Gołąbki z ryżem i mięsem
Przepis na domowe gołąbki z mięsem mielonym i ryżem
Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym to jedno ze sztandarowych dań mojej mamy – pewnie u Was może być podobnie :) Ja już od ponad 20 lat mieszkam daleko od mojej mamy, więc musiałam sama się nauczyć robienia tego dania, szczególnie, że bardzo lubię gołąbki z mięsem mielonym. Teraz jak je robię, to często z dużej porcji mięsa, bo moje dzieci również je pokochały i zwykle szybko znikają. Jeśli lubicie gołąbki, a do tej pory baliście się je zrobić samodzielnie, to zobaczcie mój przepis i spróbujcie je zrobić, bo to nie takie trudne :)
Spis treści
Gołąbki z ryżem i mięsem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz tradycyjne polskie przepisy z mięsem w roli głównej, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Gołąbki z ryżem przepis
Składniki
składniki na gołąbki:
- 1,5-2 kg kapusty (białej lub włoskiej (włoska będzie szybsza i łatwiejsza do przygotowania, bo ma luźniejsze liście))
- 1 kg mielonego mięsa (wieprzowego – używam z szynki wieprzowej)
- 200 g ryżu ((ale może też być kasza – np. pęczak) suchego!)
- 3 łyżeczki soli ( + trochę do posolenia wody na kapustę)
- 2 łyżeczki papryki (słodkiej mielonej )
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka chili (mielonego )
- 1,5 łyżeczki bazylii (suszonej )
Instrukcja
Jak zrobić gołąbki z ryżem i mięsem krok po kroku
Krok 1 – przygotuj kapustę do gołąbków
- Z kapusty usuń wierzchnie liście i ostrym nożem wytnij głąb.1,5-2 kg kapusty
- Włóż kapustę do dużego garnka i zalej wodą – ja zwykle wlewam gorącą wodę, aby całość się szybciej zagotowała.
- Wsyp trochę soli – daję na oko – i gotuj aż liście zaczną mięknąć i będzie można je oddzielić od główki.
- Wyjmuj liście na talerz i odstaw do wystudzenia – wody z gotowania nie wylewaj.
Krok 2 – przygotuj nadzienie z mięsa i ryżu do gołąbków
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i ostudź.200 g ryżu
- Do dużej miski włóż mięso, dodaj ugotowany ryż oraz przyprawy.1 kg mielonego mięsa, 2 łyżeczki papryki, 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżeczka chili, 1,5 łyżeczki bazylii, 3 łyżeczki soli
- Wyrób wszystko razem.
- Na dno dużego garnka połóż kilka liści kapusty – takich które się porwały, albo tych najmniejszych.
Krok 3 – zawiń farsz na gołąbki w liście ugotowanej kapusty
- Z każdego liścia kapusty odetnij z jego spodniej strony zgrubienie – będzie je łatwiej zawijać.
- Nabierz łyżką dużą porcję farszu i nałóż ją na liść kapusty – mniej więcej po środku i bliżej góry liścia.
- Złóż boki kapusty do środka, a następnie całość zawiń w kopertkę.
- Ułóż gołąbka na liściach w garnku.
- Postępuj tak aż skończysz farsz – jeśli zostaną ci jeszcze jakieś liście, to ułóż je na wierzchu gołąbków.
Krok 4 – ugotuj gołąbki
- Zalej całość wodą z gotowania kapusty.
- Ustaw na kuchence i gotuj na średnim ogniu przez około godzinę.
Krok 5 – przygotuj sos pomidorowy do gołąbków
- Do rondelka przełóż pomidory z puszce, dodaj przyprawy i pogrzej aż pomidory się lekko rozpadną.2 puszki pomidorów, 1 łyżeczka bazylii, 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku
- Posól i popieprz do smaku.
- Gołąbki podawaj polane sosem pomidorowym.
- Ja jeszcze lubię do nich gotowane ziemniaki :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Tradycyjne polskie gołąbki z mięsem i ryżem – uwagi
Zapytałam się ostatnio na facebooku, czy publikować takie podstawowe przepisy -jak właśnie na np. przepis na gołąbki z ryżem. Odzew był tak duży, że bardzo się zdziwiłam. Wszyscy chcieli ten przepis i ogólnie przepisy na obiady. W sumie ja sama często siedzę i główkuję, co zrobić na obiad, żeby nie było nudnie i przede wszystkim – aby dzieci to zjadły. Ja z moimi mam ogromny problem, bo nie chcą praktycznie wcale jeść warzyw – jedyne pewniaki to ogórki kiszone i kukurydza. Reszta może nie istnieć. Od czasu do czasu uda mi się przemycić kalafiora czy brokuły, byle bym tylko nie przesadzała z częstotliwością.
Też macie takie problemy? Jak ja zazdroszczę rodzicom, których dzieci jedzą wszystko co dostaną pod nos. O ile życie byłoby łatwiejsze. No, ale cóż. Nie ma co narzekać i trzeba brać się w garść. Na szczęście dzieciaki lubią gołąbki z ryżem i mięsem mielonym (mój syn wręcz je uwielbia – oczywiście gdy zdejmę z nich kapustę) – no może córka trochę mniej – ale ona średnio lubi mięso (widzicie z czym ja muszę codziennie walczyć?)
