Glogg – szwedzkie wino grzane
Przepis na glogg – szwedzkie wino grzane
Przepis na szwedzkie wino grzane, znane jako „glogg”, to magiczna mieszanka aromatycznych korzennych przypraw i czerwonego wina, która rozgrzewa duszę i cieszy podniebienie. To tradycyjny szwedzki napój świąteczny, który przynosi ciepło i doskonale rozgrzewa. Idealny na zimowe wieczory i świąteczne okazje. Gorąco polecam!
Spis treści
Glogg – szwedzkie wino grzane przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na rozgrzewający napój z alkoholem, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Glogg – szwedzkie wino grzane przepis
Składniki
składniki na szwedzkie wino grzane
- 750 ml czerwonego wina
- 3 laski cynamonu
- około 3 cm świeżego imbiru
- 1 łyżeczka ziaren kardamonu
- 1 łyżeczka całych goździków
- 2 gwiazdki anyżu
- skórka ( cienko obranej pomarańczy)
- około 150 ml rumu ((lub innego alkoholu))
- 200 ml soku z pomarańczy
- miód (do smaku)
- kilka rodzynek
- kilka migdałów
Instrukcja
Jak zrobić glogg – szwedzkie wino grzane
- Wino przelej do rondelka, dodaj cynamon, kardamon, goździki, anyż oraz obraną skórkę z pomarańczy.750 ml czerwonego wina, 3 laski cynamonu, 1 łyżeczka ziaren kardamonu, 1 łyżeczka całych goździków, 2 gwiazdki anyżu, skórka
- Dodaj pokrojony na plasterki imbir.około 3 cm świeżego imbiru
- Rondelek przykryj pokrywką i odstaw najlepiej na kilka godzin.
- Wino podgrzej razem z przyprawami, dodaj alkohol oraz sok z pomarańczy – pamiętaj, aby nie zagotować wina.około 150 ml rumu, 200 ml soku z pomarańczy
- Posłodź glogg do smaku miodem.
- Przelej wino przez sitko do szklaneczek.
- Do każdej dodaj po kilka rodzynek i migdałów.kilka rodzynek, kilka migdałów
- Podawaj na ciepło.
Prywatne
Szwedzki glogg – uwagi
Glogg – szwedzkie wino grzane różni się od tego zwykle przeze mnie przygotowywanego tym, że jest wzmocnione drugim alkoholem. Brzmi dobrze, co? Przepis na glogg wypatrzyłam na blogu Madame Edith, który jest moim zeszłorocznym objawieniem – to prawdziwa kopalnia ciekawych przepisów (już mam odłożone do notesika jej przepisy na desery z chałwą).
Przygotowanie szwedzkiego wina grzanego – wskazówki
Aby wino było bardziej aromatyczne musi postać kilka godzin z przyprawami – świeżym imbirem, skórką pomarańczową, cynamonem, kardamonem i goździkami. Takie zaromatyzowane wino podgrzewamy potem z rumem (albo np. whiskey) i sokiem z pomarańczy i pyszny glogg gotowy. Jedna uwaga – wina nie można zagotować – gotowanie „zabija” alkohol – po prostu wyparowuje on z wina. Dlatego tylko podgrzewamy, aby był ciepły. Jako podstawę wykorzystałam domowe wino mojego męża, Wy możecie użyć dowolne wino wytrawne, pół wytrawne lub pół słodkie – nie ma to większego znaczenia, bo i tak na koniec wino dobrze jest dosłodzić miodem – jego ilość zależy już od Waszych preferencji.
Ps. A na ciepło do picia polecam też domowy ajerkoniak z rumem.
Polecane przepisy na rozgrzewające napoje
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne i rozgrzewające napoje idealne na zimę. Znajdziecie tu przepisy zarówno z alkoholem jak i bezalkoholowe. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na glogg
Przepis na grzane wino po szwedzku z aromatycznymi przyprawami, rumem i sokiem pomarańczowym. To szwedzkie grzane wino jest przepyszne i bardzo aromatyczne. Do tego wzmocnione rumem. Takie grzane wino sprawdzi się idealnie jako rozgrzewka w zimne dni. Glogg to wspaniały pomysł na napój na różne imprezy karnawałowe, Sylwestra i wyjazdy zimowe w góry.
Grzane wino przepis
Takie grzane wino z przyprawami bardzo łatwo zrobicie w domu. Pamiętajcie aby wino wcześniej postało kilka godzin z przyprawami - będzie wtedy bardziej aromatyczne i pyszne! Szwedzki glogg oprócz rumu możecie zaprawić też whiskey - zależy jaki smak lubicie bardziej.
Wypróbujcie również inne przepisy na napoje z alkoholem z bloga - na rozgrzewkę polecam wam także drink bombardino albo ajerkoniak na ciepło.