Drożdżowe rogaliki Biscoff

Przepis na drożdżowe rogaliki Biscoff – puszyste i pyszne
Jeśli lubisz połączenie puszystego drożdżowego ciasta i słodkiego, lekko korzennego kremu Biscoff – te rogaliki są właśnie dla Ciebie! Miękkie, delikatne i pachnące, wypełnione kremowym środkiem i oblane błyszczącym lukrem, smakują jak z najlepszej cukierni. Idealne na weekendowe śniadanie, popołudniową kawę lub słodki prezent dla bliskich. Koniecznie wypróbuj ten przepis – gwarantuję, że zakochasz się w każdym kęsie!
Spis treści

Drożdżowe rogaliki z kremem Biscoff przepis krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie drożdżowe wypieki i lubisz testować nowe smaki, to koniecznie upiecz te rogaliki drożdżowe z kremem Biscoff.

Drożdżowe rogaliki Biscoff przepis z filmem
Składniki
składniki na rogaliki Biscoff
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 50 g cukru (¼ szklanki)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 125 ml mleka (letniego)
- 40 g masła (miękkiego)
- 8 łyżeczek kremu Biscoff
składniki na polewę Biscoff do rogalików
- 100 g białej czekolady
- 50 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka kremu Biscoff (lekko czubata)
Instrukcja
Jak zrobić rogaliki Biscoff krok po kroku
Krok 1 – przygotowanie ciasta drożdżowego
- Do większej miski dodaj składniki na ciasto – pamiętaj, aby mleko nie było zbyt gorące!300 g mąki pszennej, 50 g cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka drożdży instant, 125 ml mleka, 40 g masła
- Wyrób ciasto mikserem (hakiem) albo ręcznie – wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia i podwojenia swojej objętości.
- Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć i wyłóż na delikatnie posypany mąką blat.
- Rozwałkuj ciasto na okrągły placek o grubości około 0,5 cm.
- Potnij ciasto na 8 trójkątów – ja najpierw przekrajam na cztery, a potem każdy kawałek jeszcze na pół.
Krok 2 – formowanie rogalików Biscoff
- Na podstawie trójkąta nałóż po łyżeczce kremu Biscoff i go lekko rozsmaruj w kierunku wierzchołka – ale nie dochodź do brzegów.8 łyżeczek kremu Biscoff
- Zwiń trójkąty w rulony zaczynając od podstawy – delikatnie rozciągaj przy tym ciasto.
- Ułóż rogaliki na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia – zachowaj odstępy między rogalikami.
- Przykryj rogaliki ściereczką i zostaw tak na około 30 minut, aby się napuszyły.
Krok 3 – pieczenie rogalików z kremem Biscoff
- Gdy rogaliki rosną rozgrzej piekarnik do 180℃ (w trybie góra/dół).
- Wstaw rogaliki do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut – aż będą rumiane.
- Po upieczeniu rogaliki przestudź.
Krok 4 – przygotowanie polewy Biscoff na rogaliki.
- Kremówkę podgrzej, do gorącej dodaj połamaną czekoladę oraz krem Biscoff – wymieszaj dokładnie.100 g białej czekolady, 50 ml śmietany kremówki, 1 łyżka kremu Biscoff
- Posmaruj lub zanurz rogaliki w polewie.
- Na koniec możesz posypać wierzch rogalików rozkruszonymi ciasteczkami Lotus.
Film
Uwagi
Wartości Odżywcze

Dlaczego warto upiec drożdżowe rogaliki z kremem ciasteczkowym?
Jeśli lubisz słodkości, a szczególnie bułeczki drożdżowe i wszelkie drożdżówki, to ten przepis jest dla Ciebie! Mega pyszne, puszyste i delikatne ciasto drożdżowe z dodatkiem słodkiego kremu ciasteczkowego Biscoff to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Wspaniale będą smakować z poranną kawą lub herbatą, a może wolisz je na deser w ciągu dnia, albo może jako szybką przekąskę po treningu? W każdym z tych przypadków (i nie tylko) rogaliki drożdżowe będą idealne. Koniecznie wypróbuj mój przepis na rogaliki Biscoff – szczególnie, że przygotowałam do niego zdjęcia z przygotowań krok po kroku, a także krótki film wideo, gdzie pokazuję jak zrobić te rogaliki w własnej kuchni.

