Kruche ciasto z borówkami
Przepis na proste i szybkie ciasto z borówkami i kruszonką
Zapraszam dziś na rewelacyjne kruche ciasto z borówkami i kruszonką. Ten szybki placek z borówkami jest pełen smaku i wręcz rozpływa się w ustach. Ja je przygotowałam za pomocą malaksera i wtedy jego zrobienie zajęło mi zaledwie chwilę! Do tego do zrobienia tego ciasta potrzebujecie jedynie bardzo podstawowe składniki. Kupcie więc świeże borówki i zróbcie to pyszne ciasto!
Spis treści
Kruche ciasto z borówkami przepis z filmem
Jeśli szukacie pomysłu na ciasto z borówkami, to koniecznie wypróbujcie ten przepis! Zobaczcie film pod spodem i przekonajcie się jakie to proste do zrobienia ciasto.
Szybkie ciasto z borówkami przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na kruche ciasto
- 375 g mąki pszennej (- 2,5 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru (- 0,5 szklanki)
- 200 g masła (- użyłam zimne)
- 1 jajko (- użyłam rozmiar L)
składniki na nadzienie z borówek do ciasta
- 500 g borówek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (- u mnie 20 g)
- 2 łyżki cukru (- 30 g)
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto z borówkami i kruszonką
Krok 1 – przygotuj formę do pieczenia
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 2 – przygotuj szybkie kruche ciasto
- Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, masło (w kawałkach) oraz jajko włóż do miski i zagnieć ciasto – moje miało bardziej konsystencję kruszonki.375 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g cukru, 200 g masła, 1 jajko
- Mniej więcej 2/3 ciasta wysyp do foremki i wylep dokładnie całe dno.
- Podpiecz spód w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb góra/dół) przez 15 minut.
Krok 3 – przygotuj nadzienie z borówek
- W tym czasie borówki wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cukrem.500 g borówek, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru
- Na podpieczony spód wysyp borówki.
- Posyp wierzch owoców pozostałym ciastem.
Krok 4 – upiecz szybkie ciasto z borówkami i kruszonką
- Piecz ciasto jeszcze około 40 minut w 180 stopniach (góra/dół).
- Po upieczeniu lekko ostudź i możesz podać je już na ciepło z gałką lodów :)
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Szybkie ciasto placek z borówkami i kruszonką – uwagi
Ostatnio mój mąż jechał służbowo do siedziby swojej firmy w Gliwicach. A że rzadko tam jeździ, to przecież nie mogłam go puścić z gołymi rękoma! Kupiłam pyszne świeże borówki i postanowiłam upiec mu ciasto. Ostatnio trochę zabiegana jestem, więc stanęło na bardzo szybkim i prostym cieście – nakręciłam nawet przy okazji krótki filmik, abyście sami się przekonali, jaki to prosty przepis!
Jak zrobić szybkie ciasto z borówkami – wskazówki
Co zrobić, żeby kruche ciasto zrobić szybko i bez problemów? Otóż – jeśli macie w domu malakser – to koniecznie użyjcie go do przygotowania kruchego ciasta. Ja osobiście uwielbiam takie właśnie przygotowanie ciasta.
Po pierwsze – nie muszę sobie brudzić rąk ;)
Po drugie – nie ogrzewam za mocno ciasta – malakserem robi się je szybko i ciasto nie łapie ciepła od rąk. Dlatego ciasto jest już chłodniejsze na samym początku.
Po trzecie – nie kusi mnie aby dodawać więcej mąki, albo innych składników. Przy wyrabianiu ręcznym często mam tendencję do dodawania np. mąki, bo ciasto się lepi. A potem robi się ono za twarde. Do kruchego ciasta nie ma co dodawać za dużo mąki – lepiej trzymać się przepisu.
Ciasto przygotowane w malakserze, ze zwarzonych składników, przestałam miksować, gdy zaczęła się tworzyć kruszonka i w takiej postaci wysypałam je do przygotowanej foremki i ugniotłam. Pod wpływem ciepła rąk, ciasto ładnie się połączyło w całość.
Aby ciasto nie namiękało od soczystych owoców podpiekłam je krótko w piekarniku i dopiero wtedy dodałam do niego borówki. Dodatkowo dodałam do owoców mąkę ziemniaczaną, aby „związała” soki wydobywające się z owoców pod wpływem wysokiej temperatury.
Jak podać kruchy placek z borówkami?
Ciasto smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło jak i na zimno (nie trzeba go przechowywać w lodówce, jeśli zjecie je w dwa dni). Na ciepło ciasto podajcie koniecznie z gałką lodów. Za to zimno możecie zjeść je zupełnie same, albo z dodatkiem bitej śmietany. Na pewno wszyscy będą zachwyceni!
Ile kalorii ma takie szybkie ciasto z borówkami?
Jak pisałam wyżej w przepisie 100 g ciasta z moich produktów miało około 290 kcal. Za to jeśli podzielicie je na 20 porcji – to wtedy jeden kawałek będzie miał około 190 kcal. To oczywiście kaloryczność bez lodów, czy też bitej śmietany ;)
To kto się skusi na kawałeczek takiego pysznego ciasta borówkowego? Dajcie znać w komentarzach, jak Wam smakowało. Koniecznie wypróbujcie ten sprawdzony przepis na ciasto z borówkami!
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na kruche ciasta z różnymi nadzieniami – na pewno znajdziecie tu coś pysznego dla siebie!
Polecane przepisy na ciasta z borówkami
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta z borówkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na kruche ciasto z borówkami i kruszonką
Zapraszam dziś na przepyszne, bardzo proste i szybkie ciasto placek z borówkami amerykańskimi. To ciasto kruche z borówkami i słodką kruszonką przygotowałam ze świeżych owoców, ale możesz też przygotować ciasto z mrożonych borówek. Samo ciasto przygotujecie w niespełna 20 minut, chwila pieczenia i już można się delektować niezwykłym borówkowym ciastem. Koniecznie zobaczcie mój dokładny przepis ze zdjęciami krok po kroku i upieczcie to ciasto dla swojej rodziny!