Cytrynowa babka z borówkami

Zaktualizowany: 2024 31 lipca
cytrynowa babka z borówkami i cytrynowym lukrem

Przepis na wilgotną babkę cytrynową pieczoną z borówkami

Dziś na deser poleca się przepyszna, wilgotna cytrynowa babka z borówkami. Ta babka jest lekka i puszysta dzięki zmiksowaniu jajek i cukru. Sok z cytryny, jogurt naturalny i olej dodają jej wilgotności i zapewniają jej długą świeżość. Babka z borówkami i sokiem z cytryny smakuje orzeźwiająco i idealnie pasuje zarówno do kawy jak i herbaty. Sprawdź mój dokładny przepis ze zdjęciami i filmem z przygotowania i upiecz taką cytrynową babkę już dziś!

cytrynowa babka pieczona z borówkami

Prosta cytrynowa babka z borówkami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste i szybkie ciasta, które do tego są fajnie wilgotne i aromatyczne, to koniecznie wypróbuj ten przepis na babkę.

babka cytrynowa z borówkami i lukrem

Cytrynowa babka z borówkami przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na prostą, puszystą i wilgotną babkę cytrynową pieczoną z borówkami i oblaną cytrynowym lukrem.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 hour 5 minut
Porcje 12
Kalorie 313 kcal
Wyposażenie
  • Duża forma do pieczenia babki z kominkiem. Posmarowana masłem i wysypana bułką tartą lub mąką.
Składniki

składniki na cytrynową babkę z borówkami

składniki na cytrynowy lukier do babki

Instrukcja
 

Jak zrobić cytrynową babkę z borówkami

    Krok 1 – zmiksowanie jajek

    • Jajka zmiksuj razem z cukrem na wysokich obrotach miksera (przez kilka minut), aż nabiorą dużej gęstości, zwiększą objętość i staną się blade.
      4 jajka, 300 g cukru
      miksowanie jajek z cukrem na babkę z borówkami

    Krok 2 – dodawanie składników do ciasta

    • Do zmiksowanych jajek dodaj trochę mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i zmiksuj na niskich obrotach miksera.
      300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      dodawanie mąki pszennej z proszkiem do pieczenia do ciasta na babkę cytrynową
    • Dodaj jogurt i krótko zmiksuj.
      250 ml jogurtu naturalnego
      dodawanie jogurtu greckiego do ciasta na babkę
    • Dodaj ponownie trochę mąki, a następnie sok z cytryny i krótko zmiksuj.
      60 ml soku z cytryny
      miksowanie ciasta na babkę z sokiem z cytryny
    • Dodaj olej oraz resztę mąki – zmiksuj krótko na niskich obrotach miksera – tylko do połączenia.
      140 g oleju
      miksowanie ciasta na babkę razem z olejem rzepakowym

    Krok 3 – przygotowanie borówek do babki

    • Umyte borówki rozgnieć trochę widelcem.
      ok 100 g borówek
      rozgniatanie borówek widelcem
    • Dodaj do nich mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.
      1 łyżka mąki ziemniaczanej
      dodawanie mąki ziemniaczanej do borówek
    • Do mniejszej miski odlej trochę ciasta na babkę.
      odlewanie części ciasta na babkę
    • Dodaj do niego borówki i wymieszaj do połączenia.
      dodawanie borówek do ciasta na babkę

    Krok 4 – nakładanie babki do formy

    • Do formy przelej mniej więcej 2/3 ciasta na babkę.
      przelewanie ciasta na babkę do formy do pieczenia
    • Na wierzch wyłóż ciasto z borówkami.
      wykładanie warstwy borówkowej na babkę
    • Wyłóż pozostałe ciasto.
      wylewanie ciasta do formy do pieczenia

    Krok 5 – pieczenie cytrynowej babki

    • Formę z babką wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni (termoobieg) i piecz przez około 50 minut – do suchego patyczka.
    • Po upieczeniu babkę ostudź przez około 5-10 minut, a następnie ostrożnie wyjmij ją z foremki i ostudź zupełnie.

    Krok 6 – przygotowanie lukru cytrynowego

    • Cukier puder przesyp do miseczki, dodaj sok z cytryny – najlepiej porcjami – i dokładnie wymieszaj.
      ok 120 g cukru pudru, ok 30 ml soku z cytryny
    • Lukrem polej babkę.
    Film
    Notatki
    Szklanka ma  pojemność 250 ml. 
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 313kcalWeglowodany: 43gBiałko: 5gTłuszcz: 13g
    Słowa kluczowe babka z borówkami, babka z sokiem z cytryny
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    babka z sokiem z cytryny i świeżymi borówkami

