Klopsiki butter chicken – idealne na obiad

 

pieczone pulpeciki z indyka

 

Znacie indyjskiego kurczaka butter chicken?

Pewnie tak.

Ja przedstawiam wam lekko odmienioną wersję z drobiowymi klopsikami butter chicken.

Przepis wypatrzyłam na blogu Tieghan i od razu wiedziałam, że na pewno pojawi się na moim stole.

Od jakiegoś czasu bardzo rozsmakowałam się w kuchni indyjskiej. W związku z tym wyłapuję w sieci przepisy z tej aromatycznej kuchni.

Co najważniejsze moja rodzina (poza synem) również pokochała te smaki, więc mam większą motywację, do gotowania w tym stylu.

To danie jest po pierwsze pyszne, po drugie – szybkie do przygotowania, a po trzecie – dietetyczne :)

A to za sprawą drobiowych klopsików, które pieczemy w piekarniku, a nie smażymy.

Jeśli lubicie kuchnię indyjską, albo lubicie poznawać nowe smaki, to koniecznie spróbujcie również curry z mango, curry kokosowo-orzechowe, albo zielone curry ze szparagami.

 

pieczone klopsy z indyka  pieczone klopsiki z sosem butter chicken
 

pieczone klopsy po indyjsku  pieczone klopsiki po indyjsku
 

pieczone klopsy z sosem butter chicken  klopsiki butter chicken
 

Przepis do druku

pieczone klopsy z sosem butter chicken

Klopsiki butter chicken

Wypieki Beaty
Przepis na około 6 dużych porcji.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Danie Obiad
Porcje 6
Kalorie 300 kcal

Składniki
  

klopsiki:

  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka
  • pół łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego lub dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki bułki tartej

sos butter chicken:

  • pół posiekanej średniej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne - opcjonalnie
  • 200 g passaty pomidorowej
  • pół szklanki wody
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki masła

Instrukcja
 

  • Włóż do miski mięso, dodaj przyprawy, jajko i bułkę tartą - dokładnie wyrób mięso.
  • Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  • Nabieraj nieduże porcje mięsa i tocz z nich kulki, układaj je na blaszce.
  • Piecz klopsiki około 20 minut w 220 stopniach.
  • W tym czasie przygotuj sos butter chicken.
  • Na dużej patelni podsmaż krótko posiekaną cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz przyprawy - imbir, curry, garam masala, kurkumę i pieprz cayenne - krótko podsmaż.
  • Dodaj passatę pomidorową i wodę - gotuj przez kilka minut.
  • Mleczko kokosowe dokładnie wymieszaj i dodaj na patelnię - gotuj przez kilka minut - aż sos lekko zgęstnieje.
  • Na koniec dodaj jogurt naturalny i masło - wymieszaj dokładnie.
  • Klopsiki podawaj polane sosem, a do nich dodaj ugotowany ryż, lub chlebki naan.
  • Całość możesz posypać posiekaną kolendrą.

Składniki Odżywcze

Porcja: 1gKalorie: 300kcalWeglowodany: 8gBiałko: 17gTłuszcz: 20.5gBłonnik: 0.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!