Składniki potrzebne na rogaliki Biscoff
Jak wszystkie ciasta drożdżowe, tak też i te, potrzebujesz niewiele produktów, aby upiec najlepsze rogaliki z kremem ciasteczkowym. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- drożdże – tutaj użyłam drożdże instant, ale możesz ja zamienić na drożdże świeże, wtedy około 15 g drożdży rozpuść najpierw w ciepłym mleku zmieszanym z łyżeczką cukru, przykryj i odstaw na około 20 minut, tak aby rozczyn drożdżowy się mocno napuszył i zgęstniał, wtedy dodaj go do pozostałych składników na ciasto i wyrób razem
- mleko – u mnie to mleko 1,5%, możesz użyć dowolne inne mleko
- mąka pszenna – najlepsza będzie mąka typ 500-550
- krem Biscoff (Lotus) – to krem ciasteczkowy, najłatwiej go dostać w internecie (np. na Allegro), bywa czasami w Dealz, Kauflandzie albo innych większych marketach, możesz go zastąpić kremem ciasteczkowym Sante (kiedyś bywał w Lidlu, na dziale z dżemami i czekoladowymi kremami, ale chyba nie jest w stałej ofercie)
- śmietana kremówka – do polewy Biscoff użyłam płynną śmietankę kremówkę 30%

Czym można zastąpić krem Biscoff w rogalikach?
Jeśli nigdzie nie możesz dostać kremu, a nie masz czasu na zakupy internetowe, to zamiast kremu Biscoff możesz zrobić te rogaliki z Nutellą, albo innym kremem czekoladowo-orzechowym. Jeśli wolisz mniej słodkie rogaliki, to możesz do nadzienia (i do polewy) użyć również masło orzechowe. A poza tym klasycznie – marmolada albo powidła :) Tych już nie dodawaj do polewy, tylko zrób samą czekoladę z kremówką.

Jak przechowywać drożdżowe rogaliki z kremem Biscoff?
Rogaliki po zupełnym ostudzeniu przełóż do szczelnego pojemnika z pokrywką. To pozwoli im na dłużej zachować świeżość i puszystość. Rogaliki – najlepiej smakują pierwszego dnia, ale spokojnie można je zjeść nawet 3 dnia. Ja wtedy krótko podgrzewam rogaliki w mikrofali – tak maksymalnie 30 sekund. To sprawia, że ciasto ponownie robi się ciepłe i puszyste.

Czy można zamrozić rogaliki Biscoff?
Tak, rogaliki z kremem Lotus możesz zamrozić na około 3 miesiące. Najlepiej każdy z nich spakuj oddzielnie i tak schowaj do zamrażarki. Najlepiej zamrozić rogaliki bez polewy, ale takie z polewą też dadzą radę. ;)
Mam nadzieję, że te domowe rogaliki z kremem Biscoff zagoszczą również u Ciebie. Koniecznie daj znać w komentarzu jak ci smakowały :)

Ps. Przy okazji gorąco polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy, a możesz je tam łatwo sobie zapisać na później.

Polecane przepisy na rogaliki
Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne rogaliki (nie tylko drożdżowe), tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
    
    
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Rogale Biscoff przepis
Puszyste drożdżowe rogaliki Biscoff to prawdziwa uczta dla miłośników słodkości! Te miękkie, delikatne rogaliki wypełnione kremem Biscoff i polane domowym lukrem zachwycą smakiem i aromatem. Idealne na śniadanie, podwieczorek lub słodką przekąskę do kawy. W tym wpisie znajdziesz przepis na rogaliki drożdżowe z kremem Biscoff krok po kroku – ze zdjęciami z każdego etapu przygotowań oraz filmem instruktażowym, dzięki którym bez problemu upieczesz je samodzielnie.
To doskonały wybór, jeśli szukasz prostego przepisu na domowe rogaliki, które zawsze wychodzą puszyste i miękkie. Spróbuj mojego sprawdzonego przepisu i przekonaj się, jak łatwo przygotować drożdżowe rogaliki Biscoff z lukrem we własnej kuchni!















 
			 
			