Czekoladowe ciasto rocher
Przepis na ciasto czekoladowe z kremem czekoladowo-orzechowym
Zapraszam Was dzisiaj na prawdziwą ucztę dla wielbicieli czekolady. Czekoladowe ciasto rocher to puszyste ciasto czekoladowe przygotowane z dodatkiem gorzkiej czekolady, do tego obłędnie pyszny krem czekoladowo-orzechowy z orzechami laskowymi oraz pyszna czekoladowa polewa na wierzchu. Takie ciasto możecie podać na specjalne okazje – jak np. urodziny – albo zjeść do weekendowej kawy. Gorąco polecam!
Spis treści
Czekoladowe ciasto rocher przepis krok po kroku
Jeśli lubisz efektowe ciasta czekoladowe przełożone kremem, to koniecznie upiecz to pyszne ciasto!
Czekoladowe ciasto rocher przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na ciasto czekoladowe
- 125 g masła (miękkiego)
- 150 g cukru pudru (- 1 szklanka)
- 3 żółtka (- z jajek rozmiar L)
- 3 białka
- 100 g czekolady (gorzkiej)
- 150 g mąki pszennej (- 1 szklanka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
składniki na krem czekoladowo-orzechowy
- 250 g serka mascarpone
- 100 g czekolady (mlecznej)
- około 50 g orzechów laskowych (- rozdrobnionych)
składniki na polewę czekoladową
- 50 ml śmietany kremówki
- 100 g czekolady (mlecznej)
- orzechy laskowe (- do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić ucierane ciasto czekoladowe
- Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce) – odstaw do przestudzenia.100 g czekolady
- Masło zmiksuj z cukrem na białą i puszystą masę.125 g masła, 150 g cukru pudru
- Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia.150 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodaj do masła przestudzoną czekoladę i krótko zmiksuj.
- Dodaj żółtka i zmiksuj do połączenia.3 żółtka
- Wsyp mąkę do ciasta i zmiksuj na niskich obrotach – tylko do połączenia.
- Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasta – wymieszaj delikatnie łopatką.3 białka
- Przełóż ciasto czekoladowe do przygotowanej foremki.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) przez około 50 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.
Jak zrobić krem czekoladowo-orzechowy
- Czekoladę mleczną rozpuść w kąpieli wodnej i lekko ostudź.100 g czekolady
- Do miski przełóż serek mascarpone, dodaj orzechy laskowe oraz czekoladę – zmiksuj do połączenia.250 g serka mascarpone, około 50 g orzechów laskowych
- Wyłóż krem na spodni blat ciasta i przykryj go drugim blatem.
Jak zrobić polewę czekoladową
- Czekoladę połam na kawałki, przełóż do żaroodpornej miseczki, dodaj śmietanę kremówkę i rozpuść w kąpieli wodnej.100 g czekolady, 50 ml śmietany kremówki
- Lekko ostudź polewę, a na następnie posmaruj nią wierzch ciasta.
- Na koniec posyp ciasto posiekanymi orzechami.orzechy laskowe
Prywatne
Składniki Odżywcze
Czekoladowe ciasto z kremem orzechowym – uwagi
Upiekłam ostatnio mojemu mężowi takie czekoladowe cudo :)
Połączenie smaku czekoladowego i orzechowego przypomniało mi pralinki Rocher, stąd pomysł na nazwę ciasta – czekoladowe ciasto rocher.
To ciasto jest mega czekoladowe i zużyłam w sumie do niego 3 tabliczki czekolady.
Czekoladę do tego ciasta należy wcześniej rozpuścić i lekko ostudzić.
Ja ją rozpuszczałam w kąpieli wodnej.
Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?
Do niedużego garnka wlej na dno trochę wody – tak ze 2 cm.
Na górze postaw żaroodporną lub metalową miseczkę, tak aby częściowo była w środku garnka, ale nie dotykała wody.
