Domowe nachos
Przepis na domowe nachosy i sos guacamole
Nic nie pobije tego pysznego i prostego przepisu na szybką przekąskę, który każdy może przygotować w domu! Aby zrobić swoje własne nachos, potrzebujesz tylko kilku prostych składników – przede wszystkim mąki kukurydzianej, oliwy z oliwek oraz przypraw. Upieczone nachosy podaje z guacamole, kwaśną śmietaną lub sosem salsa, aby nadać im jeszcze więcej smaku. Zobacz mój przepis i przygotuj je na wieczorne oglądanie ulubionych seriali. Teraz możesz cieszyć się pysznymi i chrupiącymi nachos z domowego piekarnika.
Spis treści
Domowe nachosy przepis krok po kroku
Domowe nachos przepis
Składniki
składniki na ciasto na nachos:
- 120 g mąki pszennej
- 120 g mąki kukurydzianej
- 120 ml wody (ciepłej )
- 45 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- chilli (, kolendra itp. – ewentualnie przyprawy do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić domowe nachos krok po kroku
- Ze wszystkich składników zagnieć ciasto – możesz to zrobić mikserem (z hakiem lub świderkami).120 g mąki pszennej, 120 g mąki kukurydzianej, 120 ml wody, 45 ml oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soli, chilli
- Gotowe ciasto przykryj i odstaw na około 15 minut (u mnie leżało w woreczku dużo dłużej i czekało na pieczenie).
- Odrywaj kawałki ciasta i wałkuj je na bardzo cienki placek – mniej więcej 1-2 mm, pokrój placek na mniejsze kawałki.
- Ułóż nachosy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 15 minut w 160 stopniach (termoobieg)
- Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić sos gaucamole:
- Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i obierz ze skórki.1 awokado
- Rozgnieć awokado widelcem, aż utworzy papkę.
- Limonkę umyj, a następnie kilkakrotnie poturlaj nią (mocno dociskając ręką) po blacie – owoc dzięki temu trochę zmięknie i łatwiej będzie z niego wycisnąć sok.1 limonka
- Wyciśnięty sok z limonki dodaj do awokado i wymieszaj.
- Przypraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie chilli.sól
Prywatne
Domowe nachosy – wskazówki
Lubię domowe wersje popularnych przysmaków, bo są dużo zdrowsze od oryginałów, a często smaczniejsze, bo możemy je zrobić „pod swój smak” :)
Dlatego, gdy wypatrzyłam przepis na domowe nachos w ulotce Tupperware, to szybko go wypróbowałam (nie potrzebowałam nawet do tego pretekstu pod postacią imprezy ;)).
Ciasto robi się bardzo szybko (potrzebujecie tylko kupić wcześniej mąkę kukurydzianą – chociaż robiłam je też na mące ryżowej).
Wychodzi z niego mnóstwo nachosów – jeśli robicie porcję tylko dla domowników, to spokojnie możecie zrobić z połowy porcji.
Jak zrobić nachos?
Z mąki pszennej i kukurydzianej, oliwy oraz wody zagniatamy elastyczne ciasto. Potem wałkujemy je bardzo cienko i tniemy na kawałki.
Potem już nam zostaje pieczenie :)
Takie domowe nachosy możecie przygotować sobie w różnych smakach – ja zrobiłam w wersji na słono oraz posypane chilli.
Świetnie będą też smakować z innymi przyprawami oraz posypane ziołami – np. kolendrą.
Z czym podać nachosy?
Do nachos podajcie ulubione sosy lub dipy – mi świetnie smakowały z prostym sosem guacamole oraz z hummusem, a mój mąż dodatkowo jadł z domowym sosem paprykowym na ostro :)
Poniżej podaję również przepis na taki prosty sos guacamole wykorzystujący tylko awokado i limonki.
