Grecka zupa jajeczno-cytrynowa
Przepis na grecką zupę jajeczno-cytrynową – Avgolemono
Grecka zupa jajeczna z cytryną, znana jako Avgolemono, to wyjątkowe połączenie kremowej konsystencji, delikatnego smaku jajek i świeżości cytryny. Ta tradycyjna grecka zupa jest nie tylko pyszna, ale także pełna odżywczych składników. Jajka dodają bogactwa białka, podczas gdy cytryna nadaje zupie orzeźwiający, kwasowy smak. To ciepłe i satysfakcjonujące danie, które doskonale komponuje się z greckim stylem kuchni. Avgolemono to idealny wybór dla miłośników klasycznych greckich smaków, którzy pragną wzbogacić swoje doświadczenie kulinarne. Jeśli jeszcze nie jedliście tej zupy, to koniecznie spróbujcie tego przepisu!
Spis treści
Grecka zupa jajeczno-cytrynowa przepis krok po kroku
Jeśli lubicie lekkie i orzeźwiające zupy, a do tego lubicie eksperymentować w swojej kuchni, to koniecznie zróbcie tą zupę z kurczakiem i cytryną. Ten smak Was pozytywnie zaskoczy!
Grecka zupa jajeczno-cytrynowa przepis
Składniki
składniki na grecką zupę jajeczno-cytrynową
- 4 podudzia ( z kurczaka)
- 2 litry wody
- 1 cebula (duża )
- 2 łyżki czarnego pieprzu (w ziarnach)
- 1 łyżka soli
- 4 jajka (rozmiar L)
- 1/4 szklanki soku z cytryny
Instrukcja
Jak zrobić grecką zupę z kurczakiem i cytryną
- Mięso z kurczaka zalej wodą, dodaj sól i pieprz.4 podudzia, 2 litry wody, 1 łyżka soli, 2 łyżki czarnego pieprzu
- Cebulę opal nad ogniem – jeśli masz taką możliwość – i dołóż do garnka z mięsem.1 cebula
- Gotuj rosół przez około godzinę – aż mięso będzie ugotowane.
- Po ugotowaniu wyjmij mięso na talerz, cebulę wyrzuć, a rosół przelej przez sito.
- Odlej około pół litra rosołu, resztę przelej do garnka i gotuj na małym ogniu.
- Jajka roztrzep trzepaczką, aby się lekko spieniły.4 jajka
- Dodaj do jajek powoli sok z cytryny (możesz dać najpierw połowę, a potem ewentualnie resztę do smaku).1/4 szklanki soku z cytryny
- Wlej małym strumieniem odlany i lekko przestudzony rosół – pozwoli to zahartować jajka.
- Przelej całość do garnka z rosołem i dokładnie wymieszaj.
- Podgotuj 5 minut na małym ogniu – ale uważaj aby nie doprowadzić do jej zagotowania, bo z jajek może się zrobić jajecznica ;)
- Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem (ja dałam również trochę chili), jeśli nie zużyłeś całego soku z cytrynowego przy jajkach, to możesz dodać go teraz do smaku.
- Zupę podawaj z ugotowanym makaronem, mięsem z podudzi kurczaka oraz koperkiem.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Grecka zupa z kurczakiem i cytryną – uwagi
Grecka zupa jajeczno-cytrynowa zaskoczy was smakiem :)
Gotuje się ją jak zwykły rosół (chociaż praktycznie bez warzywek), za to potem dzieją się cuda.
Do wywaru dodajemy sporo roztrzepanych i zmieszanych z sokiem z cytryny jajek.
Zupa nabiera aksamitności, lekkiej gęstości oraz niespotykanego smaku.
Jesteśmy przyzwyczajeni do tradycyjnego niedzielnego rosołu, więc ten smak może być szokiem, ale na pewno zasmakuje wszystkim osobom lubiącym kwaśne zupy.
Jeśli lubisz zupę szczawiową, ogórkową z kiszonych ogórków, wszelkie żurki, to ta zupa jest dla ciebie :)
Koniecznie podaj do niej makaron, kawałki kurczaka z gotowania zupy oraz koperek.
Taka zupa będzie idealna na ciepłe dni, bo nie dość, że nasyci, to jeszcze orzeźwi :)
To kto gotuje tą grecką zupę?
Grecy nazywają ją Avgolemono – ładnie prawda?
Zapraszam was również na zupę szparagową z fetą, zupę ze świeżych ogórków albo zupę krem z pietruszki.
Polecane przepisy na zupy
Gorąco polecam Wam również inne przepisy na pyszne i proste zupy. Tutaj mam dla Was przepisy na trzy z nich:
Przepis znalazłam w internecie i zapisałam na kartce, teraz jednak nie pamiętam gdzie to było – podaję z moimi małymi zmianami.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Grecka zupa Avgolemono
Przepis na grecką zupę jajeczno-cytrynową z kurczakiem to pomysł na obiad dla całej rodziny. Zupa Avgolemono to taki trochę typ rosołu, do którego pod koniec gotowania dodajemy roztrzepane jajka z sokiem z cytryny. Jajka nadają rosołowi bardziej kremową konsystencję, a sok z cytryny dodaje je kwasku. Od naszego tradycyjnego rosołu ta zupa cytrynowa różni się jak olej i woda, ale jeśli lubicie kwaśne zupy, to ta również wam zasmakuje. Na pewno warto ją przygotować jako ciekawostkę.
Przepis na zupę z jajkami
Mi ta grecka zupa bardzo smakowała. Szczególnie z dodatkiem makaronu i świeżego koperku. Niestety moje dzieci się nie skusiły - chyba ta cytryna dodana do zupy ich wystraszyła :) Ja osobiście ją polecam! Zobaczcie mój przepis na zupę Avgolemono i sprawdźcie jak zrobić grecką zupę cytrynową. Przy okazji polecam wam również przepis na zupę cukiniową od Nigelli Lawson.