Drożdżowe ciasto dyniowe
Przepis na pyszną drożdżówkę dyniową z nutellą
Dziś zapraszam Was na przepyszne drożdżowe ciasto dyniowe zawijane z nutellą albo innym kremem czekoladowym. Ciasto drożdżowe upieczone z dodatkiem puree z dyni ma niezwykle piękny i pozytywny pomarańczowy kolor, a do tego smakuje cudnie. Dzięki dyni ciasto długo zachowuje świeżość i nawet drugiego dnia nie jest suche, mimo że to ciasto drożdżowe. Drożdżówkę możecie zjeść na deser, albo nawet na śniadanie. Będzie również idealna jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Polecam!
Spis treści
Drożdżowe ciasto dyniowe przepis z filmem
Jeśli lubisz słodkie i puszyste drożdżówki, to koniecznie zrób taką słoneczną drożdżówkę z puree z dyni.
Drożdżowe ciasto dyniowe przepis
Wyposażenie
- Podłużna foremka do pieczenia o długości około 30 cm.
Składniki
składniki na drożdżowe ciasto z dynią i nutellą
- 15 g świeżych drożdży
- 60 ml mleka (letniego)
- 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
- ok 300-350 g mąki pszennej (- około 2 szklanki )
- 200 g puree z dyni (- odsączonego)
- 50 g cukru (- 1/4 szklanki)
- 1 jajko (- u mnie rozmiar L)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g oleju
- około 70 g kremu czekoladowo-orzechowego (- u mnie dwie bardzo czubate łyżki)
Instrukcja
Jak zrobić drożdżowe ciasto dyniowe z nutellą
- Drożdże zmieszaj z cukrem i letnim mlekiem, przykryj i odstaw na około 15 minut, aby zaczęły pracować.15 g świeżych drożdży, 60 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
- W misie miksera umieść 300 g mąki, cukier, cynamon, puree z dyni, olej i jajko.ok 300-350 g mąki pszennej, 200 g puree z dyni, 50 g cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka cynamonu, 50 g oleju
- Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – jeśli wydaje się za rzadkie, to dodaj trochę więcej mąki.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- Blat posyp mąką i wyjmij ciasto – zagnieć ponownie.
- Lekko rozwałkuj na grubość około 1 cm.
- Krem czekoladowy krótko podgrzej, aby był bardziej płynny.około 70 g kremu czekoladowo-orzechowego
- Posmaruj czekoladą wierzch ciasta.
- Zwiń ciasto w rulon.
- Przetnij ciasto nożem na dwie "wstążki" – jeden koniec pozostaw nieprzekrojony.
- Przepleć ze sobą kawałki ciasta i przełóż do przygotowanej foremki.
- Przykryj foremkę i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni (termoobieg), wstaw ciasto i piecz około 30-35 minut.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
- Jeśli chcesz możesz drożdżówkę polać dodatkowo lukrem.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Drożdżówka z dynią i nutellą – uwagi
Jesienią uwielbiam ciasta z dodatkiem dyni, marchewki, cukinii czy buraków. Warzywa dodane do ciasta dodają im fajnego smaku, koloru i wilgotności. To również ciekawy sposób na przemycenie dodatkowej porcji warzyw do swojej diety. Szczególnie przydatne jest to przy dzieciach, które często nie przepadają za warzywami.
Ciasta z dynią świetnie smakują z dodatkiem przypraw o rozgrzewających właściwościach – takich jak cynamon czy imbir. Dlatego to idealne wypieki na jesień. Pysznie smakują, rozgrzewają i są zdrowsze od tradycyjnych ciast – a już szczególnie, od tych dostępnych w sklepach.
Przy chłodniejszej i bardziej deszczowej pogodzie upieczcie sobie takie pozytywnie żółto-pomarańczowe ciasto dyniowe i zobaczycie jak się wam poprawi humor :)
U mnie szczególnie poleca się drożdżówka z dynią.
Bajecznie kolorowa, puszysta, mięciutka, delikatnie cynamonowa i z dodatkiem słodkiego kremu czekoladowego.
Dodatek puree z dyni sprawia, że to ciasto drożdżowe długo zachowuje świeżość i nawet drugiego dnia jest nadal miękka i puszysta (wystarczy trzymać ją zakrytą).
Kupcie do niej dynię hokkaido – ma mocny kolor i jest mało wodnista. Jak zrobić puree z dyni? Zobaczcie mój post na temat przygotowania puree – znajdziecie tam również krótki filmik. Ja wam polecam upieczenie dyni (można ją też ugotować, ale to wymaga jej pilnowania).
