukier puder.250 ml śmietany kremówki, 1-2 łyżki cukru pudru
- Zmiksuj razem na wysokich obrotach miksera aż otrzymasz gęstą bitą śmietanę.
- Dodaj cynamon i krótko zmiksuj.0,5 łyżeczki cynamonu
Składanie deseru bezowego ze śliwkami
- Bezę ułóż na talerzyku i nałóż na jej wierzch trochę kremu cynamonowego.
- Nałóż na krem ostudzone śliwki.
- Jeśli lubisz to możesz również dodatkowo posypać wierzch śliwek płatkami migdałowymi :)
Film
Uwagi
Prywatne
Wartości Odżywcze
Bezy ze śliwkami – prosty i efektowny deser na jesień
Tegoroczne lato nas nie rozpieszczało i mimo, że nadal trwa, to ja już bardziej się czuję jakby jesień była już tuż tuż. Zaczynam pić więcej rozgrzewającej herbaty i wyciągam cynamon. Jego rozgrzewający smak i aromat sprawia, że to moja ulubiona przyprawa jesienią i zimą. Stąd nie ma się co dziwić, że postanowiłam dodać go do swoich słodkich bez. Do tego lekko cynamonowa bita śmietana oraz przepyszne, delikatnie karmelizowane śliwki. Tak otrzymałam idealny i już lekko jesienny deser. Aromatyczny, lekko słodki, ale z delikatnie kwaskowymi śliwkami. Idealny! Spróbuj koniecznie.
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania cynamonowych bez ze śliwkami?
Aby zrobić taki jesienny deser ze śliwkami będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- białka – oczywiście podstawą każdej bezy są białka z jaja kurzego, tutaj na 5 bez użyłam 150 ml białek – najlepiej przelej je do miarki kuchennej – jeśli będziesz ich mieć nieco więcej to nie problem – nie musisz zwiększać ilości pozostałych składników do bez
- cukier – najlepszy jest drobny cukier do deserów – szybciej się ładnie miksuje i zostawia kryształków, ale jeśli nie masz takiego, to użyj zwykły cukier kryształ
- śmietana kremówka – ja użyłam śmietankę UHT 30% w kartoniku, możesz również użyć śmietankę 36% – tylko wtedy lekko wzrośnie kaloryczność deseru!
- śliwki – użyj dowolne śliwki – jeśli nie masz świeżych śliwek, to możesz też użyć mrożone – wcześniej je rozmroź i odsącz, dopiero wtedy podgrzej z masłem i cukrem
Jak przechowywać bezy cynamonowe ze śliwkami?
Jeśli nie podasz od razu (nie zjesz) wszystkich bez, to najlepiej przechowywać wszystkie części deseru oddzielnie. Same bezy z cynamonem po upieczeniu i zupełnym wystudzeniu warto przełożyć do szczelnego pojemnika. Wtedy długo zachowają świeżość i nie będą „łapać” wilgoci z powietrza.
Karmelizowane śliwki po wystudzeniu możesz przechowywać w lodówce – tam mogą postać nawet kilka dni. Przełóż je do pojemniczka z przykrywką, aby były dłużej świeże i nie obsychały.
Co do kremu cynamonowego, to jego podstawą jest bita śmietana i ona niestety ma tendencję do podchodzenia wodą jeśli stoi w pojemniku. Jest to naturalne zjawisko i nie musisz się tym martwić. Dlatego krem cynamonowy najlepiej przygotować tuż przed podaniem bez. Jeśli jednak nie zużyjesz całego kremu od razu, to schowaj go do lodówki i użyj później. Jeśli chcesz otrzymać bardziej stabilny krem, to zimną śmietanę kremówkę możesz zmiksować z cukrem pudrem oraz z około 100 g zimnego serka mascarpone. Zagęści on mocno kremówkę i dzięki temu będzie mniej „podchodzić” wodą.
Mam nadzieję, że takie cynamonowe bezy z kremem cynamonowym przypadną ci do gustu i będziesz chętnie wracać do przepisu :) Będzie mi bardzo miło, jeśli potem podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem.
Ps. Przy okazji polecam obserwowanie mojego profilu na inastagramie, gdzie również znajdziesz ten przepis, a także inne moje przepisy, a możesz je tam łatwo zapisać na później.
Polecane przepisy na bezy domowe
Jeśli uwielbiasz bezy i desery z bezami, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na bezy krok po kroku. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Bezy z kremem i śliwkami przepis
Cynamonowe bezy ze śliwkami to wyjątkowy deser, który łączy w sobie chrupiące i słodkie bezy, aromatyczny krem z nutą cynamonu oraz smażone, lekko karmelizowane śliwki. To idealna propozycja na jesień, kiedy sezon na śliwki trwa w najlepsze, a korzenne przyprawy kuszą swoim zapachem. W tym przepisie na cynamonowe bezy znajdziesz zdjęcia krok po kroku oraz film z przygotowań, dzięki czemu z łatwością odtworzysz ten efektowny deser w swojej kuchni. Bezy z cynamonem i śliwkami to świetny pomysł zarówno na rodzinne spotkania, jak i elegancki słodki poczęstunek dla gości. Jeśli szukasz prostego, a jednocześnie efektownego przepisu na deser z bezami, cynamonem i śliwkami – koniecznie wypróbuj tę recepturę!