Klopsiki butter chicken – idealne na obiad
Znacie indyjskiego kurczaka butter chicken?
Pewnie tak.
Ja przedstawiam wam lekko odmienioną wersję z drobiowymi klopsikami butter chicken.
Przepis wypatrzyłam na blogu Tieghan i od razu wiedziałam, że na pewno pojawi się na moim stole.
Od jakiegoś czasu bardzo rozsmakowałam się w kuchni indyjskiej. W związku z tym wyłapuję w sieci przepisy z tej aromatycznej kuchni.
Co najważniejsze moja rodzina (poza synem) również pokochała te smaki, więc mam większą motywację, do gotowania w tym stylu.
To danie jest po pierwsze pyszne, po drugie – szybkie do przygotowania, a po trzecie – dietetyczne :)
A to za sprawą drobiowych klopsików, które pieczemy w piekarniku, a nie smażymy.
Jeśli lubicie kuchnię indyjską, albo lubicie poznawać nowe smaki, to koniecznie spróbujcie również curry z mango, curry kokosowo-orzechowe, albo zielone curry ze szparagami.






Przepis do druku

Klopsiki butter chicken
Składniki
klopsiki:
- 500 g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka
- pół łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego lub dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 duże jajko
- 2 łyżki bułki tartej
sos butter chicken:
- pół posiekanej średniej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- pół łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne - opcjonalnie
- 200 g passaty pomidorowej
- pół szklanki wody
- 1 puszka mleczka kokosowego
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki masła
Instrukcja
- Włóż do miski mięso, dodaj przyprawy, jajko i bułkę tartą - dokładnie wyrób mięso.
- Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
- Nabieraj nieduże porcje mięsa i tocz z nich kulki, układaj je na blaszce.
- Piecz klopsiki około 20 minut w 220 stopniach.
- W tym czasie przygotuj sos butter chicken.
- Na dużej patelni podsmaż krótko posiekaną cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz przyprawy - imbir, curry, garam masala, kurkumę i pieprz cayenne - krótko podsmaż.
- Dodaj passatę pomidorową i wodę - gotuj przez kilka minut.
- Mleczko kokosowe dokładnie wymieszaj i dodaj na patelnię - gotuj przez kilka minut - aż sos lekko zgęstnieje.
- Na koniec dodaj jogurt naturalny i masło - wymieszaj dokładnie.
- Klopsiki podawaj polane sosem, a do nich dodaj ugotowany ryż, lub chlebki naan.
- Całość możesz posypać posiekaną kolendrą.
Składniki Odżywcze
Zrobiłam i przyznaję, że pycha :) ❤
Uwielbiam te smaki :)
Jak najbardziej dla mnie, uwielbiam indyjskie smaki Zrobię!
Koniecznie Majka, dla mnie są bombowe :)
Wygląda bajecznie, aż mam ochotę na obiad, choć do pory obiadowej u mnie jeszcze sporo :)
Dziękuję bardzo Basia :)
Ale piękna miseczka :D Super wygląda i fajnie nadaje klimatu :)
Dziękuję :)