Cynamonowe bezy ze śliwkami

Zaktualizowany: 2025 4 września
cynamonowa beza z kremem cynamonowym i smażonymi śliwkami

Cynamonowe bezy z kremem i śliwkami – prosty przepis

Wyobraź sobie chrupiące z zewnątrz, delikatnie ciągnące w środku bezy, otulone aromatem cynamonu i podane z aksamitnym kremem oraz karmelizowanymi śliwkami… To właśnie mój przepis na cynamonowe bezy ze śliwkami – deser, który łączy w sobie słodycz i lekko korzenny charakter, idealny na jesienne popołudnia. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie robiący ogromne wrażenie na stole. Spróbuj koniecznie – gwarantuję, że zakochasz się w tym połączeniu!

zbliżenie na bezę cynamonową ze śliwkami na wierzchu

Cynamonowe bezy ze śliwkami – przepis krok po kroku + film

Jeśli lubisz słodkie bezy podane z różnymi dodatkami, to koniecznie wypróbuj taką jesienną wersję bez ze śliwkami i kremem cynamonowym.

cinnamon meringues with cream and plums

Bezy cynamonowe ze śliwkami i kremem przepis krok po kroku

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne, jesienne bezy z cynamonowym kremem i karmelizowanymi śliwkami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minuty
Czas gotowania 50 minuty
2 godziny
Łączny czas 3 godziny 30 minuty
Porcje 5
Kalorie 406 kcal
Składniki

składniki na cynamonowe bezy

składniki na krem cynamonowy

składniki na karmelizowane śliwki

  • ok 250 g śliwek
  • 15 g masła (1 łyżka)
  • ok. 25 g cukru (1-2 łyżki – zależnie od słodkości owoców)
Instrukcja
 

Jak zrobić cynamonowe bezy ze śliwkami krok po kroku

    Przygotowanie bez z cynamonem

    • Rozgrzej piekarnik do 150℃ w trybie termoobiegu.
    • Białka przelej do większej miski i dodaj sok z cytryny.
      150 ml białek, 1 łyżeczka soku z cytryny
      dodawanie soku z cytryny do białek na bezę
    • Zacznij miksować białka aby się delikatnie spieniły.
    • Dodaj porcjami cukier i miksuj na wysokich obrotach, aż cukier się dobrze rozpuści, a białka nabiorą dużej gęstości i zrobią się białe.
      200 g cukru
      dodawanie cukru do ubijanej bezy
    • Do ubitych białek dodaj cynamon i delikatnie przemieszaj łopatką.
      0,5 łyżeczki cynamonu
      dodawanie cynamonu do ubitej bezy
    • Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia – posmaruj od spodu rogi papieru odrobiną bezy i przyklej tak papier do blaszki.
      smarowanie papieru do pieczenia bezą
    • Nałóż na blachę porcje bezy – ja zrobiłam 5 średnich bez.
      wykładanie bez na blachę do pieczenia
    • Wstaw bezy do piekarnika i od razu obniż temperaturę do 100 stopni.
    • Piecz bezy przez około 50 minut, a po upieczeniu ostudź.

    Przygotowanie karmelizowanych śliwek do bez

    • Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestki i pokrój owoce w większe kawałki.
      ok 250 g śliwek
      śliwki pokrojone na kawałki
    • Przełóż owoce na patelnię, dodaj masło oraz cukier.
      15 g masła, ok. 25 g cukru
      śliwki przygotowane do smażenia z cukrem
    • Podgrzej śliwki aż zmiękną i puszczą sok – wtedy je ostudź.
      podgrzane śliwki na patelni

    Przygotowanie kremu cynamonowego do bez

    • Zimną śmietanę kremówkę przelej do wysokiej miski i dodaj cukier puder.
      250 ml śmietany kremówki, 1-2 łyżki cukru pudru
      miksowanie kremówki na bitą śmietanę
    • Zmiksuj razem na wysokich obrotach miksera aż otrzymasz gęstą bitą śmietanę.
    • Dodaj cynamon i krótko zmiksuj.
      0,5 łyżeczki cynamonu
      dodawanie cynamonu do bitej śmietany

    Składanie deseru bezowego ze śliwkami

    • Bezę ułóż na talerzyku i nałóż na jej wierzch trochę kremu cynamonowego.
      nakładanie kremu cynamonowego na cynamonową bezę
    • Nałóż na krem ostudzone śliwki.
      nakładanie śliwek na bezę z kremem
    • Jeśli lubisz to możesz również dodatkowo posypać wierzch śliwek płatkami migdałowymi :)
    Film
    Uwagi
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do wykonania przepisu. 
    Prywatne
    Wartości Odżywcze
    Serving: 1sztukaKalorie: 406kcalWeglowodany: 102gBiałko: 5gTłuszcz: 18g
    Słowo kluczowe bezy z owocami, deser z bezami, jesienne bezy
    Przetestować ten przepis?Daj znać w komentarzu!
    widok od przodu na bezę podaną z kremem i smażonymi śliwkami

