Karmelowa delicja przepis

Zaktualizowany: 2023 25 października
karmelowa delicja

Przepis na pyszne świąteczne ciasto karmelowe z wiśniami

wpis sponsorowany

Zapraszam dziś na proste i jednocześnie efektowne ciasto karmelowa delicja. To ciasto to puszysty biszkopt z konfiturą wiśniową i lekkim puszystym kremem karmelowym. To połączenie smaków jest idealne i jestem przekonana, że ciasto zasmakuje każdemu! Spróbuj koniecznie!

biszkopt z kremem karmelowym

Ciasto karmelowa delicja przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na proste, a jednocześnie efektowne ciasto na święta, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

karmelowa delicja

Karmelowa delicja przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne ciasto biszkoptowe z kremem karmelowym.
5 z 5 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 1 hour 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 280 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na foremkę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki

składniki na biszkopt do ciasta

składniki na krem karmelowy do ciasta delicja

składniki na polewę czekoladową do ciasta

dodatkowo do ciasta karmelowa delicja

Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt do ciasta

  • Białka ubij z cukrem na gęstą i puszystą masę.
    4 białka, 100 g cukru
  • Obydwie mąki przesiej razem przez sito.
    75 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej
  • Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
    4 żółtka
  • Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Przełóż ciasto do formy o wielkości około 20/30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Jeśli lubisz, to nasącz biszkopt osłodzoną herbatą, albo lekko osłodzoną wodą z dodatkiem soku z cytryny.

Jak zrobić krem karmelowy do ciasta

  • Serek mascarpone zmiksuj z masą kajmakową z puszki.
    250 g serka mascarpone, 250 g schłodzonej masy kajmakowej
  • Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody – tylko tyle, aby ją zakryła i odstaw na chwilę do napęcznienia.
    2 łyżeczki żelatyny
  • Śmietanę kremówkę ubij aż będzie gęsta.
    500 ml śmietany kremówki
  • Dodaj do śmietany po łyżce masę z kajmakiem i miksuj na dużych obrotach.
  • Żelatynę krótko podgrzej – tak aby się rozpuściła.
  • Dodaj do niej 2-3 czubate łyżeczki masy śmietanowej i dokładnie wymieszaj.
  • Wlej żelatynę do kremu i energicznie zmiksuj.
  • Na biszkopt wyłóż słoiczek Konfitury z Wiśni Stovit i dokładnie rozsmaruj.
    1 słoiczek Konfitury
  • Wyłóż krem karmelowy i równomiernie rozprowadź.
  • Schowaj ciasto do lodówki.

Jak zrobić polewę czekoladową do ciasta

  • W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę z łyżką masy kajmakowej – poczekaj aż masa się rozpuści.
    150 ml śmietany kremówki, 1 czubata łyżka masy kajmakowej z puszki
  • Do gorącej śmietanki wrzuć połamaną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia.
    100 g gorzkiej czekolady
  • Ostudź lekko czekoladę.
  • Polej nią wierzch ciasta i schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 280kcalWeglowodany: 25gBiałko: 4gTłuszcz: 18g
Słowa kluczowe ciasto z kremem karmelowym
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
karmelowe ciasto z wiśniami

Ciasto z kremem karmelowym i wiśniami – uwagi

Karmelowa Delicja, to bardzo proste i szybkie ciasto idealne na specjalne okazje. Jego podstawą jest biały biszkopt, na który nałożyłam Konfiturę z Wiśni Stovit oraz krem karmelowy. Całość jest idealnie wyważona, delikatnie kwaśna i lekko słodka. Nie przepadam za bardzo słodkimi ciastami, a to smakowało mi bardzo. Jeśli wolicie słodkie ciasta, to proponuję na wierzch wylać mleczną czekoladę a nie gorzką – jak ja.

biszkopt karmelowy z wiśniami

Jak zrobić biszkopt do ciasta – wskazówki i porady

Podstawą tego ciasta jest biały biszkopt. Tu biszkopt z czterech jajek upiekłam w dużej formie dzięki czemu otrzymałam duży i jednocześnie dość niski biszkopt. Taki biszkopt jest idealny właśnie do ciast z kremem. Świetnie się przekłada, jest lekki i puszysty i do tego niskokaloryczny. Jeśli nie wiecie jak zrobić biszkopt to zobaczcie mój krótki filmik z przygotowań. Na nim robię biszkopt z dwóch jajek (na formę o średnicy 22 cm), wy do ciasta karmelowa delicja robicie biszkopt z podwójnej ilości składników.

