Gofry z czekoladą
Przepis na pyszne czekoladowe gofry
Jeśli lubisz słodkie śniadania i uwielbiasz domowe gofry, to dziś przygotuj rewelacyjne gofry z czekoladą dodaną do ciasta na gofry. Takie gofry na czekoladzie są mega czekoladowe w smaku, a jednocześnie fajnie chrupiące. Zrób je koniecznie i poczuj aromat świeżo upieczonych gofrów czekoladowych, które rozpływają się w ustach! To idealny pomysł na słodką przekąskę dla każdego łasucha! Gorąco polecam na śniadanie i nie tylko!
Spis treści
Gofry z czekoladą przepis krok po kroku
Już dziś przygotuj sobie i swoim bliskim te rewelacyjne czekoladowe gofry i podaj ze swoimi ulubionymi dodatkami. Podpowiem, że z bitą śmietaną i świeżymi owocami smakują bosko :)
Gofry z czekoladą przepis
Składniki
Instrukcja
Jak zrobić gofry z czekoladą
- Czekoladę rozpuść razem z masłem (ja podgrzałam je razem w mikrofalówce, można też najpierw podgrzać w rondelku masło, a potem rozpuścić w niej czekoladę).100 g czekolady, 100 g masła
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.300 g mąki pszennej, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- Żółtka utrzyj z cukrem.2 łyżki cukru, 2 żółtka
- Dodaj do nich przestudzoną czekoladę z masłem oraz na zmianę mąkę i mleko.około 400 ml mleka
- Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do ciasta.2 białka
- Smaż gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy.
- Gotowe gofry układaj na kratce z piekarnika, aby przestygły (jeśli ułożysz je gorące jeden na drugim, to zmiękną).
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Czekoladowe gofry z czekoladą – moje uwagi
Robiłam już wcześniej gofry czekoladowo-bananowe, a dziś mam nową propozycję na gofry czekoladowe z rozpuszczoną czekoladą w środku :)
Te gofry zrobione są z czekolady i masła i to czuć :)
Jak zrobić ciasto gofry na czekoladzie?
Najpierw rozpuśćcie czekoladę razem z masłem i ostudźcie. Aby gofry były fajnie puszyste ubijcie mocno białka aż będą sztywno, a także zmiksujcie żółtka z cukrem jak na kogel mogel. Żółtka miksujcie aż zrobią się gęste i prawie białe. Wtedy dodajcie do nich czekoladę z masłem oraz mąkę. Na koniec delikatnie wmieszajcie zmiksowane białka.
Jak smażyć gofry, aby były chrupiące?
Gofry smażycie w mocno rozgrzanej gofrownicy. Aby nie traciły swojej chrupkości nie układajcie gorących gofrów jeden na drugim. Ułożone na sobie zmiękną i nie będą chrupiące!
Moje gofry były bardzo chrupiące i „treściwe” – po zjedzeniu dwóch byłam objedzona :)
Świetnie do nich pasuje bita śmietana i świeże owoce, ale rewelacyjnie będą też smakowały z masłem orzechowym i czekoladą – mniam :)
Z tej porcji wyszło mi 9 dużych gofrów.
Ps. Koniecznie wypróbujcie też moje pozostałe przepisy na gofry.
Polecane przepisy na gofry idealne na śniadanie
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na gofry, które możesz podać na śniadanie, słodką przekąskę a nawet na obiad na słodko – bo kto odmówi takiemu gofrowi ;)
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na gofry z czekoladą
Przepis na mocno czekoladowe gofry z dużą ilością czekolady i masła w środku. Dzięki nim gofry są chrupiące i smakują obłędnie. Jeśli lubisz czekoladę, to spróbuj mój przepis na gofry na czekoladzie i zrób je na śniadanie.
Czekoladowe gofry przepis
Gofry czekoladowe pokochają dzieci i dorośli. Podaj gofry z ulubionymi dodatkami i ciesz się pysznym śniadaniem!
Wypróbuj również inne moje przepisy na gofry.