    Babka cytrynowa na oleju – uwagi

    Moja dzisiejsza babka cytrynowa z olejem i borówkami powstała w zaledwie kilkanaście minut – bo tylko tyle trzeba, aby ją przygotować. Bardzo lubię takie przepisy, jak ten. Bardzo proste składniki, szybkie przygotowanie i do tego efekt WOW po upieczeniu. A efekt WOW, był – i to ogromny. Sama byłam zaskoczona jak bardzo wilgotna jest ta cytrynowa babka. Do tego wspaniale smakuje dzięki lekkiemu cytrynowemu aromatowi. Tu sok z cytryny nie dominuje w smaku, ale właśnie dodaje babce fajnej rześkości i aromatu. Jak dla mnie to babka idealna! Jeśli więc lubisz połączenie cytryn i borówek (jak ja) to koniecznie wypróbuj ten przepis! A że ja bardzo lubię to połączenie, to nie trudno się przekonać po moich przepisach – zobacz chociaż mój przepis na cytrynowy placek z borówkami albo na cytrynowy sernik z borówkami – obydwa przepisy są rewelacyjne!

    wilgotna babka z sokiem z cytryny i borówkami

    Składniki i zamienniki niezbędne do przygotowania babki cytrynowej

    Jak już wspomniałam wcześniej potrzebne są tutaj tylko bardzo podstawowe i bardzo łatwo dostępne składniki. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • jogurt naturalny – ja użyłam tu gęsty jogurt grecki, jeśli używasz taki rzadki i płynący jogurt naturalny to możesz dać go odrobinę mniej, aby za mocno nie rozrzedzać ciasta, albo użyć mniej oleju
    • olej – ja tu użyłam olej rzepakowy, ale możesz użyć również olej słonecznikowy, albo rozpuszczony olej kokosowy
    • sok z cytryny – 60 ml soku z cytryny potrzebne do ciasta na babkę powinno wyjść z takiej średniej, soczystej cytryny
    • borówki – ja użyłam świeże borówki, jeśli chcesz zrobić babkę z mrożonymi borówkami, to nie musisz ich wcześniej rozmrażać, nie mieszaj ich też z ciastem, tylko po prostu wsyp je na część ciasta wyłożoną do formy do pieczenia
    cytrynowa babka z lukrem cytrynowym

    W jakiej formie piec babkę cytrynową?

    Ja swoją babkę piekłam w dużej formie z kominem do pieczenia babki. Jeśli nie masz takiej formy, to możesz wykorzystać długą formę keksową – ale powinna mieć ona około 30 cm długości, aby zmieściło się całe ciasto. Przy pieczeniu w takiej długiej formie zwróć uwagę, czy ciasto cytrynowe jest dobrze upieczone i w razie konieczności wydłuż czas pieczenia.

    Jeśli masz formę do babki w fantazyjnym kształcie, który ma dużo załamań i ciężko ją wysmarować i wysypać, to polecam ci przygotowanie domowego smarowidła do foremek. Możesz zobaczyć jak jak robię takie smarowidło – potem wystarczy nabrać je na pędzelek silikonowy i dokładnie wysmarować wszystkie zagięcia. Do takiego smarowidła potrzebujesz w równych porcjach olej, margarynę i mąkę pszenną.

    Ile kcal ma babka cytrynowa z olejem?

    W tabelce pod przepisem podałam wartość kaloryczną dla 100 g babki z lukrem cytrynowym. Jeśli taką babkę podzielisz na około 12 mniej więcej równych porcji, to kawałek babki będzie miał około 391 kcal (węglowodany – 54 g, tłuszcz – 17 g, białko – 7 g). Jeśli zrezygnujesz z lukru na babce, to 100 g cytrynowej babki z borówkami będzie miał około 301 kcal (węglowodany – 37 g, tłuszcz – 14 g, białko – 6 g). Podaję tu kaloryczność dla produktów, które ja użyłam.

    wilgotna babka pieczona z borówkami i oblana lukrem cytrynowym

    Jak przechowywać cytrynową babkę z borówkami?

    Babkę z borówkami najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej – np. na blacie kuchennym. Aby nie obsychała i długo zachowała świeżość warto zakryć ją kloszem, albo umieścić w pojemniku z przykrywką. Jeśli potrzebujesz, aby ciasto było bardzo długo świeże, to możesz je schować do lodówki.

    Babka cytrynowa może być również zamrożona. Przechowuj ją w zamrażarce przez około 3 miesiące.

    Mam nadzieję, że ta wilgotna babka cytrynowa na oleju zasmakuje tobie tak bardzo jak mi :) Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu do przepisu.

    Przy okazji polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie moje przepisy możesz sobie łatwo zapisać na później.

    babka z borówkami i lukrem z sokiem z cytryny
    borówkowa babka z sokiem z cytryny i lukrem cytrynowym

    Polecane przepisy na ciasta cytrynowe

    Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na orzeźwiająca i smakowite ciasta cytrynowe. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.

    Opublikowano: 2024 12 lipca

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    1 Komentarz
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Przepis na babkę cytrynową

    Babka cytrynowa bardzo wilgotna, aromatyczna, z borówkami i cytrynowym lukrem to idealne ciasto na letnie ciepłe dni. Do tego to babka na oleju dzięki czemu jest fajnie wilgotna i długo zachowuje świeżość. Zobacz koniecznie mój przepis opisany krok po kroku i upiecz najlepszą cytrynową babkę już dziś! Dzięki zdjęciom krok po kroku z przygotowań oraz krótkiemu filmowi video upieczenie idealnej wilgotnej babki uda się każdemu! Spróbuj koniecznie!