Czekoladowo-migdałowa babka
Przepis na babkę czekoladowo-migdałową
Dziś u mnie rozgościła się czekoladowo-migdałowa babka, która będzie doskonałą propozycją dla miłośników słodkich wypieków z dodatkiem czekolady. To połączenie intensywnego smaku czekolady z delikatnym aromatem migdałów sprawia, że ta babka jest niezwykle aromatyczna i apetyczna. Idealna na śniadanie, podwieczorek czy deser, ta babka z pewnością zadowoli podniebienia wszystkich łasuchów. Spróbuj tego prostego przepisu i rozkoszuj się smakiem domowego wypieku każdego dnia!
Spis treści
Czekoladowo-migdałowa babka przepis krok po kroku
Jeśli lubisz mocno czekoladowe ciasta w połączeniu z chrupiącymi migdałami albo orzechami, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Czekoladowo-migdałowa babka przepis
Składniki
składniki na babkę czekoladowo-migdałową
- 225 g czekolady (deserowej lub gorzkiej)
- 150 g cukru trzcinowego ((jeśli lubisz słodsze ciasta, to daj więcej) 3/4 szklanki)
- 175 g masła
- 25 g migdałów (zmielonych )
- 3 łyżki mąki pszennej (- możecie zastąpić mąką bezglutenową)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 białka (z jajek rozmiar L)
- 4 żółtka
- 100 g migdałów (posiekanych (najlepiej obranych ze skórki))
- cukier puder (lub rozpuszczona czekolada do dekoracji)
- 1 szczypta soli
Instrukcja
Jak zrobić babkę czekoladowo-migdałową
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni – tryb góra-dół.
- W misce połącz mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Całe migdały drobno posiekaj.25 g migdałów, 3 łyżki mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g migdałów
- Na bardzo małym ogniu rozpuść w rondlu masło. Ściągnij garnek z gazu, wrzuć połamaną czekoladę oraz cukier i dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się wymieszają i rozpuszczą.225 g czekolady, 175 g masła, 150 g cukru trzcinowego
- Do powstałej masy dodaj mieszankę mąki, proszku do pieczenia i zmielonych migdałów i delikatnie wymieszaj.
- Dodaj do masy po jednym żółtku, za każdy razem dokładnie mieszając ciasto.4 żółtka
- W misce ubij białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.4 białka
- Połącz masę czekoladowo-migdałową z pianą i bardzo delikatnie wymieszaj. Dodaj posiekane migdały.
- Przelej ciasto do przygotowanej foremki.
- Piecz w piekarniku około 35-45 minut (do suchego patyczka). Ciasto powinno trochę wyrosnąć i uginać się przy dotknięciu. Może popękać.
- Zostaw w formie do ostygnięcia.
- Po przełożeniu na talerz posyp cukrem pudrem, albo polej rozpuszczoną czekoladą.
Prywatne
Czekoladowa babka z migdałami – uwagi
Dziś kolejna propozycja wielkanocna – babka czekoladowo-migdałowa. Przepis pochodzi od Josi i bierze udział w akcji weekendowej cukierni #3. Oryginalnie ciasto jest pieczone w tortownicy, ale ja stwierdziłam, że będzie z niego niezła babka. Ciasto jest mocno czekoladowe (raczej mało słodkie) z lekkim aromatem migdałów i chrupiącymi kawałkami migdałów :) Do tego dodajemy do niego niewiele mąki! Ja tu użyłam mąkę pszenną, ale możecie użyć mąkę bezglutenową aby otrzymać bezglutenową babkę czekoladową.
Przepis podaję na tortownicę ok. 22-24 cm, albo na formę babki.
Polecane przepisy na babki czekoladowe
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne czekoladowe babki. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Czekoladowo-migdałowa babka przepis
Przepis na wilgotną czekoladową babkę z migdałami. Ta czekoladowa babka z migdałami smakuje wybornie i będzie idealną babką na Wielkanoc albo po prostu na weekend do kawy. Używamy tu niewiele mąki, dlatego możecie ją zastąpić mąką bezglutenową i wtedy otrzymacie bezglutenową babkę czekoladową. Babka jest mocno czekoladowa z kawałkami chrupiących migdałów. Aksamitna i pyszna! Koniecznie zobaczcie mój przepis na babkę i zobaczcie jak upiec babkę bezglutenową.
Babka czekoladowa z migdałami
Mocno czekoladowa babka z migdałami i polewą czekoladową smakuje obłędnie i pokochają ją wszyscy lubiący czekoladę. Koniecznie wypróbujcie mój przepis, a czekoladowo-migdałowa babka na pewno wam zasmakuje.
Zachęcam was również do wypróbowania innych przepisów na babki oraz przepisów na ciasta czekoladowe.