Devil’s Food Cupcakes – diabelskie babeczki
Przepis na diabelsko czekoladowe babeczki Devil’s Food Cupcakes
Czekoladowe babeczki Devil’s Food Cupcakes to szczyt czekoladowej rozkoszy. To intensywne, wilgotne babeczki czekoladowe, które doskonale komponuje się z polewą czekoladową, tworząc niebiańską ucztę dla smakoszy słodkości. Takie babeczki będą idealne na przyjęcia, urodziny czy po prostu jako słodka przekąska na co dzień.
Spis treści
Babeczki Devil’s Food przepis krok po kroku
Jeśli lubisz mocno czekoladowe słodkie wypieki, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Devil’s Food Cupcakes – diabelskie babeczki przepis
Składniki
składniki na babeczki Devil's Food Cupcakes
- 50 g gorzkiego kakao (- około 0,5 szklanki)
- 60 ml gorącej wody
- 225 g mąki pszennej (- 1,5 szklanki)
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 170 g masła
- 200 g cukru (- 1 szklanka)
- 2 jajka (- rozmiar L)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 129 ml kwaśnej śmietany ((ja użyłam 12%), może też być gęsty jogurt naturalny)
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe babeczki Devil's Food Cupcakes
- Kakao wymieszaj z gorącą wodą, aż będzie gładkie.50 g gorzkiego kakao, 60 ml gorącej wody
- Zmieszaj razem suche składniki poza cukrem.225 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki sody, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli
- Masło rozpuść i przestudź.170 g masła
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.2 jajka, 200 g cukru
- Dodaj wanilię i kakao do masy jajecznej.
- Wsypuj mąkę na zmianę ze śmietaną i masłem.129 ml kwaśnej śmietany
- Napełnij przygotowane papilotki do 2/3 wysokości.
- Piecz czekoladowe babeczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb góra/dół) przez około 20 minut – sprawdź patyczkiem, czy są gotowe.
- Po przestudzeniu udekoruj babeczki rozpuszczoną czekoladą.
Prywatne
Czekoladowe babeczki Devil’s Food Cupcakes – uwagi
Dziś zapraszam na mocno czekoladowe babeczki Devil’s Food Cupcakes – te babeczki są nazywane diabelskimi, ale smakują niebiańsko :) Mają w sobie mnóstwo gorzkiego kakao, więc są ciemne, aromatyczne i mocno czekoladowe – coś dla czokaholików. Przepis pochodzi od Marthy Steward i gorąco go wam polecam.
Zachęcam także do wypróbowania innych przepisów na babeczki.
Polecane przepisy na czekoladowe babeczki
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne babeczki czekoladowe. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Mocno czekoladowe babeczki z kakao
Przepis na diabelskie babeczki z gorzkim kakao to przepis dla prawdziwych czekaladoholików. Proste czekoladowe babeczki z kakao przygotowuje się bardzo prosto, a po upieczeniu smakują wyśmienicie. Do tego długo zachowują świeżość i są wilgotne. Ten przepis na czekoladowe babeczki Marthy Steward warto sobie zapisać na przyszłość. Bo takie czekoladowe babeczki możecie zrobić na różne okazje - świetnie się spiszą w Boże Narodzenie albo urodziny. Albo po prostu jako babeczki do weekendowej kawki.
Diabelskie babeczki devil's food przepis
Te mocno kakaowe babeczki z gorzkim kakao to przeciwieństwo popularnych w USA ciast Angel Food - czyli ciasta anielskiego. Takie anielskie ciasto jest mocno białe i zrobione jest na samych białkach. Na blogu znajdziecie przepis na ciasto Angel Food oraz przepis na anielskie babeczki Angel Food. A wy jesteście team Devil's Food czy Angel Food?