Jak zrobić drożdżowe ciasto dyniowe – wskazówki
Ja swoją drożdżówkę zrobiłam na świeżych drożdżach – wolę je od tych w proszku. Jeśli jednak macie tylko takie instant, to użyjcie jedno opakowanie (o wadze około 7g), nie musicie robić zaczynu drożdżowego – dodajecie je bezpośrednio do mąki wraz z pozostałymi składnikami.
Puree z dyni użyjcie w temperaturze pokojowej. Dodajecie je razem z resztą składników.
Jeśli ciasto wydaje się wam podczas wyrabiania zbyt luźne (pamiętajcie, że będziecie je później wałkować), to dodajcie więcej mąki pszennej.
Wyrobione ciasto odstawiacie do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłe miejsce. Jeśli macie w domu chłodno, albo są przewiewy, to polecam schować miskę z ciastem do piekarnika – możecie również dodatkowo włączyć go na 30 stopni – wtedy ciasto szybciej wyrośnie.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatacie na posypanym mąką blacie i lekko wałkujecie.
Ja wierzch ciasta dyniowego posmarowałam lekko podgrzanym kremem czekoladowym – może to być nutella, lub inny krem w tym stylu – możecie tu wykorzystać również domową nutellę z mojego przepisu :) Ciasto zwinęłam w rulon i tu zaczyna się mały bałagan :) Ciasto dyniowe rozcinamy wzdłuż na pół i zwijamy trochę jak warkocz – będzie lepko ;)
Tak przygotowane dyniowe ciasto drożdżowe przekładamy do foremki i zostawiamy do wyrośnięcia.
Co zamiast kremu czekoladowego do dyniowej drożdżówki?
Możecie posmarować ciasto masłem orzechowym, powidłami śliwkowymi, albo ulubioną konfiturą. Możecie również posmarować ciasto masłem, posypać cukrem trzcinowym i cynamonem – w stylu bułeczek cynamonowych :)
Drożdżowe ciasto dyniowe możecie po upieczeniu polać dodatkowo lukrem albo posypać cukrem pudrem.
Jak zrobić lukier na ciasto dyniowe?
Najprostszy lukier na ciasto, to cukier puder zmieszany z czymś co go rozpuści. Może to być odrobina wody, mleko czy sok z cytryny. Ja osobiście bardzo lubię śmietanę kremówkę. Dodana do cukru pudru sprawia, że lukier ma bardziej biały kolor i jest gęstszy – mniej spływa z ciasta po polaniu. Tutaj przygotowałam właśnie lukier z cukru pudru i śmietany kremówki.
Mam nadzieję, że ta drożdżówka z dynią zasmakuje wam tak bardzo jak mi :)
Zobaczcie dokładny przepis tuż pod zdjęciami – znajdziecie tam również krótki film z przygotowań ciasta – zachęcam do jego obejrzenia :)
Ps.
Przy okazji polecam wam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie również znajdziecie przepisy na ciasta drożdżowe, ale nie tylko! To sto apetycznych przepisów na słodkie wypieki na różne okazje. Możecie ją kupić w moim sklepie – zapraszam!
Polecane przepisy na pyszne drożdżówki
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne i puszyste ciasta drożdżowe i drożdżówki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Drożdżówka z dynią przepis
Przygotujcie dziś razem ze mną przepyszną mega puszystą drożdżówkę w obłędnym żółto-pomarańczowym kolorze. Ten kolor ciasta to nie zasługa barwników, ale pysznej dyni. Przygotujcie sobie puree z dyni i go ostudźcie, a potem dodajcie do ciasta drożdżowego. Dynia do ciasta musi być wcześniej upieczona lub ugotowana i zmiksowana na mus. Puree z dyni dodaje ciastu drożdżowemu nie tylko świetny kolor, ale przede wszystkim ciekawy smak i wilgotność. Sprawia, że dyniowe ciasto drożdżowe jest dłużej świeże i mniej obsycha. Spróbujcie koniecznie.
Drożdżowe ciasto dyniowe
Zobaczcie mój dokładny przepis opisany krok po kroku na ciasto dyniowe i sprawdźcie jak zrobić dyniową drożdżówkę. Możecie nawet obejrzeć mój film z przygotowania ciasta. Krótki filmik rozwieje wszelkie wasze wątpliwości - szczególnie dotyczące końcówki przygotowań. Drożdżówka dyniowa po upieczeniu jest super puszysta i mięciutka. Lekko słodka od dodanej do ciasta nutelli lub innego kremu czekoladowego. Ja ją polecam zjeść jeszcze lekko ciepłą z kubkiem kakao, herbaty albo kawy. To będzie idealny jesienny deser albo nawet pyszne i zdrowe śniadanie na słodko. Spróbujcie koniecznie i zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta drożdżowe.