Drożdżówki z migdałami

Zaktualizowany: 2023 16 sierpnia
drożdżówki z migdałami

Przepis na pyszne bułeczki drożdżowe z masą migdałową

Zapraszam dziś na przepyszne drożdżówki z migdałami, a dokładnie z obłędną domową masą migdałową. Same bułeczki wychodzą cudownie puszyste i smakowite. Idealnie pasują do kubka kawy, herbaty albo nawet kakao. Spróbujcie koniecznie!

migdałowe drożdżówki z marcepanem

Drożdżówki z migdałami przepis krok po kroku

Jeśli lubicie słodkie i puszyste drożdżówki, to koniecznie zróbcie takie bułeczki migdałowe.

drożdżówki z migdałami

Drożdżówki z migdałami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na puszyste bułeczki drożdżowe z migdałowym nadzieniem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 30 minut
15 minut
Czas całkowity 2 hours 45 minut
Porcje 6
Kalorie 453 kcal
Składniki

składniki na ciasto drożdżowe do bułeczek

składniki na nadzienie migdałowe do bułeczek

dodatkowe składniki do dróżdżówek

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto drożdżowe na bułeczki

  • Mleko podgrzej do letniej temperatury, dodaj do niego łyżeczkę cukru oraz pokruszone drożdże – wymieszaj dokładnie, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
    1 łyżeczka cukru, 80 ml mleka, 15 g drożdży
  • W dużej misie umieść mąkę, resztę cukru, jajko oraz masło. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
    225 g mąki pszennej, 2 łyżki cukru, 1 jajko, 25 g masła
  • Miskę z ciastem przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na około godzinę.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmij je na posypany lekko mąką blat i ponownie krótko zagnieć.
  • Rozwałkuj ciasto na cienki placek – o grubości około 0,5 cm i wielkości mniej więcej 20/30 cm.
  • Przekrój ciasto na trzy szerokie paski, a następnie każdy pasek przekrój na dwa kawałki.

Jak zrobić nadzienie migdałowe do bułeczek

  • Zmielone migdały wymieszaj z cukrem pudrem i miękkim masłem (jeśli nie masz mielonych migdałów, to całe migdały zmiksuj z cukrem pudrem w malakserze).
    150 g migdałów, 80 g cukru pudru, 1 łyżka masła
  • Dodawaj stopniowo lekko roztrzepane białko – tyle, aby masa zaczęła się lepić.
    1 białko
  • Aby ułatwić sobie pracę przełożyłam masę migdałową do mocnego woreczka, odcięłam w nim róg i wyciskałam w ten sposób masę na ciasto.
  • Na środek ciasta nałóż nadzienie migdałowe i zwiń ciasto w rulon (ja jeden z boków ciasta ponacinałam na długość około 3 cm i zwijałam ciasto od gładkiego brzegu w kierunki ponacinanego, w ten sposób na wierzchu bułeczki były lekko ponacinane) – pod przepisem dodałam zdjęcie zrobione telefonem z przygotowań.
    drożdżówki z migdałami
  • Ułóż bułeczki na dużej blaszce z piekarnika, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut, aby podrosły.
  • Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (tryb termoobieg lub 180 stopni tryb góra/dół).
  • Bułeczki przed pieczeniem posmaruj jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka.
    1 jajko, 1-2 łyżki mleka
  • Piecz bułeczki przez około 15 minut – aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 453kcalWeglowodany: 47gBiałko: 13gTłuszcz: 25g
Słowa kluczowe bułeczki z marcepanem, migdałowe bułeczki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto drożdżowe z migdałami

Migdałowe bułeczki drożdżowe – uwagi

Ten przepis na drożdżówki z migdałami wpadł mi w oku w książce Nigelli Lawson „Jak być domową boginią”.

Ostatnio znowu zaczęłam ją przeglądać szukając inspiracji i mnóstwo przepisów mnie zaciekawiło.

Jako dozgonna wielbicielka ciast drożdżowych skusiłam się na migdałowe bułeczki.

Przygotowałam ciasto na drożdżach i wzięłam się za masę migdałową do bułeczek.

migdałowe bułeczki drożdżowe

Jak zrobić migdałowe nadzienie do bułeczek?

Najlepiej i najszybciej użyć tu mielone migdały.

Wtedy wystarczy zmieszać je z cukrem pudrem, odrobiną miękkiego masła i białkiem.

Jeśli nie macie mielonych migdałów, wtedy całe (najlepiej bez skórek) zmiksujcie razem z cukrem pudrem aż będą miałkie.

Potem dodajecie masło i białko.

Białko dobrze jest wcześniej trochę roztrzepać widelcem – będzie łatwiej go dodawać porcjami (dodajemy go tylko tyle, aby masa się zlepiła).

Z tego przepisu wychodzi 6 drożdżówek, ale są to duże drożdżówki z migdałami.

Jedna ma sporo kalorii (nie ma się co dziwić), ale że są tak duże, to można zjeść pół ;)

Na samym dole (pod przepisem) wrzuciłam zdjęcie z przygotowań i widać na nim, że na każdą bułeczkę idzie sporo nadzienia.

Myślę, że możecie spokojnie zrobić więcej ciasta i obdzielić nadzieniem więcej bułeczek :)

Dajcie znać, jak wam smakowały te migdałowe bułeczki.

Ps.

Wypróbujcie również inne przepisy na pyszne ciasta drożdżowe.

bułeczki drożdżowe z migdałami
bułeczki drożdżowe z masą migdałową
drożdżówki z marcepanem

Polecane przepisy na drożdżówki

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne domowe drożdżówki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2021 27 września

Podziel się przepisem

5 from 2 votes (2 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na drożdżówki migdałowe

Zapraszam dziś na przepyszne migdałowe bułeczki drożdżowe. Bułeczki są mega apetyczne i znikają nie wiadomo kiedy. To idealny deser na jesienne dni. Puszyste bułeczki nadziane masą migdałową przygotujcie szybko z moim dokładnym przepisem opisanym krok po kroku. Koniecznie go wypróbujcie jeśli lubicie drożdżówki i ciasta drożdżowe.