Kotleciki z cukinii
Przepis na dietetyczne kotleciki z cukinii
Dziś na obiad, lunch lub przekąskę polecam takie niezwykle pyszne wegetariańskie kotlety z cukinii pieczone w piekarniku. Kotleciki są niskokaloryczne nie tylko za sprawą użytej cukinii, ale także ze względu na sposób przygotowania. A dokładnie przez pieczenie ich w piekarniku zamiast smażenia na tłuszczu. Takie kotlety warzywne świetnie smakują z sosem pomidorowym i lekką sałatką. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Kotleciki z cukinii przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na bezmięsne i lekkie danie idealne na obiad, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Kotleciki z cukinii przepis
Składniki
składniki na kotleciki z cukinii:
- około 850 g cukinii ((dwie duże))
- 1 cebula (mała )
- 2 ząbki czosnku (, lub jeden duży)
- 200 g twarożku ( – może być taki kanapkowy)
- 10 g sera ( typu cheddar lub parmezan – tartego)
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki jaglanej (- możecie też użyć inną mąkę)
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól (, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku)
- jajko (opcjonalnie)
składniki na sos pomidorowy do kotlecików
- 500 g passaty pomidorowej
- 150 ml wody
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 0,5 łyżeczki oregano
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól i pieprz (do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić wegetariańskie kotleciki z cukinii
- Cukinię i cebulę zetrzyj na tarce – użyłam mniejsze dziurki, aby mieć wiórki.około 850 g cukinii, 1 cebula
- Dodaj do cukinii przeciśnięty przez praskę czosnek, posyp łyżeczką soli, wymieszaj i odstaw na około 10 minut, aby cukinia puściła wodę.2 ząbki czosnku
- W dużej misce umieść twarożek, bułkę tartą, mąkę, jajko (ja o nim zapomniałam i nie dałam ;)), cheddar i bazylię.200 g twarożku, 10 g sera, 4 łyżki bułki tartej, 2 łyżki mąki jaglanej, jajko, 1 łyżeczka suszonej bazylii
- Nabieraj do dłoni duże porcje cukinii i odciskaj ją mocno, aby puściła wodę – odciśniętą cukinię dodawaj do miski z pozostałymi składnikami.
- Wszystko razem wymieszaj, posól i popieprz do smaku.sól i pieprz
- Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, jego wierzch posmaruj lekko olejem.
- Nabieraj nieduże porcje masy i rób z nich kotleciki – o wielkości piłeczki pingpongowej (mi się one potem trochę spłaszczyły).
- Piecz kotleciki w 180 stopniach przez około 40 minut – mniej więcej na 10 minut przed końcem ostrożnie przewróć kotleciki na drugą stronę.
- Aby przygotować sos podgrzej w rondelku wodę razem z passatą, dodaj przyprawy.500 g passaty pomidorowej, 150 ml wody, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 0,5 łyżeczki oregano, 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego, sól i pieprz
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Wegetariańskie kotlety z cukinii – uwagi
Kotleciki z cukinii zobaczyłam na blogu Kornik w kuchni i od razu zapałałam do nich miłością.
Uwielbiam placki z cukinią, więc wiedziałam, że takie kotleciki też mi będą smakowały.
Przygotowałam do nich domowy sos pomidorowy na bazie passaty pomidorowej i podałam je z ugotowanym pęczakiem – wyszło pysznie, bardzo zdrowo i lekko – co tu dużo mówić, to się nazywa fit wege obiad.
Co prawda mój mąż po zjedzeniu swojej porcji podjadł sobie kawałkiem pozostawionej pizzy, ale mi to w zupełności wystarczyło.
Jeśli szukacie przepisy na lekkie, dietetyczne i wegetariańskie dania, to ten koniecznie musicie zrobić.
Przy przepisie podaję ilość kalorii na 100 g, ale powiem od razu, że jedna porcja kotlecików – u mnie to były 4 sztuki polana sosem pomidorowym ma jakieś 170 kalorii.
Z podanej porcji wyszło mi 16 kotlecików – miałam więc 4 porcje obiadowe – przyznaję od razu, że dzieciom ich nie dałam, bo od razu wiedziałam, że nie mam co się z nimi do nich zbliżać – taki los.
A i jeszcze jedno – w oryginalnym przepisie było jajko, ja o nim zupełnie zapomniałam – kotleciki się ładnie ulepiły, więc nie narzekałam.
Polecane przepisy na lekkie obiady
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na lekkie i szybkie obiady świetne dla całej rodziny. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Wegetariańskie kotlety z cukinii
Przepis na pieczone kotlety z cukinii w wersji wege. Te cukiniowe kotleciki to wspaniały pomysł na szybki obiad, a do tego zdrowy i niskokaloryczny. Warzywne kotleciki to kwestia smaku, ale ja muszę przyznać, że mi i mojemu mężowi bardzo smakowały. Dodatkowo te dietetyczne kotleciki są pieczone w piekarniku a nie smażone, więc ograniczamy ilość tłuszczu.
Pieczone kotleciki wege przepis
Ten dokładny przepis na szybki obiad zasmakuje każdemu. Kotleciki z cukinii podajcie z domowym sosem pomidorowym i gotowanymi ziemniakami lub kaszą. Taki pyszny i prosty obiad to idealny posiłek.
Wypróbujcie również inne przepisy na obiad z mojego bloga, między innymi możecie tu znaleźć przepis na pieczone pulpeciki butter chicken albo indyjskiego kurczaka tikka masala.