Kruche ciasto z jagodami i bezą
Przepis na przepyszne półkruche ciasto z nadzieniem jagodowym i lekką bezą
Dziś mam dla was przepyszne i proste kruche ciasto z jagodami i bezą. Takie ciasto jagodowe na kruchym spodzie zapieczone z bezą z białek smakuje wybornie i może stanowić idealne ciasto na weekend, albo nawet na jakąś rodzinną uroczystość. Ciasto jagodowe na dużą blachę możecie przygotować na urodziny, przyjęcie po Chrzcie Świętym, czy też z okazji jakiejś rocznicy. Idealne połączenie smaków sprawia, że kruche ciasto z jagodami zasmakuje każdemu! Spróbujcie koniecznie.
Spis treści
Kruche ciasto z jagodami i bezą przepis krok po kroku
Jeśli lubicie ciasta z jagodami i jagodzianki, to w tym roku koniecznie upieczcie to rewelacyjne ciasto z jagodami na kruchym spodzie!
Kruche ciasto z jagodami i bezą przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm lub 24/24 cm.
Składniki
składniki na kruche ciasto
- 300 g mąki pszennej (- 2 szklanki)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g masła
- 4 żółtka (z jajek rozmiar L)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka wody (zimnej – opcjonalnie)
składniki na nadzienie jagodowe do ciasta
- ok 500 g jagód (- ja dołożyłam troszkę borówek, bo mi zabrakło jagód)
- 100 g cukru (- pół szklanki, ale można dać mniej)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
składniki na bezę do ciasta
- 4 białka (- z jajek rozmiar L)
- 100 g cukru (- pół szklanki)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto
- Z mąki, masła, cukru pudru, proszku do pieczenia i żółtek zagnieć ciasto.300 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g masła, 4 żółtka, 2 łyżki cukru pudru
- Jeśli nie będzie się chciało zlepić, to dodaj odrobinę zimnej wody.1 łyżka wody
- Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż ciasto i dokładnie wylep nim dno foremki.
- Schowaj foremkę do lodówki na około godzinę – do schłodzenia.
- Po schłodzeniu podpiecz ciasto w 180 stopniach (góra/dół) przez miej więcej 20 minut.
Jak zrobić nadzienie z jagód do ciasta
- Jagody dokładnie umyj i przełóż do miseczki – możesz część jagód zastąpić borówkami.ok 500 g jagód
- Dodaj cukier oraz mąkę ziemniaczaną – lekko wymieszaj.100 g cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Wyłóż jagody na podpieczony spód.
Jak zrobić bezę do ciasta
- Białka i cukier przełóż do większej miski.4 białka, 100 g cukru
- Zmiksuj razem aż białka staną się białe i bardzo gęste, a cały cukier się dobrze rozpuści.
- Dodaj do białek mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksuj.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Przełóż bezę na jagody i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz ciasto w 180 stopniach (góra/dół) przez 10 minut, po tym czasie obniż temperaturę do 140 stopni i piecz ciasto przez kolejne 25-30 minut.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto z jagodami z bezą – uwagi
Korzystając z dużej ilości jagód w lesie nazbieraliśmy ich trochę z mężem.
Cześć od razu wykorzystałam do upieczenia jagodzianek z kruszonką – wiadomix ;)
Część zjedliśmy z dodatkiem jogurtu naturalnego i odrobiny cukru – nasz ulubiony sposób na jedzenie świeżych jagód.
Ale pomimo upieczenia jagodzianek i wyjedzenia samych owoców, dalej miałam sporo jagód.
Mąż domagał się ciasta, więc zrobiłam takie półkruche ciasto z jagodami.
Jaka jest właściwie różnica między ciastem kruchym i półkruchym?
Przede wszystkim – do ciasta półkruchego dodaje się zwykle trochę proszku do pieczenia oraz większą ilość jajek, albo same żółtka.
Tradycyjne kruche ciasto jest przygotowywane bez dodatku spulchniaczy.