Polecam również paluchy z ciasta drożdżowego – równie idealne do podgryzania :D
Polecane przepisy na przekąski
Jeśli lubicie w domu coś sobie przegryźć przed telewizorem, albo urządzacie właśnie jakąś imprezę, to wypróbujcie również inne moje przepisy na proste i pyszne przekąski. Ja polecam między innymi takie:
Wszyscy lubią coś pochrupać w wolnej chwili. W sklepach znajdziemy wiele przekąsek o różnych smakach, jednak, co domowe to na pewno zdrowsze. A może zaskoczyli Cię niespodziewani goście, a nie masz w domu nic czym mógłbyś ich poczęstować? Domowe nachosy przychodzą z pomocą! Są to takie można powiedzieć chipsy, tylko w zdrowszej, domowej wersji. Nachosy to doskonała przekąska również na wieczór filmowy, grilla w ogrodzie, a także możesz je wziąć ze sobą do pracy. Nachosy świetnie smakują w połączeniu z jakimś dipem lub sosem. Ja oprócz sosu guacamole, wykonałam paprykową pastę Htipiti, którą również się z Tobą podzieliłam. Nachosy z oba dodatkami komponują się nieziemsko. Przepis na nachosy nie wymaga od Ciebie wielkich zdolności, jest łatwy i szybki. Aby wykonać nachosy potrzebujesz jedynie mąki, wody, oliwy z oliwek i przypraw do smaku. Zaproś swoje dzieci do wspólnej zabawy i pokaż im, że gotowanie nie jest takie trudne! Może i one niedługo zaskoczą Cię domowym wypiekiem? Nachosy nie zajmą Ci wiele czasu, a równie szybko przyrządzoną przekąską, która jest doskonałym zamiennikami sklepowych produktów to ekspresowe precle. Ich ogromnym atutem jest to, że nie musisz czekać na ich wyrastanie. Smakują nieziemsko!
29 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Domowe nachos przepis
Jak zrobić nachosy?
Jesteśmy w trakcie pieczenia.Pozdrawiamy wszystkich czytelników.Napewno wyjdą pyszne.Bajo
smacznego i szczęśliwego Nowego Roku :)
Proszę trzymać za mnie kciuki, mam zamiar to zrobić w weekend. Wpadłem na ten szalony pomysł jedząc paczkę kupnych naczos. Zrobię swoje.
Czy jest jakiś pomysł jak otrzymać ciekawy smak samych suchych naczosów? Np jakaś serowa hmm, posypka? Pozdrawiam wszystkich czytelników i autorkę, bajo!
Możesz oczywiście posypać je różnymi przyprawami.
Przepyszne!!! Jeszcze z warzywnym sosem a’la serowym, sztos totalny❤️
Czy można dodać bezpośrednio do ciasta ostrą paprykę?
jasne! :)
[…] podać do nich pokrojone pity, albo domowe podpłomyki. Mi również świetnie smakowały z nachosami […]
Pyszne! Pyszne i jeszcze raz pyszne
Super :)
Można bez mąki kukurydzianej i bez ryżowej??
Możesz spróbować na mące pszennej – na pewno nie będą wtedy miały takie żółtego koloru i będą trochę inaczej smakować, ale w sumie mogą się udać :) Daj znać jak poszło :)
To wtedy wyjdzie maca
Nachosy super! :) właśnie robie po raz kolejny :) Wszystkim smakuja i sa banalne w przygotowaniu.
Mniam; )
super :)!
Jako fan naczosow stwierdzam ze to nie sa naczosy! Ciasto super jako podklad do tarty z naczosami nie ma nic wspolnego…
Przepis jest słaby, za dużo mąki przennej, to nie ma nic wspólnego z prawdziwymi nachosami
Każdy gust jest inny. Mi smakowały :)
Może być coś w zamian oliwy z oliwek? . ☺
możesz użyć innego oleju (np rzepakowego czy też słonecznikowego)
A czy na drugi dzień są tak samo smaczne czy jednak troszeczkę tracą chrupkości? :)
Jeżeli nie będziesz ich zamykać w pudełku z czymś wilgotym to będzie ok :)
[…] Domowe nachos […]
Hej bede robic nachosy wg Twojego przepisu ale powiedz mi czy 160 st i pieczesz gora dol czy w termoobiegu?
Cześć Sylwia, piekłam na góra-dół :)
Dziękuję za przepis! Nachos wyszły idealnie (doprawiłam je ostrą papryką). Wcześniej próbowałam innego przepisu ze smażeniem i nie było aż tak dobrze.
Super, bardzo się cieszę :)
[…] je często (najczęściej po prostu kroję go do sałatki zabieranej do pracy, albo robię sobie guacamole – świetnie się sprawdza do domowych tortilli […]
so cool