Robiłam już wcześniej gofry czekoladowo-bananowe, a dziś mam nową propozycję na gofry czekoladowe :)
Te gofry zrobione są z czekolady i masła i to czuć :)
Gofry są bardzo chrupiące i „treściwe” – po zjedzeniu dwóch byłam objedzona :)
Świetnie do nich pasuje bita śmietana i świeże owoce, ale rewelacyjnie będą też smakowały z masłem orzechowym i czekoladą – mniam :)
Z tej porcji wyszło mi 9 dużych gofrów.
Ps. Koniecznie wypróbujcie też moje pozostałe przepisy na gofry.
Gofry czekoladowe
Autor: Wypieki Beaty
Składniki
- 100 g czekolady (użyłam deserową, może być też gorzka lub mleczna)
- 100 g masła
- 2 duże jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- 2 łyżki cukru
- 300 g mąki
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- około 400 ml mleka
Wykonanie
- Czekoladę rozpuść razem z masłem (ja podgrzałam je razem w mikrofalówce, można też najpierw podgrzać w rondelku masło, a potem rozpuścić w niej czekoladę).
- Żółtka utrzyj z cukrem.
- Dodaj do nich przestudzoną czekoladę z masłem oraz na zmianę mąkę z mlekiem.
- Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do ciasta.
- Smaż gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy.
- Gotowe gofry układaj na kratce z piekarnika, aby przestygły (jeśli ułożysz je gorące jeden na drugim, to zmiękną).
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
[…] blogu znajdziecie sporo przepisów na gofry, również jest już przepis na gofry czekoladowe, albo na gofry […]
Cudowne gofry, pięknie zdjęcia.