Składniki na krem karmelowy – i zamienniki

Do przygotowania kremu karmelowego, a w zasadzie to musu karmelowego będziecie potrzebować masę kajmakową. Możecie tu użyć dowolną masę kajmakową – nawet taką lekko smakową jak waniliową. Ja użyłam zwykłą tradycyjną masę kajmakową, którą schłodziłam kilka godzin w lodówce. Taki zimny kajmak trzeba zmiksować z serkiem mascarpone, który również musi być mocno schłodzony. Trzeci ważny składnik tego kremu to śmietana kremówka. Ja tu użyłam płynną śmietanę 30% z kartonika. Aby śmietana kremówka się dobrze ubiła musi być ona porządnie schłodzona – najlepiej przez kilka godzin, albo przez noc. Wtedy ubicie śmietany na bitą śmietanę będzie szybkie i bezproblemowe.

Aby krem był bardziej stabilny dodałam do niego żelatynę. Jeśli nie chcecie dodawać żelatyny do kremu, lub jej nie macie, to możecie zwiększyć stabilność kremu używając śmietanę kremówkę 36 %, która jest gęstsza od śmietany 30% albo dodając do niej śmietan-fix.

Polecam wam także inne proste i szybkie ciasta z kremem jak np. kostka czekoladowo-pomarańczowa, beza malinowa czy ciasto chałwowe z brzoskwiniami.

ciasto karmelowe z wiśniami
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 5 ocen
Postaw mi kawę
ciasto karmelowa delicja ciasto z konfiturą wiśniową

Polecane przepisy na ciasta z kajmakiem

Jeśli lubicie kajmak i karmel, to koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne ciasta z masą kajmakową. Tutaj polecam między innymi takie trzy wyjątkowe przepisy świetne na święta i różne okazje.

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit

stovit
Opublikowano: 2020 10 stycznia

Podziel się przepisem

1 komenarz

  1. 4e7bc397e6920ebbcdd9b30674764f84?s=54&d=mm&r=g
    Monika 2023 26 marca w 13:27- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Pyszne, delikatne i lekkie ciasto. Wiśnia i karmelowy krem idealnie do siebie pasują. Po prostu rozpływa się w ustach. Na pewno wrócę do tego przepisu.

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Przepis na ciasto karmelowa delicja

Zapraszam dziś na wyjątkowe ciasto z kremem karmelowym. Ciasto jest wyjątkowe, bo proste do zrobienia, a wyglądające bardzo efektownie i bardzo smaczne. Proste składniki w połączeniu ze sobą tworzą pyszne ciasto. Lekko kwaskowata konfitura z wiśni wspaniale łączy się ze słodkim kremem karmelowym z masy kajmakowej, serka mascarpone i bitej śmietany. Do tego lekki i puszysty biszkopt oraz polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady, śmietany kremówki i masy kajmakowej. Takie ciasto warstwowe z lekkim kremem będzie doskonałym pomysłem na święta Bożego Narodzenia, ale także na różne uroczystości rodzinne. Ciasto przygotowane jest w dużej formie do pieczenia, więc można je pokroić i na dużo porcji. Na pewno ciasta wystarczy zarówno dla rodziny jak i zaproszonych gości. Jeśli więc nie masz za dużo czasu na pieczenie, albo nie jesteś przekonana/ny do swoich umiejętności cukierniczych, to to ciasto przygotujesz bez problemu! Spróbuj koniecznie, przygotuj ciasto i podziel się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem.