Gofry Michela Roux
Przepis na chrupiące gofry Michela Roux
Przepis na proste chrupiące gofry to klucz do pysznych i szybkich wypieków na śniadanie czy podwieczorek. Ta łatwa do wykonania receptura gwarantuje, że gofry będą puszyste w środku, a zarazem chrupiące na zewnątrz. Idealne dla tych, którzy pragną szybkiego i satysfakcjonującego smakołyku. Gotowe w mig, te gofry staną się ulubionym przysmakiem w rodzinie!
Spis treści
Gofry Michela Roux przepis krok po kroku
Jeśli lubisz gofry, to wypróbuj przepis kulinarnego mistrza na tą pyszną przekąskę.
Gofry Michela Roux przepis
Składniki
Instrukcja
Jak zrobić gofry Michela Roux
- W misce zmiksuj razem mąkę, cukier, masło, dwa żółtka oraz mniej więcej 1/3 mleka.160 g mąki pszennej, 1 łyżka cukru, 50 g masła, 2 żółtka, 270 ml mleka
- Powoli dolej resztę mleka i zmiksuj.
- Odstaw ciasto na około 10 minut.
- W tym czasie ubij białka ze szczyptą soli – aż będą gęste i białe.2 białka, 1 szczypta soli
- Dodaj białka do ciasta i delikatnie wymieszaj.
- Rozgrzej gofrownicę.
- Nalewaj porcje ciasta (ja lałam 1 chochlę na dwa gofry) i smaż aż będą rumiane.
- Gotowe gofry układaj na kratce, tak aby odparowały.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Chrupiące gofry od mistrza – uwagi
Co jak co, ale moje dzieci uwielbiają gofry. Ciągle testuję nowe przepisy w poszukiwaniu świętego Graala gofrowego :) Szukam i szukam – jak na razie gofry belgijskie są dla mnie the best. Ale wymagają trochę czasu na przygotowanie i nie zawsze chce się mi z nimi bawić. Teraz usmażyłam dzieciakom gofry Michela Roux. Michel Roux był francuskim szefem kuchni, jednym z najbardziej renomowanych i wpływowych kucharzy na świecie. Wspólnie z bratem Albertem Roux założył słynną restaurację „Le Gavroche” w Londynie, która była jednym z pierwszych miejsc w Wielkiej Brytanii z trzygwiazdkową oceną przewodnika Michelin. Michel Roux był znany ze swojej niezwykłej umiejętności i talentu kulinarnego, a także z oddania się promocji francuskiej kuchni na całym świecie. Był autorem wielu książek kucharskich, prowadził programy kulinarno-telewizyjne i uczestniczył w różnych projektach związanych z gastronomią.
Jak przygotować gofry Michela Roux – wskazówki
Ciasto robi się bardzo szybko i bezproblemowo – możecie je więc przygotować gdy macie mniej czasu. Ich lekkość i chrupkość to w dużej mierze zasługa oddzielnie ubitej piany z białek, którą należy delikatnie połączyć z ciastem na gofry. Zamiast zwykłego zwykłego cukru polecam również dodać łyżkę cukru z wanilią to wyniesie smak gofrów na nowe wyżyny!
Moja córka na raz zjadła 5 gofrów – posypanych tylko cukrem pudrem – i mówiła, że są pyszne. Poprosiła jednocześnie, aby następnego dnia też je zrobić. I pewnie bym spełniła jej prośbę, gdyby moja gofrownica postanowiła przejść na emeryturę. Ostatnie gofry to się chyba z 15 minut smażyły, a i tak daleko im było do ideału.
Teraz czekają mnie poszukiwania nowej gofrownicy, a wtedy na pewno zrobię powtórkę z tych gofrów, bo czuję, że słabo działająca gofrownica źle wpłynęła na ich „idealność” :D.
Jeśli lubicie domowe gofry, to koniecznie wypróbujcie również inne przepisy na gofry z bloga.
Przepis znalazłam na blogu Moje wypieki
Polecane przepisy na gofry
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne gofry idealne na śniadanie, deser, albo słodką przekąskę w ciągu dnia. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy na gofry: