Kremowe ciasto z Bostonu
Przepis na pyszne kremowe ciasto bostońskie
Kremowe ciasto z Bostonu to absolutna rozkosz dla podniebienia prosto z USA. To deser o miękkim i puszystym maślanym cieście, przełożonym słodkim kremem waniliowym i pokryte warstwą polewy czekoladowej. To tradycyjne amerykańskie ciasto świetnie smakuje i wygląda cudownie, dlatego sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale również na święta i różne okazje. Polecam!
Spis treści
Kremowe ciasto z Bostonu przepis krok po kroku
Jeśli lubisz lekkie maślane i puszyste ciasta z kremem, to koniecznie wypróbuj ten przepis na amerykańskie ciasto.
Kremowe ciasto z Bostonu przepis
Wyposażenie
- 2 Formy o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na maślany biszkopt do ciasta
- 190 g mąki pszennej ((1 i 1/3 szklanki) )
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 ml mleka ((3/4 szklanki) )
- 85 g masła (miękkiego)
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 jajka (rozmiar L)
- 300 g cukru ((1,5 szklanki) )
składniki na krem waniliowy do ciasta bostońskiego
- 500 ml słodkiej śmietanki (12 % (można też zmieszać 1 szklankę mleka z jedną szklanką śmietany kremówki))
- 6 żółtek
- 100 g cukru ((1/4 szklanki) )
- 30 g mąki pszennej (2 łyżki)
- 60 g masła ((4 łyżki) )
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
składniki na czekoladową polewę do ciasta
- 100 ml śmietany kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie )
Instrukcja
Jak zrobić maślany biszkopt do ciasta bostońskiego
- Jajka zmiksuj z cukrem i wanilią na gęstą puszystą masę.3 jajka, 300 g cukru, 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- W tym czasie zagotuj w rondelku mleko z masłem.180 ml mleka, 85 g masła
- Wlej gorące mleko małym strumieniem do masy jajecznej i wolno miksuj.
- Mąkę przesiej przez sito z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do ciasta – krótko zmiksuj.190 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Przygotuj dwie foremki o średnicy 22 cm – dno wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i posyp mąką.
- Przelej ciasto do foremek – mniej więcej po równo.
- Piecz w 160 stopniach (tryb góra-dół) przez około pół godziny – do suchego patyczka – ostudź.
Jak zrobić waniliowy krem do przełożenia ciasta
- Śmietankę zagotuj.500 ml słodkiej śmietanki
- W tym czasie zmiksuj żółtka z cukrem na puszystą masę (jeśli użyjesz cukier puder będzie szybciej :)), dodaj mąkę i zmieszaj.6 żółtek, 100 g cukru, 30 g mąki pszennej
- Wlej około pół szklanki gorącej śmietanki do masy z żółtkami i zmiksuj.
- Przelej całość do reszty śmietanki i gotuj aż masa będzie gęsta – uważaj aby nie przypalić.
- Dodaj wanilię i masło – dokładnie wymieszaj.60 g masła, 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Aby się pozbyć ewentualnych grudek przelej krem przez gęste sito.
- Przykryj wierzch folią spożywczą i odstaw do wystudzenia, a następnie schłodź w lodówce przez około 2 godziny.
- Schłodzonym kremem przełóż ciasta biszkoptowe.
Jak zrobić czekoladową polewę do ciasta
- Śmietanę kremówkę zagotuj.100 ml śmietany kremówki
- Dodaj do niej połamaną czekoladę i opcjonalnie miód – wymieszaj do rozpuszczenia.100 g gorzkiej czekolady, 1 łyżka miodu
- Polej ciasto polewą.
- Ciasto przechowuj w lodówce.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Kremowe ciasto bostońskie – uwagi
Kremowe ciasto z Bostonu (zwane też ciastem bostońskim), to ciasto biszkoptowe przekładane kremem budyniowym. Na koniec koniecznie polany grubą warstwą czekoladowej polewy. Ciasto jest jak dla mnie słodkie, więc polewę zrobiłam z gorzkiej czekolady – ale możecie dodać do niej łyżkę miodu, aby była troszkę słodsza. To kremowe ciasto najlepiej przechowywać w lodówce – ze względu na krem. Biszkopt ma w sobie mleko i masło nie jest więc suchy i stanie w lodówce nic mu nie szkodzi. Zresztą to ciasto biszkoptowe bardzo przypadło mi do gustu – jest smaczne i nie jest suche jak tradycyjne biszkopty – na pewno wykorzystam ten przepis do innych ciast.
Jak przygotować ciasto z Bostonu – wskazówki i porady
Bazą tego ciasta jest puszyste i lekko wilgotne ciasto maślane. Jednak nie jest ono przygotowane jak typowy biszkopt maślany (Victoria Sponge Cake) gdzie miękkie masło miksuje się długo z cukrem i potem dodaje resztę składników. Tutaj najpierw musisz ubić całe jajka z cukrem na puszystą masę, a masło razem z mlekiem gotujesz aż masło się rozpuści. Takim gorącym mlekiem z masłem zalewasz zmiksowane jajka – podobnie jak w babce zaparzanej mlekiem. Takie przygotowanie ciasta sprawia, że jest wyjątkowo puszyste, lekkie i aksamitne w smaku, a do tego długo zachowuje świeżość.
Jak upiec biszkopt maślany do ciasta bostońskiego?
Ciasto najlepiej podzielić na dwie porcje, przelać do przygotowanych dwóch okrągłych form o średnicy 22 cm i upiec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (w trybie góra dół) przez około pół godziny. Co jeśli nie masz dwóch form? Lepiej nie czekać na upieczenie jednego ciasta, aby potem upiec drugie. Lepiej wlej całe ciasto do foremki i wydłuż czas pieczenia do około 50 minut – sprawdź pod koniec pieczenia czy ciasto jest już dobrze upieczone. Jeśli tak, to wyjmij je z piekarnika i ostudź. Przed przełożeniem kremem przekrój ciasto na dwa blaty. Samo ciasto maślane możesz upiec z wyprzedzeniem i przechować owinięte folią, aby nie osychało. Samo ciasto bez kremu możesz przechowywać w temperaturze pokojowej przez około 3 dni.
Ps. Zapraszam was również na inne ciasta z kremem – np. ciasto czekoladową chmurę, ciasto chałwowe z brzoskwiniami, czy też na ciasto Kukułka.
Przepis znalazłam tutaj – podaję z drobnymi zmianami.
Polecane przepisy na ciasta z kremem
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne ciasta warstwowe przekładane kremem. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto z Bostonu z kremem waniliowym
Zapraszam dziś na wyjątkowe amerykańskie ciasto z kremem waniliowym i czekoladową polewą. To tradycyjne ciasto jest bardzo popularne w kuchni amerykańskiej a teraz podbija również świat. Za jego wyjątkowym smakiem stoi lekkie i puszyste ciasto maślane zaparzane mlekiem z masłem. To ciasto przełożone jest delikatnym kremem waniliowym zrobionym na słodkiej śmietanie. Kremowe ciasto z Bostonu zwieńczone jest pyszną polewą czekoladową, która dodaje mu charakteru i ładnego wylądu. Zobacz mój dokładny przepis opisany krok po kroku na ciasto maślane do ciasta bostońskiego a także na domowy krem waniliowy idealny do przełożenia tego ciasta. Przygotuj to ciasto i zachwyć wszystkich jego smakiem.