Włóż do miseczki połamaną czekoladę, włącz palnik i podgrzewaj czekoladę, aż się rozpuści – wymieszaj w trakcie.
Tak przygotowaną czekoladę ostudź i dodaj potem do ciasta.
Przy przygotowaniu polewy do czekolady dodałam trochę śmietany kremówki – wlej ją do miski z czekoladą przed jej rozpuszczeniem i podgrzej razem.
Jak zrobić ciasto czekoladowe z kremem czekoladowo-orzechowym – wskazówki
Ja najpierw upiekłam ciasto czekoladowe z dodatkiem gorzkiej czekolady i zostawiłam je do wystudzenia.
Wtedy przecięłam ciasto na dwa blaty.
Krem czekoladowo-orzechowy jest bardzo prosty i szybki – wystarczy zmiksować serek mascarpone, rozpuszczoną mleczną czekoladę i rozdrobnione orzechy.
Ja tu polecam orzechy laskowe, ale jeśli ich nie macie, albo jesteście uczuleni, to możecie użyć inne orzechy, albo ostatecznie migdały.
Cały krem czekoladowy wykładamy na spodni blat ciasta i przykrywamy górnym blatem.
Teraz już tylko wystarczy posmarować ciasto polewą czekoladą i posypać posiekanymi orzechami.
Ciasta nie musicie schładzać w lodówce.
Ja go nawet nie przechowywałam w lodówce i nic się mu nie stało :)
Jeśli lubicie ciasta czekoladowe, to koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na czekoladowe ciasta – znajdziecie tu na pewno coś dla siebie :)
Ps.
Przy okazji polecam Wam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” z pysznymi słodkimi wypiekami na każdą okazję.
Polecane przepisy na ciasta czekoladowe z kremem
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne i mocno czekoladowe ciasta z kremem idealne na różne okazje. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Czekoladowe ciasto z kremem czekoladowo-orzechowym
Przygotuj dziś razem ze mną przepyszne, a jednocześnie proste mocno czekoladowe ciasto z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi. Ciasto rocher z kremem i orzechami zasmakuje każdemu wielbicielowi czekoladowy i czekoladowych wypieków. Puszyste i pyszne ciasto czekoladowe w stylu murzynka przekroiłam na pół i posmarowałam rewelacyjnym kremem rocher z orzechami laskowymi. Ten prosty krem orzechowo-czekoladowy zrobić z zaledwie 3 składników - serka mascarpone, mlecznej czekolady i orzechów laskowych. Aby orzechy laskowe były bardziej aromatyczne możesz je wcześniej lekko podprażyć. Jak uprażyć orzechy? Możesz to zrobić na suchej patelni - przez krótkie podsmażenie, albo w piekarniku - wtedy podpiecz je około 10-15 minut w 180 stopniach.
Czekoladowe ciasto rocher przepis
Zobacz mój przepis ze zdjęciami krok po kroku na orzechowe ciasto czekoladowe i przygotuj go dla swojej rodziny na weekend, albo nawet na jakąś specjalną okazję. Bo to ciasto może równie dobrze posłużyć jako torcik. Pewnie każdy by się ucieszył z takiego czekoladowe tortu z orzechowym kremem - ja na pewno! Upiecz więc najpierw ciasto czekoladowe z czekoladą, a następnie zrób czekoladowy krem z orzechami i przełóż nim ostudzone ciasto. Przygotuj prostą polewę czekoladową z mlecznej czekolady i śmietany kremówki i posmaruj nią wierzch ciasta. Na koniec ciasto rocher posyp posiekanymi orzechami laskowymi. Ciasto możesz podać już po przygotowaniu, bo nie wymaga ono schładzania. Czekoladowe ciasto rocher będzie idealnie smakować w towarzystwie aromatycznej kawy.
Przy okazji polecam wam inne moje przepisy na ciasta z kremem. Znajdziecie tu wiele inspirujących i bardzo często prostych przepisów wśród których na pewno znajdziecie coś dla siebie.