Frużelina wiśniowa do słoików
Przepis na frużelinę wiśniową idealną do deserów i nie tylko
Dziś u mnie bardziej przetworowo, bo rozgościła się tu frużelina wiśniowa, którą możecie zrobić w słoiki i wykorzystać jesienią. Frużelinę możecie też zużyć od razu jako dodatek do tortów, ciast, deserów czy też placków i naleśników.
Spis treści
Frużelina wiśniowa przepis krok po kroku
Jeśli lubicie wiśnie i przetwory z wiśni, to w tym roku zróbcie frużelinę wiśniową, która wspaniale nadaje się jako dodatek do różnych ciast i deserów.
Frużelina wiśniowa do słoików przepis
Składniki
składniki na frużelinę wiśniową
- 1 kg wiśni (wydrylowanych (razem z sokiem powstałym przy drylowaniu))
- 300-400 g cukru (do smaku)
- 1 cytryna (sok z niej wyciśnięty)
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej ((użyłam trzy, bo miałam bardzo dużo soku))
- 50 ml wody ( – do rozrobienia mąki)
Instrukcja
Jak zrobić frużelinę wiśniową
- Wiśnie podgotuj razem z cukrem – w trakcie puszczą one jeszcze więcej soku – ja gotowałam około godzinę.1 kg wiśni, 300-400 g cukru
- Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i zamieszaj.1 cytryna
- Mąkę zmieszaj z zimną wodą i dodaj do gotujących się wiśni, energicznie wymieszaj – powinien powstać ci kisiel.2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, 50 ml wody
- Przełóż frużelinę do wyparzonych słoików i od razu zamknij (nie ma potrzeby pasteryzowania słoików).
Notatki
Prywatne
Frużelina z wiśni – uwagi
Co to jest frużelina? Otóż to mówiąc krótko – owoce w żelu. Tutaj mam użyte pyszne, soczyste, polskie truskawki.
Przygotowałam sobie ostatnio mały zapasik frużeliny truskawkowej i czekałam na atrakcyjniejsze ceny wiśni, aby przygotować sobie kilka słoiczków frużeliny wiśniowej.
Taka frużelina wiśniowa będzie idealna do wypieków wzorowanych na torcie z czarnego lasu, albo chociażby do moich ulubionych pancaksów lub naleśników :)
Ceny na ryneczku spadły i koleżanka kupiła mi 3 kg wiśni – poszalałam w kuchni i zrobiłam z nich 5 i pół słoika frużeliny (to pół do natychmiastowej degustacji) oraz dwa ciasta – trzeba dbać o współpracowników ;)
Wiśnie podczas drylowania puściły mnóstwo soku (dodatkowo zlałam sok, który zebrał się razem z pestkami), więc odstawiałam już dodatkowo wiśni z cukrem, aby puściły sok.
Przy wiśniach skorzystałam z tego samego przepisu, ale go zmodyfikowałam, więc podaję tutaj wersję „wiśniową” ;)
Polecane przepisy na owocowe przetwory
Zobaczcie również inne moje przepisy na różne owocowe przetwory, które będą idealne na jesień i zimę. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na wiśniową frużelinę
Przepis na frużelinę z wiśni, czyli wiśnie w żelu idealne jako dodatek do tortów, ciast albo placków i naleśników. Taką frużelinę wiśniową możecie dodać do sernika - ja polecam ją do sernika z czarnego lasu albo do sernika wiśniowego. Frużelina wiśniowa to świetny dodatek do słodkich placuszków albo do naleśników, nie wspominając już o gofrach. Wyobraźcie sobie chrupiące gofry z bitą śmietaną i wiśniami w żelu na wierzchu - czysta rozkosz!
Frużelina wiśniowa do tortu przepis
Taka domowa frużelina z wiśni smakuje wyśmienicie i sprawdzi się przy wielu okazjach. Przygotujcie ją i przełóżcie do słoików. Tak przechowana może sobie postać. Chociaż muszę przyznać, że jak większość przetworów z ciemnych owoców z czasem się utleni jej kolor i z pięknej mocno czerwonej zrobi się bardziej brunatna. Na szczęście będzie dalej smaczna :) Koniecznie zobaczcie mój przepis krok po kroku i przygotujcie wiśniową frużelinę. Polecam wam również truskawkową frużelinę.