Granola kawowa przepis
Przepis na domową granolę kawową
Dziś u mnie pyszna i chrupiąca granola kawowa. Ta domowa granola zrobiona na pełnoziarnistych płatkach zmieszanych z mocną kawą, przyprawą do piernika i chrupiącymi orzechami to świetny pomysł na energetyzujący początek dnia. Nie dość że taka granola świetnie smakuje, to dostarcza niezbędnych składników dla organizmu. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Granola kawowa przepis krok po kroku
Jeśli lubisz przygotowywać w domu zdrową chrupiącą granolę idealną na śniadanie, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Granola kawowa przepis
Składniki
składniki na granolę kawową
- 200 g płatków ( – użyłam po połowie owsiane i orkiszowe (2 szklanki) )
- 50 g orzechów ((pół szklanki) posiekanych )
- 50 g migdałów ((pół szklanki) posiekanych )
- 60 ml syropu daktylowego ( lub klonowego, albo miodu (1/4 szklanki) )
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- ok 150 ml kawy (mocnej )
- 100 g rodzynek ((dwie garście ) )
Instrukcja
Jak zrobić granolę kawową
- W misce wymieszaj płatki, orzechy i migdały.200 g płatków, 50 g migdałów, 50 g orzechów
- Kawę wlej do rondelka, dodaj syrop i przyprawę do piernika – krótko podgrzej – tylko tyle, aby syrop się rozpuścił.60 ml syropu daktylowego, ok 150 ml kawy, 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- Wlej kawę do płatków i wymieszaj.
- Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyłóż granolę i piecz w 150 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut – co 10 minut przemieszaj płatki.
- Wyjmij granolę i ostudź.
- Dodaj rodzynki i wymieszaj.100 g rodzynek
- Przełóż granolę do szczelnego pojemnika.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Chrupiąca granola z kawą – uwagi
Domowa granola, jogurt naturalny, trochę owoców, kawka i pyszne pożywne śniadanie gotowe. A co powiecie na to, że granola jest aromatyzowana kawą i przyprawą do piernika? To dzięki kawie ma taki piękny brązowy kolor. Nie obawiajcie się – smak kawy nie jest dominujący i myślę, że dzieci też mogą spokojnie zjeść taką granolę kawową.
Jako „słodzik” użyłam syrop daktylowy, ale możecie też dodać zamiast niego syrop klonowy, albo po prostu miód. Z przepisu otrzymacie około 15 porcji granoli (po 40 g – mniej więcej trzy łyżki).
Jak przechowywać granolę kawową?
Ja swoją granolę trzymam w szczelnym i zamykanym pojemniku, aby nie traciła na świeżości i chrupkości. Może to być np. szklany słoik z zakrętką, albo plastikowy pojemnik z przykrywką. Ważne aby granola była izolowana od wilgoci, wtedy długo zachowa swoją chrupkość.
Ps. Na blogu znajdziecie kilka innych przepisów na przeróżne granole – np. czekoladową, orzechową albo sezamową – serdecznie zapraszam do wypróbowania również tych przepisów.
Polecane przepisy na domową granolę
Wypróbuj również te przepisy na pyszne domowe granole idealne jako podstawa śniadania, albo zdrowej przekąski.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na granolę z kawą
Zapraszam dziś na przepis na domową granolę z orzechami, kawą i przyprawą do piernika. Taka domowa granola z kawą i chrupiącymi orzechami to świetny pomysł na odżywcze i pobudzające śniadanie, które dostarczy energii na dobry początek dnia. Zobacz mój dokładny przepis opisany krok po kroku i sprawdź jak zrobić domową granolę z kwą i orzechami. Owsiane płatki pieczone z orzechami i migdałami nabierają w piekarniku chrupkości, a syrop daktylowy sprawia, że są naturalnie słodkie. Jeśli więc lubisz musli z orzechami i rodzynkami, to wypróbuj tą wersję z dodaną kawą i przyprawą do piernika.