Lekka beza z pieczonym rabarbarem
Przepis na bezę z kremem jogurtowym i rabarbarem
Dziś u mnie lekka beza z rabarbarem. A dlaczego lekka? Bo zamiast bitej śmietany podałam ją z lekkim kremem z jogurtu greckiego z dodatkiem miodu. Do tego lekko kwaśny pieczony rabarbar i lekki orzeźwiający deser idealny na lato gotowy. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Lekka beza z pieczonym rabarbarem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz bezy i ciasta bezowe, to wypróbuj ten przepis na słodką bezę podaną z pieczonym rabarbarem.
Lekka beza z pieczonym rabarbarem przepis
Składniki
składniki na bezę do pavlovej
- 6 białek ((użyłam z jajek rozmiar L))
- 300 g cukru (1,5 szklanki)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
składniki na pieczony rabarbar do bezy
składniki na krem jogurtowy
- 400 g jogurtu greckiego (gęstego )
- około 2 łyżki miodu ( – lub do smaku)
- 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
dodatkowe składniki do bezy – opcjonalnie
- 1 garść pistacji (posiekanych – mogą też być migdały)
- kilka bezików (małych pokruszonych )
Instrukcja
Jak zrobić bezę do pavlovej
- Białka ubij ze szczyptą soli, gdy zgęstnieją zacznij dodawać cukier – dodaj go w 3-4 porcjach, po każdej porcji miksuj przez około 2 minuty.6 białek, 300 g cukru
- Po dodaniu ostatniej porcji miksuj przez kilka minut – aż białka będą białe i lśniące, a cały cukier się rozpuści.
- Do gotowych białek dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet – krótko zmiksuj.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu winnego
- Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy około 22 cm (możesz odrysować talerz :)).
- Wyłóż masę bezową i lekko wyrównaj, teraz po obwodzie wyciągnij łyżką boki bezy lekko do góry – ciągnij łyżką od spodu do góry bezy wtedy utworzy się taka jakby korona.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Włóż do niego bezę i od razu zmniejsz temperaturę na 120 stopni (termoobieg).
- Piecz bezę przez 2 godziny, a następnie pozwól jej wystygnąć (może poleżeć w piekarniku nawet przez noc).
Jak zrobić pieczony rabarbar do pavlovej
- Rabarbar umyj, odetnij końcówki, a łodygi pokrój na kawałki o długości około 3 cm.3 długie łodygi rabarbaru
- Włóż je do naczynia żaroodpornego, dodaj miód, sok z cytryny i wymieszaj.3-4 łyżki miodu, 1 łyżka soku
- Piecz w 190 stopniach (góra/dół) przez około 20-25 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić krem jogurtowy do pavlovej
- Jogurt przełóż do miseczki, dodaj do niego miód i sok z cytryny – wymieszaj.400 g jogurtu greckiego, około 2 łyżki miodu, 1 łyżka soku z cytryny
Pavlova z rabarbarem wykończenie
- Na zagłębienie w bezie wyłóż jogurt z miodem, na nim ułóż rabarbar, wierzch posyp posiekanymi pistacjami i posyp pokruszonymi bezami.1 garść pistacji, kilka bezików
Prywatne
Pavlova z rabarbarem – uwagi
Mówiłam ostatnio na facebooku, że chodzi za mną beza, chodziła, chodziła i w końcu wyszła – beza z pieczonym rabarbarem i jogurtem greckim.
Lekka beza, delikatna, mniej kaloryczna, orzeźwiająca, lekko kwaskowata i miodowa – idealna na gorące dni.
Sami spróbujcie, jak te smaki pysznie ze sobą współgrają.
Gęsty jogurt grecki potrzebuje jedynie odrobinę miodu, trochę miodu do rabarbaru, do tego trochę posiekanych pistacji i rewelacyjna beza gotowa :)
Ale uprzedzam, szybko znika taki kawałeczek bezy – i człowiek siedzi oszołomiony i nie wie co się stało, gdzie się to ciacho podziało, bo przecież ja chcę więcej …
Tak więc czujcie się ostrzeżeni, a bezę koniecznie przygotujcie.
Samą bezę najlepiej upiec dzień wcześniej, aby porządnie sobie podeschła, zróbcie też rabarbar, aby wystygł, a potem przed podaniem przygotujcie tylko jogurt i można jeść :)
Zobaczcie również inne moje przepisy na bezę – znajdziecie tu wiele fajnych pomysłów.
Polecane przepisy na Pavlovą
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na bezę Pavlovą w różnych smakach i z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Lekka beza z pieczonym rabarbarem
Przepis na bezę pavlovą z jogurtem greckim i pieczonym rabarbarem to pomysł na ciasto na ciepłe dni. Lekka, słodka beza, do tego prosty krem z jogurtu greckiego z miodem i pyszny pieczony rabarbar. Całość tworzy lekki i orzeźwiający deser. Taką pavlovę możecie podać na przyjęciu w ogrodzie, na grillu albo na rodzinnym obiedzie. Na pewno każdemu zasmakuje.
Pavlova beza z rabarbarem
Zobaczcie mój przepis na bezę z rabarbarem i sprawdźcie jak zrobić bezę pavlovą z pieczonym rabarbarem. Taka lekka beza to idealne ciasto na deser. Przygotujcie wcześniej bezę oraz pieczony rabarbar. Przed podaniem nałóżcie na pavlovą jogurt z miodem i ostudzony rabarbar. Jeśli macie, to posypcie wierzch bezy posiekanymi pistacjami albo płatkami migdałowymi - będą super chrupać. Zobaczcie również mój przepis na malinową bezę pavlova albo na mini bezy kawowe.