Makowiec japoński
Przepis na makowiec japoński z masą makową i jabłkami
Zapraszam dziś na bardzo smaczny, a do tego bardzo przepis na makowiec z jabłkami z gotowej masy makowej z puszki. Ten makowiec możecie zrobić z gotowej masy makowej, więc przygotujecie go ekspresowo. Tarte jabłka dodają mu lekkości i dużej wilgotności, a do tego obniżają jego kaloryczność :) Jeśli więc lubicie ciasta z makiem, to koniecznie zobaczcie jak zrobić makowiec japoński z jabłkami i polewą czekoladową.
Spis treści
Makowiec po japońsku przepis krok po kroku
Jeśli lubisz ciasta z makiem, ale nie masz czasu na pieczenie tradycyjnego drożdżowego makowca, to zrób ten szybki makowiec z jabłkami.
Makowiec japoński przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 22/22 cm.
Składniki
składniki na makowiec japoński
- 1 puszka masy makowej (tak około 850 g)
- 5 białek (z jajek rozmiar L )
- 5 żółtek
- 100 g kaszy manny (- pół szklanki)
- 4-5 jabłek (średnich, w sumie około 600 g)
- sok z cytryny (u mnie z połowy)
- 100 g czekolady (gorzkiej)
- 100 ml śmietany kremówki (jeśli używasz do polewy mleczną czekoladę, to daj mniej śmietany kremówki – tak 50-75 ml)
Instrukcja
Jak zrobić makowiec japoński z jabłkami
- Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na grubych oczkach tartki, zmieszaj z sokiem z cytryny oraz kaszą manną.4-5 jabłek
- Żółtka zmiksuj mikserem aż zrobią się jasne i puszyste, dodaj je do masy makowej i wymieszaj łyżką.1 puszka masy makowej, 5 żółtek
- Dodaj do masy jabłka i dokładnie wymieszaj.
- Białka ubij ze szczyptą soli aż będą bardzo gęste.5 białek
- Dodaj je w dwóch porcjach do masy makowej i delikatnie wymieszaj.
- Formę do pieczenia o wielkości około 22/22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż ciasto i piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40-50 minut.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
- W rondelku podgrzej śmietanę, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści. Ostudź.100 g czekolady, 100 ml śmietany kremówki
- Polej czekoladą makowca.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Japoński makowiec z tartymi jabłkami – uwagi
Nie wiem, czy makowiec japoński faktycznie pochodzi z Japonii, czy nie :) Nie zdziwiłabym się, gdyby się okazało, że tam wcale tego ciasta nie znają. Zwał jak zwał, ale ciasto jest godne uwagi.
Po pierwsze – potrzeba do niego minimalnej ilości składników.
Po drugie – jeśli wykorzystacie gotową masę makową, to robi się go bardzo szybko.
Po trzecie – to ciacho jest dietetyczne – wręcz to fit makowiec. Jeden kawałek ma zaledwie około 240 kalorii – nic tylko „jeść!
Jeśli macie ochotę, to masę makową możecie zrobić sami – ze swojego ulubionego przepisu – albo z mojego (podaję przepis przy seromakowcu). Zróbcie ten makowiec japoński z masą makową z puszki, to będzie dużo szybciej i na pewno też pysznie.
Jeśli więc lubicie ciasta z makiem, ale macie mało czasu, albo powątpiewacie w swoje zdolności cukiernicze, to spróbujcie tego makowca :)
Jak zrobić makowiec japoński z jabłkami – wskazówki
Jabłka do makowca obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Masę makową na makowca zmieszaj z ubitymi żółtkami, a na koniec dodaj jabłka i wszystko przemieszaj. Dodaj ubite białka, wymieszaj, upiecz i ciesz się pysznym makowcem!
Jaki mak do makowca japońskiego?
Ja użyłam gotową masę makową, aby zyskać na czasie. Jeśli macie domową masę makową, to oczywiście możecie ją również użyć. Makowiec pewnie będzie dzięki niej jeszcze smaczniejszy :) Jeśli chcecie samodzielnie zrobić domową masę makową, to możecie skorzystać z mojego przepisu.
Makowiec japoński z gotowej masy makowej z puszki przygotowany z gotowej masy makowej będzie szybki do przygotowania i poradzi sobie z nim każdy.
Ile piec makowiec japoński?
Ja swój makowiec piekłam około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb/góra dół). Po upieczeniu ciasto ostudź i na koniec polej polewą czekoladową. Ja go polałam polewą z gorzkiej czekolady, ale możecie też wykorzystać mleczną (wtedy użyjcie do polewy trochę mniej śmietany kremówki).
To ciasto z makiem jest nie tylko proste i szybkie, ale jest też wilgotne i delikatne. Do tego może postać i nie będzie obsychać! Idealne ciasto dla tych co mają mało czasu, albo powątpiewają w swoje cukiernicze zdolności.
Spróbujcie koniecznie i dajcie znać w komentarzach, jak wam smakowało.
Ps. Tylko wykażcie się trochę większą cierpliwością niż ja i poczekajcie aż polewa czekoladowa zastygnie :) I nie dobierajcie się do ciacha jak jest płynna, no chyba że wam nie przeszkadza bałagan :D
Zapraszam was także do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z makiem.
Polecane przepisy na makowce
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne makowce, którymi zachwycisz wszystkich. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Makowiec japoński
Przepis na prosty i szybki makowiec z tartymi jabłkami. Makowiec z gotowej masy makowej przygotujcie szybko i bez większych problemów. Ten japoński makowiec jest bez ciasta, sam mak i jabłka. A do tego polewa czekoladowa. Jeśli masz mało czasu, to przygotuj taki makowiec japoński z jabłkami i ciesz się pysznym smakiem. Prosty przepis na makowca pozwoli ci szybko upiec to ciasto. Jeśli lubisz ciasta z makiem, to ten makowiec ci zasmakuje!
Makowiec z jabłkami przepis
Zobacz mój prosty przepis krok po kroku to przepis na udane ciasto z masy makowej. Użyj dobrej jakości masę makową i dodaj do niej tarte jabłka. Upiecz tego makowca na Boże Narodzenie albo na inną okazję. Ten ekspresowy makowiec na pewno zasmakuje całej rodzinie. Jeśli lubisz w swoim makowcu dużo bakalii, to dodaj je do ciasta - tylko wcześniej je posiekaj. Rodzynki możesz wcześniej zalać wrzątkiem, aby były bardziej mięsiste i delikatne. Ja proponuję również dodanie odrobiny olejku migdałowego, który nada ciastu pysznego smaku :) Spróbujcie koniecznie!
Wypróbuj również inne moje wypieki z makiem. Polecam ci np. ciasto euforia z makiem, sernik z makiem i brzoskwiniami albo bardzo proste ciasto z makiem.