Kiedyś robiłam gołąbki z połowy podanej porcji, ale okazało się, że to zupełnie bez sensu – z połowy było za mało i wszyscy chodzili i zaglądali do garnka. Teraz robię z dużej porcji i wreszcie jest ok, a nawet mogę zamrozić taką jedną obiadową porcję – potem w kryzysie wystarczy ją rozmrozić i obiad gotowy!
Jak zrobić gołąbki z ryżem i mięsem mielonym – wskazówki
Przygotujcie sobie niezbędne składniki do gołąbków – nie tylko kapustę ale również składniki na farsz do gołąbków z ryżem
- mięso mielone – może być dowolne – wieprzowe, mieszane, a nawet drobiowe
- ryż – chociaż niektórzy robią gołąbki z kaszą – wybór końcowy zostawiam Wam
- kapustę
- pomidory do sosu
Ile ryżu na 1 kg mięsa do gołąbków? Ja uważam, że tutaj najlepiej się sprawdza około 200 g suchego (nieugotowanego ryżu) użyte na 1 kg mięsa mielonego. Przy większej ilości ryżu, zaczyna już on dominować w nadzieniu. Możesz też użyć troszkę mniej ryżu – ale najmniej 100 g na kilogram mięsa. Ile ryżu na 2 kg mięsa na gołąbki? Przy podwojeniu ilości mięsa podwój również ilość dodawanego ryżu. Pamiętaj, że w przepisie podana jest waga suchego, a nie ugotowanego ryżu. Gotowany ryż ma dużo wyższą wagę, bo wchłania podczas gotowania wodę. Nie waż go więc po ugotowaniu, bo 400 g ugotowanego ryżu będzie za małą ilością do dodania do gołąbków.
Jaka kapusta do gołąbków?
Po pierwsze potrzebujecie dużą główkę kapusty. Jaką kapustę wybrać? Wiosną i wczesnym latem możecie kupić dużą młodą kapustę – wtedy liście będą się szybko gotować. Fajnie wychodzą gołąbki z kapustą włoską – jej liście nie są tak ścisłe, więc łatwiej ją obsługiwać. I oczywiście jest jeszcze zwykła biała kapusta. Jej liście są ścisłe, więc gotowanie schodzi najdłużej.
Ja taką kapustę myję i wycinam głąb – tak jak mi się uda. Wkładam ją do wielkiego garnka z wodą i gotuję. W trakcie odrywam wierzchnie, ugotowane liście i odkładam na talerz. W między czasie gotuję ryż i też go studzę. Ryż mieszam z mięsem i doprawiam, a następnie takim farszem nadziewam ugotowane liście. Na koniec gołąbki ściśle układam w garnku, zalewam wodą z gotowania kapusty, dodaję sól i pieprz i gotuję na wolnym ogniu.
Z czym podać gołąbki?
Ja je robię zwykle na obiad, więc podaję je z ugotowanymi ziemniakami. Ale gołąbki można też zjeść chlebem lub bagietką. Możecie też dodać do nich gotowany ryż, a co!
Zapraszam was do przejrzenia moich innych obiadowych propozycji :)
Polecane przepisy na obiad
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na domowe obiady, które zasmakują całej rodzinie. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Gołąbki przepis z ryżem
Myślę, że każdy słyszał, a nawet jadł przynajmniej raz tradycyjne gołąbki z ryżem. To doskonałe danie obiadowe zarówno na co dzień i od święta. To jedno z moich ulubionych, polskich dań. Gołąbki z ryżem są nie tylko zdrowe i smaczne, ale też zapełnią brzuchy wszystkim domownikom lub gościom na długi czas. Gołąbki są bardzo pożywne, a to za sprawą mięsa i ryżu! Danie niby proste, ale czasochłonne. Przygotowanie gołąbków zajmie Ci trochę czasu, jednak warto poczekać, bo ich smak wynagrodzi poświęcony im czas oraz przywróci wspomnienia z dzieciństwa. Przepis na gołąbki towarzyszy mi odkąd tylko pamiętam, robiła je również moja babcia.
Gołąbki przepis
Gołąbki z ryżem możesz podawać w sosie pomidorowym, który doskonale komponuje się z tym daniem. Taki gołąbek z sosem pomidorowym jest już doskonały sam w sobie. Zobacz mój przepis i sprawdź jak zrobić gołąbki. W instrukcji znajdziesz konkretne składniki jakie są potrzebne do zrobienia gołąbków oraz wykonania domowego sosu pomidorowego. Wzbogaci on smak i tak pysznych już gołąbków. Dowiesz się ile potrzeba ryżu na kilogram mięsa do gołąbków. Możesz również zrobić gołąbki inaczej - tzw. gołąbki bez zawijania. Wtedy kapustę siekasz drobno i dodajesz do farszu. Robisz z farszu większe kotleciki i je gotujesz. Taki gołąbek inaczej to w zasadzie pulpet z siekaną kapustą w środku. Dlatego ja zdecydowanie bardziej wolę gołąbki zawijane w kapustę!
Tradycyjne gołąbki to bez dwóch zdań polskie danie, dlatego spróbuj również przepisu na tradycyjną babkę ziemniaczaną oraz tradycyjny sernik na kruchym spodzie. Babka ziemniaczana przygotowana razem z kiełbasą przywróci wspomnienia o wakacjach u babci, a po obiedzie obowiązkowy jest deser, dlatego ten sernik na kruchym spodzie będzie doskonałym wyborem.