Do kruchego ciasta dodaje się też dużo mniej jajek albo żółtek – najczęściej jest to jedno jajko.
Jak zrobić ciasto z jagodami i bezą – wskazówki
Zacznijcie od przygotowania ciasta.
Ja wszystkie składniki zmiksowałam razem blenderem i od razu przełożyłam je do przygotowanej foremki.
Ciastem dokładnie wykleiłam dno foremki i dopiero wtedy schowałam foremkę z ciastem do lodówki.
Możecie oczywiście schłodzić najpierw samo ciasto, potem je rozwałkować i wylepić nim formę do pieczenia.
Mój sposób jest prostszy i szybszy – miękkim ciastem łatwiej wylepić dno. Jeśli więc wasza foremka mieści się do lodówki, to najpierw nałóżcie do niej ciasto, a dopiero później je schłodźcie.
Takie ciasto powinniście schładzać przynajmniej godzinę, ale można oczywiście dłużej.
Po takim schłodzeniu kruche ciasto podpiekacie w piekarniku, a w tym czasie przygotowujecie nadzienie z jagód do ciasta oraz ubijacie bezę.
Aby sok z jagód powstały podczas pieczenia nie nasączał za mocno ciasta, dodajcie do owoców mąkę ziemniaczaną. Zagęści ona sok z owoców (podobnie jak przy kisielu) i ciasto nie będzie „pływać”.
Bezę do ciasta przygotowujemy przez porządne zmiksowanie białek z cukrem (białka pozostały wam po dodaniu żółtek do ciasta). Mocno ubitą bezę wykładamy na jagody i ciasto z jagodami i bezą ponownie wstawiamy do piekarnika.
Po upieczeniu dobrze jest zostawić ciasto do ostudzenia – tak aby nadzienie jagodowe ostygło.
Możecie je również podać na ciepło – wtedy polecam dodanie gałki lodów :)
Mam nadzieję, że ten przepis na półkruche ciasto z jagodami spodoba się wam i chętnie będziecie z niego korzystali.
Przy okazji polecam wam również inne moje przepisy na ciasta kruche oraz moje wypieki z jagodami.
Ps.
Zachęcam was również gorąco do zakupu mojej książki „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie pyszne słodkości na każdą okazję :)
Polecane przepisy na ciasto z jagodami
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasta z jagodami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na kruche ciasto z jagodami
Zapraszam na proste a jednocześnie bardzo smaczne ciasto kruche z jagodami i bezą. W sezonie na jagody warto upiec takie ciasto, bo smakuje rewelacyjnie. Ja tu użyłam własnoręcznie zebrane jagody. Ale że trochę ich wcześniej podjedliśmy, to dodałam do nadzienia jagodowego również odrobinę borówek amerykańskich. Kruche ciasto z bezą i jagodami wyszło tak pyszne, że mąż i syn zjedli praktycznie większość sami :)
Ciasto z jagodami przepis
Zobaczcie mój dokładny przepis na z jagodami ciasto i sprawdźcie jak zrobić kruche ciasto z jagodami i bezą. Do przepisu dodałam zdjęcia krok po kroku z przygotowań, więc myślę, że nikt nie będzie miał problemu z samodzielnym upieczeniem ciasta. Ciasto z bezą i borówkami najlepiej po upieczeniu ostudzić, tak aby nadzienie jagodowe w cieście się bardziej "zestało" i ostygło. Jeszcze ciepłe ciasto warto podać z gałką lodów - szczególnie w gorący dzień. Jeśli lubicie jagody, albo borówki i uwielbiacie jagodzianki, to takie półkruche ciasto z jagodami również wam zasmakuje. Koniecznie się sami przekonajcie! Upieczcie takie ciasto z jagodami dla swojej rodziny na weekend i delektujcie się jego doskonałym smakiem :) Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta z owocami - znajdziecie tu przepisy na ciasta z wszelkimi możliwymi owocami :) Na pewno każdy znajdzie tu coś dla siebie.