Dwukolorowa brioszka
Przepis na dwukolorową brioszkę drożdżową
Dziś u mnie dwukolorowa brioszka, czyli lekka i puszysta bułka drożdżowa z dwóch ciast – zwykłego ciasta drożdżowego i czekoladowego ciasta drożdżowego. Warstwy ciast ładnie się razem przeplatając tworząc nie tylko pyszną, ale do tego również piękną drożdżówkę. Taką bułkę możecie podać na śniadanie z dodatkiem konfitury, masła orzechowego czy też twarożku. Gorąco polecam!
Spis treści
Dwukolorowa brioszka drożdżowa przepis krok po kroku
Jeśli lubicie domowe pieczywo i świeżo pieczone drożdżowe bułki, czy też chałki, to koniecznie zróbcie taką czekoladową brioszkę. Jest przepyszna i doskonale nadaje się również do podgrzewania w tosterze.
Dwukolorowa brioszka przepis
Wyposażenie
- Przepis na jedną brioszkę o wielkości około 30 cm.
Składniki
składniki na czekoladową brioszkę drożdżową
- 500 g mąki pszennej ((użyłam typ 500))
- 90 g miodu ((4 łyżki) )
- 50 g masła (rozpuszczonego )
- 10 g świeżych drożdży ((lub opakowanie suchych – 7 g))
- 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
- 200 ml mleka (letniego )
- 2 łyżki gorzkiego kakao ((leciutko czubate) )
- 2 jajka (- użyłam rozmiar L)
Instrukcja
Jak zrobić czekoladową brioszkę drożdżową
- Mleko lekko podgrzej – tak aby było letnie, dodaj do niego rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki (z tych 500 g) – wymieszaj dokładnie, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut – aby drożdże zaczęły pracować.10 g świeżych drożdży, 200 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
- W dużej misce umieść resztę mąki, jajka, miód oraz rozpuszczone i przestudzone masło.500 g mąki pszennej, 90 g miodu, 2 jajka, 50 g masła
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Podziel ciasto na dwie mniej więcej równe części i do jednej z nich dodaj kakao – zagnieć ciasto, tak aby dobrze się połączyło z kakao.2 łyżki gorzkiego kakao
- Miski z ciastami przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce (w chłodniejsze dni, polecam schowanie ciasta do piekarnika i włączenie grzania na 30-35 minut – ciasta wyrastają przepięknie :)).
- Po wyrośnięciu delikatnie zagnieć każde ciasto, na posypanym odrobiną mąki blacie rozwałkuj białe ciasto, przełóż na bok i rozwałkuj czekoladowe ciasto.
- Umieść czekoladowe ciasto na białym, a następnie złóż całość jak list – złóż jeden bok do środka, a drugim przykryj wierzch.
- Rozwałkuj delikatnie ciasto, a następnie zwiń w rulon.
- Przetnij go wzdłuż środka nożem – zostaw górę nieprzekrojoną – w ten sposób będziesz mieć dwa wałeczki ciasta złączone u góry.
- Teraz przeplataj obydwa wałeczki wokół siebie, a na koniec sklej końcówki.
- Długą formę keksową – moja ma długość 30 cm – wysmaruj masłem i wysyp odrobiną mąki.
- Przełóż do formy ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
- Jeśli nie masz takiej długiej foremki, to ciasto połóż bezpośrednio na blaszce z piekarnika – spód wyłóż papierem do pieczenia – brioszka wtedy nie będzie taka wysoka, tylko podczas pieczenia będzie się również rozrastać na boki – za to smakować dalej będzie wyśmienicie :)
- Wyrośniętą brioszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (opcja góra/dół) i piecz około 40 minut – do suchego patyczka (jeśli pieczesz ją bez foremki, to sprawdź brioszkę po pół godzinie, bo upiecze się trochę szybciej).
- Brioszkę po upieczeniu lekko przestudź i zajadaj jeszcze ciepłą :D
Prywatne
Składniki Odżywcze
Czekoladowa brioszka drożdżowa – uwagi
Ależ mi się udała ta dwukolorowa brioszka :D
Nie dość, że pięknie wygląda, to jeszcze jest przepyszna.
Delikatna, mięciutka, nie za słodka (mój mąż przyszedł i mówi, że soli brakuje – haha – a ja mu na to, że to taka chałka i tak ma być).
Mimo braku soli w tej brioszce przyłapałam go jak jadł ją z salami i żółtym serem – widać da się :D
Chociaż ja ją jednak wolę w wydaniu bardziej na słodko – z dżemem, czekoladą, masłem orzechowym, twarożkiem, miodem i owocami – istna rozpusta.
A jak wam jakimś cudem uchowa się dłużej, to możecie ją podgrzać w tosterze.
Albo zrobić tosty francuskie – np. pieczone w soku pomarańczowym (czekolada i pomarańcza, to jest to).
Jak zrobić dwukolorową brioszkę czekoladową – wskazówki
Musicie najpierw przygotować ciasto drożdżowe.
Ciasto dzielicie na dwie mniej więcej równe porcje i do jednej z niej dodajecie gorzkie kakao.
Ciasto z kakao dokładnie zagniatacie, tak aby ładnie się połączyło.
Każde z ciast trzeba rozwałkować, ułożyć jedno na drugim, a następnie złożyć na trzy jak list i delikatnie rozwałkować.
Teraz wystarczy już tylko zwinąć ciasto w rulon, przeciąć wzdłuż na dwie części i je ze sobą przepleść.
Wkładamy ciasto do foremki, aby się napuszyło, a następnie pieczemy.
Koniec!
Dwukolorowa brioszka gotowa!
.
Miłośników domowego pieczywa zapraszam bardzo serdecznie do wypróbowania również innych moich przepisów na różne domowe chleby i bułeczki, np. na chleb pszenny z matcha, chlebek czekoladowy, puszyste bułeczki dyniowe, chałkę zaplataną, czy też delikatne rogale maślane – mniam :D
Polecane przepisy na bułki drożdżowe idealne na śniadanie
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pysze drożdżowe wypieki świetne na śniadanie i nie tylko. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Dwukolorowa brioszka przepis
Przepis na czekoladową bułkę drożdżową idealna na śniadanie i nie tylko. Ta drożdżowa brioszka z kakako wygląda rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej. Możecie ją jeść po lekkim ostudzeniu, a potem możecie ją podgrzać w tosterze. Będzie wtedy świetnym chlebem tostowym. Przygotujcie wiec taką kolorową brioszkę dla swojej rodziny.
Chleb czekoladowy przepis
Zobaczcie mój przepis na pszenny chleb kakaowy i sprawdźcie jak zrobić dwukolorowy chleb idealny na kanapki. Ta dwukolorowa brioszka idealnie sprawdzi się do kanapek na słodko, ale równie dobrze smakuje w wersji wytrawnej. Mi szczególnie smakowała z masłem orzechowym. Taka brioszka z masłem orzechowym to idealna przekąska dla sportowców. Ja ją zajadam przed bieganiem, aby mieć więcej siły :) Zobaczcie również mój przepis na chlebek kokosowy albo na pszenny chleb z matcha.