Gofry na maślance
Przepis na gofry z maślanką
Dziś zapraszam na gofry w bardziej amerykańskim stylu, bo to gofry na maślance. Te gofry wychodzą fajne w smaku, a to zasługa nie tylko maślanki, ale również sporej ilości masła. Podajcie je ze swoimi ulubionymi dodatkami, a otrzymacie pyszny posiłek.
Spis treści
Gofry na maślance przepis krok po kroku
Jeśli lubicie pyszne słodkie gofry i możecie je jeść o każdej porze dnia, to koniecznie wypróbujcie ten przepis na gofry.
Gofry na maślance przepis
Składniki
składniki na gofry na maślance
- 200 g mąki pszennej (- 1 i 1/3 szklanki)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 białka (z jajek rozmiar L)
- 3 żółtka
- 250 ml maślanki
- 120 ml mleka
- 75 g masła (rozpuszczonego )
- 3 łyżki cukru
- 1 szczypta soli
Instrukcja
Jak zrobić gofry na maślance
- W dużej misce zmiksuj razem obydwie mąki, proszek do pieczenia, cukier, sól, maślankę, mleko, masło i żółtka.200 g mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 żółtka, 250 ml maślanki, 120 ml mleka, 75 g masła, 3 łyżki cukru, 1 szczypta soli
- W drugiej misce ubij na sztywno białka.3 białka
- Dodaj białka w dwóch porcjach do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Gofrownicę rozgrzej, delikatnie posmaruj olejem.
- Nakładaj łyżką do zupy ciasto, piecz, aż gofry będą rumiane.
- Po upieczeniu połóż na kratce z piekarnika, aby ostygły – jeśli ułożysz je ciepłe jeden na drugim, to szybko zmiękną.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Gofry maślankowe – uwagi
Mam dla Was kolejny przepis na gofry, tym razem gofry z maślanki.
Przepis znalazłam u Dorotki z Moich Wypieków, a liczne pozytywne komentarze zachęciły mnie do jego wypróbowania (zresztą trudno mi się oprzeć okazji zrobienia czegoś pysznego na śniadanie).
Gofry wychodzą bardzo smaczne, ale mam zastrzeżenia do ich kruchości. Może to wina mojej gofrownicy (mam taką Philips Cucina 3 w 1), ale z kolei inne gofry wychodziły mi bardziej chrupiące. Mimo trzymania gofrów do wystygnięcia na kratce, to i tak potem zmiękły.
Mimo wszystko myślę, że jeszcze kiedyś je upiekę – może muszę trochę przerobić przepis, aby bardziej współgrał z moją maszynką.
Spróbujcie sami i dajcie znać, jak Wam wyszły.
Porcję oryginalną zwiększyłam i wyszło mi 10 gofrów.
Przy okazji polecam wam inne moje przepisy na gofry – znajdziecie je tu w różnych smakach – zapraszam!
Koniecznie też obserwujcie mój profil na instagramie, gdzie moje przepisy możecie łatwo zapisać sobie na później.
Polecane przepisy na gofry
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne domowe gofry o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na gofry na maślance
Dziś zapraszam was na przepis na gofry na śniadanie i nie tylko. To ciasto na gofry przygotowałam z dodatkiem maślanki oraz rozpuszczonego masła. Jeśli lubicie gofry, to na maślance gofry powinny wam zasmakować. Są trochę inne od naszych bardziej tradycyjnych gofrów, ale wychodzą fajne i bardzo smaczne. Moje ulubione gofry na wodzie wychodzą bardziej chrupiące, ale warto czasami zjeść inne gofry.
Przepis na gofry z maślanką
Zobaczcie mój dokładny przepis na gofry i sprawdźcie jak zrobić ciasto na gofry maślankowe. Takie proste gofry sprawdzą się jako śniadanie albo przekąska. Podajcie je z ulubionymi dodatkami. Pamiętajcie aby gorących gofrów nie układać jeden na drugim, bo mocno zmiękną! Zobaczcie również inne moje przepisy na gofry.