Frużelina truskawkowa na zimę
Przepis na domową frużelinę z truskawek
Dziś u mnie frużelina truskawkowa, którą możecie przygotować w słoiczkach na zimę, albo wykorzystać od razu jako dodatek do ciast, deserów, placków czy naleśników. Jeśli używacie ją doraźnie, to możecie ją zrobić z połowy porcji.
Spis treści
Frużelina truskawkowa na zimę przepis krok po kroku
Jeśli lubicie pyszne owocowe przetwory, to w tym roku zróbcie cudowną frużelinę z truskawek i wykorzystajcie ją w swoich deserach.
Frużelina truskawkowa na zimę przepis
Składniki
składniki na frużelinę z truskawek
- 1 kg truskawek
- 1-1,5 szklanki cukru ((zależy od słodyczy truskawek) – 200-300 g)
- sok z jednej średniej cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej ((czubate))
- około 50-100 ml wody (do rozpuszczenia mąki)
Instrukcja
Jak zrobić frużelinę truskawkową
- Truskawki umyj, usuń szypułki, większe owoce podziel na połówki lub na ćwiartki.1 kg truskawek
- Włóż owoce do garnka, zasyp cukrem (użyj szklankę cukru, potem dosłodzisz wg potrzeby).1-1,5 szklanki cukru
- Odstaw garnek na kilka godzin, aby cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok.
- Podgotuj truskawki na małym ogniu – dodaj sok z cytryny.sok z jednej średniej cytryny
- Gdy owoce zmiękną dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą – energicznie wymieszaj.2 łyżki mąki ziemniaczanej, około 50-100 ml wody
- Przełóż frużelinę do wyparzonych słoików i zakręć.
Prywatne
Frużelina z truskawek – uwagi
Truskawki powoli się kończą (za to mąż kupił najsmaczniejsze truskawki w tym sezonie), więc śpieszcie się z przetworami.
Ja sobie zrobiłam kilka słoiczków truskawkowej frużeliny i nastawiliśmy nalewkę truskawkową (już nie mogę się doczekać :)).
Taka frużelina truskawkowa będzie świetnym dodatkiem do różnych deserów, albo do moich ulubionych pancakesów i naleśników.
W przygotowaniu jest szybsza od tradycyjnego dżemu, więc warto zrobić chociaż trochę.
Dodam, że taka frużelina jest świetna do tortów – ja ostatnio najczęściej korzystam właśnie z dodatku owocowej frużeliny.
Przygotowałam sobie porcję z 1 kg truskawek i otrzymałam 6 słoiczków (o pojemności od 150 ml do 300 ml).
Aby zachować piękny czerwony kolor frużeliny trzeba do niej dodać sok z cytryny.
Wcześniej na blogu pojawiały się już przepisy na różne frużeliny owocowe – tamte zwykle były zużywane doraźnie, tą możecie sobie zawekować (różni się też ona od poprzednich przepisów brakiem żelatyny).
Frużelina po przygotowaniu jest dość płynna, ale gęstnieje w trakcie tężenia. A czy możliwa jest frużelina truskawkowa z mrożonych truskawek? Tak, nie musisz nawet rozmrażać wcześniej truskawek, dodaj je do garnka z cukrem i odrobiną wody i podgrzewaj aż owoce się rozpadną. Potem postępuj zgodnie z przepisem.
Polecane przepisy na domowe przetwory z owoców
Koniecznie wypróbujcie również te przepisy na pyszne owocowe frużeliny i konfitury.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Frużelina truskawkowa przepis
Przepis na domową frużelinę z truskawek to świetny pomysł na przetwory z truskawek. Taka truskawkowa frużelina to idealny dodatek do różnych deserów i ciast. Możecie ją dodać do lodów, polać nią placuszki na śniadanie, albo naleśniki. Możecie je również wykorzystać do owocowych deserów, np. możecie użyć w deserze Eton Mess zamiast świeżych owoców.
Frużelina truskawkowa do tortu przepis
Zobaczcie mój przepis na truskawki w żelu i sprawdźcie jak zrobić frużelinę truskawkową. Wybierzcie do niej dojrzałe, słodkie i aromatyczne owoce, a frużelina będzie jeszcze smaczniejsza. Frużelina truskawkowa będzie wam przypominać upalne i słodkie lato. Gorąco polecam wam ten przepis! Taka frużelina będzie również doskonała do przełożenia tortu - szczególnie dzieci uwielbiają torty z truskawkami.