Przepis na czekoladowe gofry na czekoladzie

Robiłam już wcześniej gofry czekoladowo-bananowe, a dziś mam nową propozycję na gofry czekoladowe z rozpuszczoną czekoladą w środku :)

Te gofry zrobione są z czekolady i masła i to czuć :)

Gofry są bardzo chrupiące i „treściwe” – po zjedzeniu dwóch byłam objedzona :)

Świetnie do nich pasuje bita śmietana i świeże owoce, ale rewelacyjnie będą też smakowały z masłem orzechowym i czekoladą – mniam :)

Z tej porcji wyszło mi 9 dużych gofrów.

Ps. Koniecznie wypróbujcie też moje pozostałe przepisy na gofry.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

gofry czekoladowe_6

gofry czekoladowe_3

gofry czekoladowe_1

gofry czekoladowe_7

Gofry czekoladowe przepis do druku

gofry czekoladowe 6

Gofry czekoladowe

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne gofry mocno czekoladowe.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz
Porcje 9

Składniki

  • 100 g czekolady (użyłam deserową, może być też gorzka lub mleczna)
  • 100 g masła
  • 2 białka z jajek rozmiar L
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 300 g mąki
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 400 ml mleka

Instrukcja
 

  • Czekoladę rozpuść razem z masłem (ja podgrzałam je razem w mikrofalówce, można też najpierw podgrzać w rondelku masło, a potem rozpuścić w niej czekoladę).
    100 g czekolady, 100 g masła
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
    300 g mąki, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • Żółtka utrzyj z cukrem.
    2 łyżki cukru, 2 żółtka
  • Dodaj do nich przestudzoną czekoladę z masłem oraz na zmianę mąkę i mleko.
    około 400 ml mleka
  • Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do ciasta.
    2 białka
  • Smaż gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy.
  • Gotowe gofry układaj na kratce z piekarnika, aby przestygły (jeśli ułożysz je gorące jeden na drugim, to zmiękną).
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!