Karmelowe gruszki pod kruszonką
Przepis na pieczone gruszki z kruszonką i karmelem
Jest jesień, jest chłodniej i bardziej nostalgicznie, a wtedy chętniej sięgamy po rozgrzewające potrawy i napoje. Ja wam dziś proponuję karmelowe gruszki pod kruszonką, czyli gruszkowe crumble. Takie zapiekane gruszki podane na ciepło to idealny deser i wspaniały jesienny comfort food.
Spis treści
Karmelowe gruszki pod kruszonką przepis krok po kroku
Jeśli lubisz rozgrzewające pysze jesienne desery, to koniecznie zrób sobie i rodzinie takie gruszki z kruszonką.
Karmelowe gruszki pod kruszonką przepis
Składniki
składniki na gruszki z karmelem i kruszonką
- 60 g masła
- 70 g cukru (1/3 szklanki)
- 60 g mąki pszennej (trochę ponad 1/3 szklanki)
- 30 g płatków owsianych
- 250 g gruszek ((u mnie to była jedna duża gruszka))
- 1 łyżka masła ( do gruszek)
- 2 łyżki cukru ( do gruszek)
- ok 4 łyżki sosu karmelowego ( + trochę do podania)
- 1 garść orzechów ( – posiekanych)
- ewentualnie lody do podania
Instrukcja
Jak zrobić gruszki pod kruszonką
- Gruszkę przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i pokrój w grubą kostkę.250 g gruszek
- Na patelni rozpuść łyżkę masła, włóż gruszkę i podsmaż, aż lekko zmięknie.1 łyżka masła
- Dodaj cukier, wymieszaj i podsmaż przez chwilę.2 łyżki cukru
- Z masła, mąki, cukru i płatków owsianych zrób kruszonkę.60 g masła, 70 g cukru, 60 g mąki pszennej, 30 g płatków owsianych
- Dno naczynia (użyłam dwie foremki o średnicy 11 cm) posmaruj sosem karmelowym, na nim ułóż gruszki.ok 4 łyżki sosu karmelowego
- Owoce przykryj kruszonką i na koniec posyp posiekanymi orzechami.1 garść orzechów
- Piecz w 190 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut – naczynie z crumble postaw w innym, bo podczas pieczenia może wypływać z niego sok.
- Po upieczeniu przestudź przez 10 minut, a następnie podaj polane sosem karmelowym – dodaj lody jeśli lubisz :)ewentualnie lody do podania
Prywatne
Karmelowe gruszki pod kruszonką – moje uwagi
Dziś mam dla Was przepis bardzo uniwersalny – możecie przygotować go na śniadanie, na deser, na podwieczorek i kolację :)
Chodzi mi oczywiści o crumble, a w tym konkretnym przypadku o karmelowe gruszki pod kruszonką – bardzo chrupiącą kruszonką :)
Zjedzone na ciepło zastąpią śniadanie lub kolację, a jeśli dodacie do nich kulkę lodów, to otrzymacie pyszny deser.
Do tego crumble będziecie potrzebować sos karmelowy – możecie użyć taki kupny, albo przygotować swój domowy.
Ja wypróbowałam tym razem przepis Kasi z Gotuję bo lubię, ale możecie też skorzystać z mojego starego przepisu na domowy sos karmelowy.
Kasi sos jest bardzo fajny i mogę go z całym sumieniem polecić – musicie tylko uważać przy rozpuszczaniu cukru, aby się Wam nie przypalił, bo wtedy zrobi się gorzki (jeśli cukier będzie się nierówno roztapiał, to możecie delikatnie zamieszać całym rondelkiem – nie mieszamy cukru łyżką).
Podaję przepis na dwie porcje gruszek pod kruszonką – przynajmniej według mnie – ja swoją porcję zjadłam bez większych problemów, ale mój mąż potrzebował pomocy przy swojej ;)
Polecane przepisy na owoce pieczone pod kruszonką
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne i soczyste pieczone owoce ze słodką kruszonką. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na gruszki pod kruszonką
Zapraszam was dziś na rewelacyjny i bardzo prosty deser, a do tego tak smakowity, że trudno się wam będzie od niego oderwać. Mówię o karmelizowanych gruszkach zapiekanych pod kruszonką z orzechami. Takie pieczone gruszki wychodzą mega soczyste, słodkie i chrupiące. Ja wam polecam zjeść je na ciepło z gałką lodów - jesienią, to najlepszy deser z możliwych. Gorąco polecam!
Gruszki pod crumble przepis
Zobaczcie mój prosty i szybki przepis opisany krok po kroku i przygotujcie razem ze mną te pieczone gruszki pod kruszonką. Sami się przekonacie jak doskonale smakują. Jesienią, przy chłodniejszych dniach i deszczowej pogodzie, takie ciepłe soczyste owoce otulone lekko chrupiąca kruszonką to doskonały deser albo posiłek. Gwarantuję, że zasmakują każdemu! A jeśli lubicie gruszki, to koniecznie zobaczcie inne moje wypieki z gruszkami.