Cytrynowa babka z borówkami
Przepis na wilgotną babkę cytrynową pieczoną z borówkami
Dziś na deser poleca się przepyszna, wilgotna cytrynowa babka z borówkami. Ta babka jest lekka i puszysta dzięki zmiksowaniu jajek i cukru. Sok z cytryny, jogurt naturalny i olej dodają jej wilgotności i zapewniają jej długą świeżość. Babka z borówkami i sokiem z cytryny smakuje orzeźwiająco i idealnie pasuje zarówno do kawy jak i herbaty. Sprawdź mój dokładny przepis ze zdjęciami i filmem z przygotowania i upiecz taką cytrynową babkę już dziś!
Spis treści
- Prosta cytrynowa babka z borówkami przepis krok po kroku
- Babka cytrynowa na oleju – uwagi
- Składniki i zamienniki niezbędne do przygotowania babki cytrynowej
- W jakiej formie piec babkę cytrynową?
- Ile kcal ma babka cytrynowa z olejem?
- Jak przechowywać cytrynową babkę z borówkami?
- Polecane przepisy na ciasta cytrynowe
Prosta cytrynowa babka z borówkami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste i szybkie ciasta, które do tego są fajnie wilgotne i aromatyczne, to koniecznie wypróbuj ten przepis na babkę.
Cytrynowa babka z borówkami przepis z filmem
Wyposażenie
- Duża forma do pieczenia babki z kominkiem. Posmarowana masłem i wysypana bułką tartą lub mąką.
Składniki
składniki na cytrynową babkę z borówkami
- 4 jajka (rozmiar L)
- 300 g cukru (1,5 szklanki)
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml jogurtu naturalnego (użyłam gęsty grecki)
- 60 ml soku z cytryny (1/4 szklanki)
- 140 g oleju (3/4 szklanki)
- ok 100 g borówek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
składniki na cytrynowy lukier do babki
- ok 120 g cukru pudru (niepełna szklanka)
- ok 30 ml soku z cytryny (do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić cytrynową babkę z borówkami
Krok 1 – zmiksowanie jajek
- Jajka zmiksuj razem z cukrem na wysokich obrotach miksera (przez kilka minut), aż nabiorą dużej gęstości, zwiększą objętość i staną się blade.4 jajka, 300 g cukru
Krok 2 – dodawanie składników do ciasta
- Do zmiksowanych jajek dodaj trochę mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i zmiksuj na niskich obrotach miksera.300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodaj jogurt i krótko zmiksuj.250 ml jogurtu naturalnego
- Dodaj ponownie trochę mąki, a następnie sok z cytryny i krótko zmiksuj.60 ml soku z cytryny
- Dodaj olej oraz resztę mąki – zmiksuj krótko na niskich obrotach miksera – tylko do połączenia.140 g oleju
Krok 3 – przygotowanie borówek do babki
- Umyte borówki rozgnieć trochę widelcem.ok 100 g borówek
- Dodaj do nich mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Do mniejszej miski odlej trochę ciasta na babkę.
- Dodaj do niego borówki i wymieszaj do połączenia.
Krok 4 – nakładanie babki do formy
- Do formy przelej mniej więcej 2/3 ciasta na babkę.
- Na wierzch wyłóż ciasto z borówkami.
- Wyłóż pozostałe ciasto.
Krok 5 – pieczenie cytrynowej babki
- Formę z babką wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni (termoobieg) i piecz przez około 50 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu babkę ostudź przez około 5-10 minut, a następnie ostrożnie wyjmij ją z foremki i ostudź zupełnie.
Krok 6 – przygotowanie lukru cytrynowego
- Cukier puder przesyp do miseczki, dodaj sok z cytryny – najlepiej porcjami – i dokładnie wymieszaj.ok 120 g cukru pudru, ok 30 ml soku z cytryny
- Lukrem polej babkę.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Babka cytrynowa na oleju – uwagi
Moja dzisiejsza babka cytrynowa z olejem i borówkami powstała w zaledwie kilkanaście minut – bo tylko tyle trzeba, aby ją przygotować. Bardzo lubię takie przepisy, jak ten. Bardzo proste składniki, szybkie przygotowanie i do tego efekt WOW po upieczeniu. A efekt WOW, był – i to ogromny. Sama byłam zaskoczona jak bardzo wilgotna jest ta cytrynowa babka. Do tego wspaniale smakuje dzięki lekkiemu cytrynowemu aromatowi. Tu sok z cytryny nie dominuje w smaku, ale właśnie dodaje babce fajnej rześkości i aromatu. Jak dla mnie to babka idealna! Jeśli więc lubisz połączenie cytryn i borówek (jak ja) to koniecznie wypróbuj ten przepis! A że ja bardzo lubię to połączenie, to nie trudno się przekonać po moich przepisach – zobacz chociaż mój przepis na cytrynowy placek z borówkami albo na cytrynowy sernik z borówkami – obydwa przepisy są rewelacyjne!
Składniki i zamienniki niezbędne do przygotowania babki cytrynowej
Jak już wspomniałam wcześniej potrzebne są tutaj tylko bardzo podstawowe i bardzo łatwo dostępne składniki. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- jogurt naturalny – ja użyłam tu gęsty jogurt grecki, jeśli używasz taki rzadki i płynący jogurt naturalny to możesz dać go odrobinę mniej, aby za mocno nie rozrzedzać ciasta, albo użyć mniej oleju
- olej – ja tu użyłam olej rzepakowy, ale możesz użyć również olej słonecznikowy, albo rozpuszczony olej kokosowy
- sok z cytryny – 60 ml soku z cytryny potrzebne do ciasta na babkę powinno wyjść z takiej średniej, soczystej cytryny
- borówki – ja użyłam świeże borówki, jeśli chcesz zrobić babkę z mrożonymi borówkami, to nie musisz ich wcześniej rozmrażać, nie mieszaj ich też z ciastem, tylko po prostu wsyp je na część ciasta wyłożoną do formy do pieczenia
W jakiej formie piec babkę cytrynową?
Ja swoją babkę piekłam w dużej formie z kominem do pieczenia babki. Jeśli nie masz takiej formy, to możesz wykorzystać długą formę keksową – ale powinna mieć ona około 30 cm długości, aby zmieściło się całe ciasto. Przy pieczeniu w takiej długiej formie zwróć uwagę, czy ciasto cytrynowe jest dobrze upieczone i w razie konieczności wydłuż czas pieczenia.
Jeśli masz formę do babki w fantazyjnym kształcie, który ma dużo załamań i ciężko ją wysmarować i wysypać, to polecam ci przygotowanie domowego smarowidła do foremek. Możesz zobaczyć jak jak robię takie smarowidło – potem wystarczy nabrać je na pędzelek silikonowy i dokładnie wysmarować wszystkie zagięcia. Do takiego smarowidła potrzebujesz w równych porcjach olej, margarynę i mąkę pszenną.
Ile kcal ma babka cytrynowa z olejem?
W tabelce pod przepisem podałam wartość kaloryczną dla 100 g babki z lukrem cytrynowym. Jeśli taką babkę podzielisz na około 12 mniej więcej równych porcji, to kawałek babki będzie miał około 391 kcal (węglowodany – 54 g, tłuszcz – 17 g, białko – 7 g). Jeśli zrezygnujesz z lukru na babce, to 100 g cytrynowej babki z borówkami będzie miał około 301 kcal (węglowodany – 37 g, tłuszcz – 14 g, białko – 6 g). Podaję tu kaloryczność dla produktów, które ja użyłam.
Jak przechowywać cytrynową babkę z borówkami?
Babkę z borówkami najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej – np. na blacie kuchennym. Aby nie obsychała i długo zachowała świeżość warto zakryć ją kloszem, albo umieścić w pojemniku z przykrywką. Jeśli potrzebujesz, aby ciasto było bardzo długo świeże, to możesz je schować do lodówki.
Babka cytrynowa może być również zamrożona. Przechowuj ją w zamrażarce przez około 3 miesiące.
Mam nadzieję, że ta wilgotna babka cytrynowa na oleju zasmakuje tobie tak bardzo jak mi :) Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu do przepisu.
Przy okazji polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie moje przepisy możesz sobie łatwo zapisać na później.
Polecane przepisy na ciasta cytrynowe
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na orzeźwiająca i smakowite ciasta cytrynowe. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na babkę cytrynową
Babka cytrynowa bardzo wilgotna, aromatyczna, z borówkami i cytrynowym lukrem to idealne ciasto na letnie ciepłe dni. Do tego to babka na oleju dzięki czemu jest fajnie wilgotna i długo zachowuje świeżość. Zobacz koniecznie mój przepis opisany krok po kroku i upiecz najlepszą cytrynową babkę już dziś! Dzięki zdjęciom krok po kroku z przygotowań oraz krótkiemu filmowi video upieczenie idealnej wilgotnej babki uda się każdemu! Spróbuj koniecznie!