    Bezy ze śliwkami – prosty i efektowny deser na jesień

    Tegoroczne lato nas nie rozpieszczało i mimo, że nadal trwa, to ja już bardziej się czuję jakby jesień była już tuż tuż. Zaczynam pić więcej rozgrzewającej herbaty i wyciągam cynamon. Jego rozgrzewający smak i aromat sprawia, że to moja ulubiona przyprawa jesienią i zimą. Stąd nie ma się co dziwić, że postanowiłam dodać go do swoich słodkich bez. Do tego lekko cynamonowa bita śmietana oraz przepyszne, delikatnie karmelizowane śliwki. Tak otrzymałam idealny i już lekko jesienny deser. Aromatyczny, lekko słodki, ale z delikatnie kwaskowymi śliwkami. Idealny! Spróbuj koniecznie.

    proste i pyszne cynamonowe bezy z kremem cynamonowym i smażonymi śliwkami

    Jakie składniki są potrzebne do przygotowania cynamonowych bez ze śliwkami?

    Aby zrobić taki jesienny deser ze śliwkami będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • białka – oczywiście podstawą każdej bezy są białka z jaja kurzego, tutaj na 5 bez użyłam 150 ml białek – najlepiej przelej je do miarki kuchennej – jeśli będziesz ich mieć nieco więcej to nie problem – nie musisz zwiększać ilości pozostałych składników do bez
    • cukier – najlepszy jest drobny cukier do deserów – szybciej się ładnie miksuje i zostawia kryształków, ale jeśli nie masz takiego, to użyj zwykły cukier kryształ
    • śmietana kremówka – ja użyłam śmietankę UHT 30% w kartoniku, możesz również użyć śmietankę 36% – tylko wtedy lekko wzrośnie kaloryczność deseru!
    • śliwki – użyj dowolne śliwki – jeśli nie masz świeżych śliwek, to możesz też użyć mrożone – wcześniej je rozmroź i odsącz, dopiero wtedy podgrzej z masłem i cukrem
    bezy cynamonowe ułożone na paterze

    Jak przechowywać bezy cynamonowe ze śliwkami?

    Jeśli nie podasz od razu (nie zjesz) wszystkich bez, to najlepiej przechowywać wszystkie części deseru oddzielnie. Same bezy z cynamonem po upieczeniu i zupełnym wystudzeniu warto przełożyć do szczelnego pojemnika. Wtedy długo zachowają świeżość i nie będą „łapać” wilgoci z powietrza.

    cynamonowa beza ze śliwkami i kremem cynamonowym

    Karmelizowane śliwki po wystudzeniu możesz przechowywać w lodówce – tam mogą postać nawet kilka dni. Przełóż je do pojemniczka z przykrywką, aby były dłużej świeże i nie obsychały.

    widok od góry na bezę z kremem i śliwkami

    Co do kremu cynamonowego, to jego podstawą jest bita śmietana i ona niestety ma tendencję do podchodzenia wodą jeśli stoi w pojemniku. Jest to naturalne zjawisko i nie musisz się tym martwić. Dlatego krem cynamonowy najlepiej przygotować tuż przed podaniem bez. Jeśli jednak nie zużyjesz całego kremu od razu, to schowaj go do lodówki i użyj później. Jeśli chcesz otrzymać bardziej stabilny krem, to zimną śmietanę kremówkę możesz zmiksować z cukrem pudrem oraz z około 100 g zimnego serka mascarpone. Zagęści on mocno kremówkę i dzięki temu będzie mniej „podchodzić” wodą.

    zbliżenie od góry na bezę ze śliwkami

    Mam nadzieję, że takie cynamonowe bezy z kremem cynamonowym przypadną ci do gustu i będziesz chętnie wracać do przepisu :) Będzie mi bardzo miło, jeśli potem podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem.

    Ps. Przy okazji polecam obserwowanie mojego profilu na inastagramie, gdzie również znajdziesz ten przepis, a także inne moje przepisy, a możesz je tam łatwo zapisać na później.

    podsmażone śliwki w misce

    Polecane przepisy na bezy domowe

    Jeśli uwielbiasz bezy i desery z bezami, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na bezy krok po kroku. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.

    Opublikowano: 2025 5 września

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

    2 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Bezy z kremem i śliwkami przepis

    Cynamonowe bezy ze śliwkami to wyjątkowy deser, który łączy w sobie chrupiące i słodkie bezy, aromatyczny krem z nutą cynamonu oraz smażone, lekko karmelizowane śliwki. To idealna propozycja na jesień, kiedy sezon na śliwki trwa w najlepsze, a korzenne przyprawy kuszą swoim zapachem. W tym przepisie na cynamonowe bezy znajdziesz zdjęcia krok po kroku oraz film z przygotowań, dzięki czemu z łatwością odtworzysz ten efektowny deser w swojej kuchni. Bezy z cynamonem i śliwkami to świetny pomysł zarówno na rodzinne spotkania, jak i elegancki słodki poczęstunek dla gości. Jeśli szukasz prostego, a jednocześnie efektownego przepisu na deser z bezami, cynamonem i śliwkami – koniecznie wypróbuj tę recepturę!