Krojone ciasteczka orzechowe
Przepis na proste krojone ciastka orzechowe w czekoladzie
Jeśli lubicie sobie coś pochrupać do kubka kawy albo herbaty, to koniecznie zróbcie takie krojone ciasteczka orzechowe. Ciastka z mielonymi orzechami są bardzo aromatyczne i smakowite, a przygotowanie jest proste i szybkie dzięki krojeniu ciasta na plasterki. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Krojone ciasteczka orzechowe w czekoladzie przepis krok po kroku
Już dziś zrób te przepyszne, kruche i rozpływające się w ustach orzechowe ciasteczka krojone nożem. Na pewno zasmakują całej rodzinie!
Krojone ciasteczka orzechowe przepis
Składniki
składniki na ciastka orzechowe
- 110 g masła (miękkiego)
- 70 g cukru (1/3 szklanki (lub do smaku))
- 50 g orzechów laskowych (mielonych (pół szklanki))
- 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
Instrukcja
Jak zrobić ciasteczka orzechowe krojone nożem
- Miękkie masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.110 g masła, 70 g cukru
- Mąkę zmieszaj z mielonymi orzechami i dodaj porcjami do masła – zmiksuj do połączenia składników.150 g mąki pszennej, 50 g orzechów laskowych
- Podziel ciasto na dwie porcje, każdą utocz w wałek o średnicy mniej więcej 2-3 cm i zawiń w folię.
- Schowaj ciasto do lodówki na około godzinę.
- Po tym czasie pokrój ciasto na plasterki o grubości około 0,5-1 cm.
- Ułóż ciastka na blaszce do pieczenia – zachowaj lekkie odstępy.
- Piecz w 160 stopniach (tryb termoobieg) przez mniej więcej 20 minut – aż będą rumiane.
- Po upieczeniu ostudź.
- Rozpuść czekoladę razem z olejem w kąpieli wodnej – w garnku podgrzej trochę wody, na garnku postaw miseczkę z połamaną czekoladą i olejem i poczekaj aż się rozpuści.100 g czekolady, 1 łyżeczka oleju
- Ciasteczka zanurzaj w czekoladzie i odkładaj na papier do pieczenia.
- Możesz dodatkowo posypać wierzch czekolady posiekanymi orzeszkami.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciastka orzechowe krojone nożem – uwagi
Dziś mam dla was przepis na bardzo proste krojone ciasteczka orzechowe w czekoladzie.
Zamiast wycinania, albo toczenia kuleczek, te ciastka kroi się nożem.
Aby przygotować orzechowe ciasteczka potrzebujecie zaledwie czterech składników!
- masła
- mielonych orzechów
- mąki
- cukru
I oczywiście czekolady do dekoracji – ale ciasteczka i bez niej są pyszne.
Jak zrobić krojone ciastka orzechowe – wskazówki
Najpierw musicie utrzeć miękkie (podkreślam – miękkie!) masło z cukrem (ja użyłam cukier puder, aby szybciej ubić masło).
Do masła dodajecie następnie mąkę i mielone orzechy.
Jakie użyć orzechy?
Takie jakie lubicie, albo jakie macie w domu.
Ja użyłam orzechy laskowe. Ale możecie dodać włoskie, migdały albo nawet orzeszki ziemne.
Gotowe ciasto dzielicie na dwie części i formujecie w kształt walca.
Zawijacie ciasto w folię spożywczą i schowacie do lodówki na około godzinę.
Gdy ciasto się schłodzi, odwijacie je z folii i ostrym nożem kroicie na plasterki o grubości około 0,5-1 cm.
Pieczecie ciasteczka, a gdy przestygną, to maczacie je w rozpuszczonej czekoladzie.
Jak zrobić czekoladę do zamoczenia ciasteczek?
Jak rozpuścić czekoladę na polewę do ciasteczek?
Najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej.
Na dno garnka wlejcie trochę wody, na górze postawcie miskę (tak aby nie dotykała tafli wody) i dodajcie do niej połamaną czekoladę oraz łyżeczkę oleju.
Podgrzewajcie wodę w garnku, aż czekolada się rozpuści.
Zanurzajcie krojone ciasteczka orzechowe w rozpuszczonej czekoladzie.
Możecie ciasteczka zajadać od razu z taką płynną czekoladą, albo odłożyć je na papier do pieczenia i poczekać, aż czekolada ostygnie.
Życzę wam smacznego i zapraszam również do upieczenia innych ciasteczek z moich przepisów :)
Polecane przepisy na ciasteczka
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne i proste ciastka. Na blogu jest ich całe mnóstwo, a ja tu polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Krojone ciasteczka orzechowe
Zapraszam na pyszne, aromatyczne i bardzo proste orzechowe ciastka. Te ciastka są super proste i przyjemne do zrobienia, bo to ciastka bez wałkowania i ciastka bez wycinania. Zamiast tego ciasto dzielimy na dwie części i toczymy z niego wałek, który schładzamy. Potem wystarczy orzechowe ciasteczka pokroić nożem na plasterki i upiec. Pyszne ciastka z orzechami laskowymi gotowe :) Jeśli chcecie to możecie ciasteczka po upieczeniu i ostudzeniu zamoczyć w rozpuszczonej czekoladzie. Wtedy otrzymacie orzechowe ciastka w czekoladzie. Będą jeszcze pyszniejsze, chociaż oczywiście będą miały trochę więcej kalorii. Ale kto tam będzie liczył kalorie ciasteczkom, gdy smakują tak dobrze :)
Orzechowe ciastka przepis
Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku na proste ciasteczka orzechowe krojone nożem. Ciastka bez wałkowania to zawsze świetny pomysł. Są dużo szybsze i łatwiejsze do zrobienia. I nie zajmują tak dużo miejsca, aby je przygotować. Dlatego gorąco polecam wam te krojone ciastka orzechowe z orzechami laskowymi. Chociaż jeśli nie macie orzechów laskowych, albo macie na nie uczulenie lub ich nie lubicie, to możecie użyć inne orzechy. Wtedy zmielcie je na proszek i dodajcie do mąki. Zobaczcie mój przepis powyżej i sprawdźcie jak zrobić ciastka z mielonymi orzechami. Jestem przekonana, że takie ciasteczka orzechowe w czekoladzie zasmakują każdemu! Przy okazji polecam wam również inne moje przepisy na pyszne ciastka i ciasteczka.