Drożdżówka z powidłami
Przepis na zaplataną drożdżówkę z powidłami morelowymi
wpis sponsorowany
Dziś u mnie pyszna zaplatana drożdżówka z powidłami. Takie proste ciasto drożdżowe jest świetnym pomysłem zarówno na śniadanie na słodko jak i na deser do kawy. Ciasto smakuje wybornie, więc koniecznie wypróbujcie ten przepis i zachwyćcie wszystkich doskonałą drożdżówką.
Spis treści
Drożdżówka z powidłami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie, puszyste ciasta drożdżowe, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Drożdżówka z powidłami przepis
Wyposażenie
- Podłużna forma do pieczenia o długości około 30 cm.
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki + trochę do posypania blatu)
- 40 g cukru (1/5 szklanki)
- 15 g świeżych drożdży (lub opakowanie suszonych)
- 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
- 120 ml mleka (ciepłego – nie gorącego)
- 40 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
- 1 jajko (rozmiar L)
dodatkowo do drożdżówki
- 5 łyżeczek powideł (morelowych Stovit)
składniki na lukier do drożdżówki
- 150 g cukru pudru (1 szklanka)
- 2-3 łyżki mleka (do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto drożdżowe krok po kroku
- Drożdże rozkrusz do ciepłego mleka (nie może być zbyt gorące), dodaj łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj.15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 120 ml mleka
- Kubek z zaczynem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut – w tym czasie zaczyn powinien zacząć pracować – urośnie i zgęstnieje.
- Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj resztę cukru, jajko, rozpuszczone i ostudzone masło.300 g mąki pszennej, 40 g cukru, 1 jajko, 40 g masła
- Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób elastyczne ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę – powinno urosnąć i podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat posypany mąką i krótko zagnieć.
- Rozwałkuj ciasto na cienki placek.
- Nałóż około 5 łyżeczek Konfitury Morelowej Stovit mniej więcej na połowę ciasta i dokładnie rozsmaruj.5 łyżeczek powideł
- Złóż ciasto na pół przykrywając "czystym" ciastem posmarowaną część.
- Pokrój ciasto na cienkie paseczki – o szerokości około 1,5 cm.
- Każdy paseczek zwiń kilka razy wokół siebie i lekko przyklej do blatu.
- Zwiń ciasto w rulon zaczynając od góry (zobacz film z przygotowania ciasta zamieszczony na dole).
- Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką.
- Przełóż ciasto do formy, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny – do napuszenia.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni (tryb termoobieg).
- Piecz drożdżówkę przez około 35 minut – aż będzie rumiana.
- Ciasto ostudź.
Jak zrobić lukier na ciasto drożdżowe
- Do miseczki wsyp cukier puder.150 g cukru pudru
- Dodawaj do niego po łyżce mleka i dokładnie mieszaj.2-3 łyżki mleka
- Gdy lukier będzie lekko płynny polej nim drożdżówkę.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Puszysta drożdżówka z powidłami – uwagi
Witam się dziś z wami pyszna drożdżówka z powidłami! Jakiś czas temu, gdzieś tam w internetowych czeluściach zobaczyłam filmik ze świetnym sposobem na zwinięcie ciasta drożdżowego. Tak mi się spodobał, że postanowiłam go wypróbować!
Przygotowałam lekkie ciasto drożdżowe, wyjęłam słoiczek powideł morelowych od Stovit (tak, tak – są takie i są pyszne!) i zrobiłam ciasto. Specjalnie dla was zrobiłam przy okazji krótki filmik prezentujący sposób na to „zaplatanie”. Metoda jest super prosta, a efekty końcowy według mnie WOW – a co wy o tym myślicie?
Składniki niezbędne do przygotowania drożdżówki z powidłami
Ciasto jest proste, więc potrzebujecie podstawowe składniki. Drożdże – ja użyłam świeże, ale możecie też użyć drożdże suszone. Masło, mąka pszenna, jajko i oczywiście powidła. Ja tu użyłam nowe dla mnie powidła morelowe i muszę powiedzieć, że świetnie się sprawdziły. Zamiast powideł możecie również użyć marmoladę albo konfiturę. Średnio polecam tu dżem – a przynajmniej taki kupny – bo one pod wpływem gorąca, dżem mocno się rozpuszcza i wypływa.
Jak zrobić ciasto drożdżowe z powidłami – wskazówki
Samo ciasto drożdżowe zrobiłam w tradycyjny sposób i odstawiłam do wyrośnięcia. Potem ponownie je zagniotłam i cienko rozwałkowałam. Posmarowałam drożdżówkę powidłami i wzięłam się za zawijanie – najfajniejsza zabawa! Obejrzyjcie sobie filmik pod przepisem.
Dodam, że moje zdolności do robienia filmów załamują mojego męża :) Robiąc ciasto prawie zupełnie wyszłam z nim z kadru i nawet tego nie zauważyłam. A potem on siedzi i się męczy z montażem. Mówię wam – lekko nie jest!
Mam nadzieję, że mimo wszystko filmik wam się spodoba i pomoże wam w przygotowaniu tej drożdżówki z powidłami.
Zapraszam was także do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta drożdżowe oraz przepisów przygotowanych razem z przetworami Stovit.
Polecane przepisy na drożdżówki
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na rewelacyjne ciasta drożdżowe pieczone z różnymi dodatkami. Na blogu jest ich już spory wybór, więc na pewno znajdziesz coś dla siebie. Ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:
Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Drożdżówka z powidłami przepis
Przepis na przepyszną, puszystą drożdżówkę zawijaną z powidłami albo konfiturą. Ta drożdżówka smakuje nieziemsko i wspaniale wygląda, a to za sprawą specjalnego sposobu zwijania. Zobaczcie mój film z przygotowań zamieszczony pod przepisem i sprawdźcie jak zrobić ciasto drożdżowe zawijane z konfiturą. Ciasto drożdżowe z powidłami wychodzi fajnie puszyste, lekki i słodkie, szczególnie po posmarowaniu wierzchu cukrem pudrem.
Przepis na ciasto drożdżowe z powidłami
Zobaczcie mój przepis na puszystą drożdżówkę i koniecznie zróbcie ją dla swojej rodziny. Taka drożdżówka to idealne ciasto do kubka gorącej herbaty lub kawy. Fajna będzie na śniadanie, deser albo przekąskę po południu. A jeśli lubicie ciasta drożdżowe, to koniecznie zajrzyjcie do moich przepisów na pyszne drożdżówki. Znajdziecie tu mnóstwo ciekawych przepisów.