Marchewkowa granola
Przepis na pyszną marchewkową granolę
Dziś u mnie marchewkowa granola z tartą marchewką, orzechami, wiórkami kokosowymi i syropem klonowym. Taka granola to pyszna i pożywna przekąska lub śniadanie, które pozwala na zbilansowany posiłek. Składniki takie jak tarta marchewka dodają słodyczy i chrupkości, orzechy dostarczają białka i zdrowych tłuszczów, a wiórki kokosowe nadają tropikalnego smaku. Syrop klonowy dodaje słodyczy bez dodatku sztucznych substancji. To szybki i łatwy przepis, który można dostosować do indywidualnych upodobań smakowych i potrzeb żywieniowych. Granola marchewkowa doskonale komponuje się z jogurtem czy też z mlekiem zwykłym lub roślinnym.
Spis treści
Marchewkowa granola przepis krok po kroku
Jeśli lubisz chrupiące i zdrowe granole, to wypróbuj tą z tartą marchewką i aromatycznymi przyprawami.
Marchewkowa granola przepis
Składniki
składniki na granolę marchewkową
- 2 szklanki płatków ( – użyłam owsiane górski oraz orkiszowe)
- 2 marchewki (starte na drobne wiórki)
- około 50 g orzechów włoskich (posiekanych )
- około 50 g orzechów nerkowca (posiekanych )
- 0,5 szklanki wiórek kokosowych
- 1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 0,5 szklanki rodzynek ((dodajemy już po upieczeniu granoli))
- 5 łyżek syropu klonowego ( lub miodu)
- 0,5 szklanki wody
- 1 czubata łyżka masła orzechowego
Instrukcja
- W dużej misce zmieszaj płatki, startą marchewkę, przyprawy, orzechy oraz wiórki kokosowe.2 szklanki płatków, 2 marchewki, około 50 g orzechów włoskich, około 50 g orzechów nerkowca, 0,5 szklanki wiórek kokosowych, 1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu, 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- W rondelku podgrzej wodę z syropem klonowym (lub miodem) oraz masłem orzechowym – tylko do momentu rozpuszczenia masła orzechowego.5 łyżek syropu klonowego, 0,5 szklanki wody, 1 czubata łyżka masła orzechowego
- Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż całość na dużą blachę z piekarnika.
- Piecz około 30 minut na termoobiegu w temperaturze 150 stopni – co 10 minut przemieszaj dokładnie całość.
- Gotowe płatki ostudź, dodaj rodzynki i jeśli chcesz to inne suszone owoce – np. suszone śliwki.0,5 szklanki rodzynek
- Przełóż granolę do szczelnego pojemnika.
Notatki
Prywatne
Granola z marchewką – uwagi
Marchewkowa granola dołącza teraz do grona dość już licznych domowych granoli, które możecie znaleźć na moim blogu. Jest już na przykład granola bananowa, czekoladowa albo dyniowa- a to wcale nie koniec :D sami się przekonajcie i spróbujcie je wszystkie – ciekawa jestem, która będzie ta ulubiona. Mi się trudno zdecydować, bo lubię każdą – a szczególnie te z orzechami – hahaha ;)
Marchewkowa granola również bardzo mi smakuje, a to chyba głównie za sprawą przypraw – dodałam do niej mielony cynamon oraz przyprawę do piernika. Dzięki nim granola nabiera słodyczy oraz wyrazistości. Na pewno można ją spokojnie zaliczyć do grona zdrowych i pożywnych śniadań – to zasługa marchewki, pełnoziarnistych płatków i orzechów. Ja jeszcze dodałam trochę masła orzechowego – dla pokreślenia smaku. Ta granola idealnie smakuje z mlekiem albo z jogurtem naturalnym. Możecie do niej dodać świeże owoce – ja często dodaję pokrojone jabłko, albo banana, a jeśli jem ją z jogurtem naturalnym, to polewam jeszcze wierzch odrobiną syropu klonowego (który uwielbiam).
Z tej porcji otrzymacie duży pojemnik granoli – jeśli będzie przechowywana w szczelnym pojemniku, to możecie ją zajadać przez dwa tygodnie :D
Inspiracja – Marchewkowa granola na blogu Gotowanie Cieszy Kasi Guzik – podaję moją wersję.
Polecane przepisy na domową granolę
Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne granole w różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Marchewkowa granola przepis
Przepis na aromatyczną i chrupiącą granolę marchewkową z orzechami i rodzynkami. Taka domowa granola z orzechami to świetny sposób na zapewnienie sobie energii na długi czas. A smakująca jak ciasto marchewkowe granola nie dość, że dostarcza energii na długi czas, to jeszcze smakuje nieziemsko. Sami się przekonajcie i zróbcie taką granolę z marchewką i orzechami. Płatki musli marchewkowe z orzechami i rodzynkami to jedno z moich ulubionych śniadań. Ja uwielbiam ją z gęstym grecki jogurtem i owocami.
Marchewkowe musli z orzechami
Jak zrobić musli w domu? To nic trudnego! Wystarczy wymieszać płatki, tartą marchewkę i orzechy z przyprawami, a następnie połączyć z mokrymi składnikami. Tak przygotowaną granolę pieczemy w piekarniku mieszając co jakiś czas. Po upieczeniu płatki i reszta składników nabiera chrupkości. Tak przygotowane musli marchewkowe przechowujemy w szczelnym pojemniku i zjadamy wtedy kiedy mamy ochotę.
Polecam wam również inne moje przepisy na domową granolę a także na pyszne owsianki.