Marchewkowe ślimaczki z orzechami

Marchewkowe ślimaczki z orzechami – szybki przepis bez drożdży
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, prostego i naprawdę wyjątkowego, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Marchewkowe ślimaczki z orzechami to słodkie, aromatyczne bułeczki, które przygotujesz w kilka chwil – i to bez użycia drożdży! Dzięki dodatkowi marchewki są delikatnie wilgotne i pięknie złociste, a chrupiące orzechy nadają im cudownego charakteru. To idealna propozycja na szybki deser, słodką przekąskę do kawy czy nietypowe drugie śniadanie. Spróbuj, a przekonasz się, że te ślimaczki potrafią rozkochać w sobie od pierwszego kęsa!
Spis treści

Szybkie bułeczki marchewkowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz cynamonki i bułeczki zawijane z różnymi nadzieniami, to koniecznie wypróbuj przepis na takie ekspresowe ślimaczki z marchewką.

Marchewkowe ślimaczki z orzechami przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/25 cm.
Składniki
składniki na marchewkowe ślimaczki
składniki na nadzienie do ślimaczków marchewkowych
składniki na lukier do ślimaczków marchewkowych
- 100 g cukru pudru (⅔ szklanki)
- 2-3 łyżki mleka (do konsystencji)
- garść orzechów (posiekanych)
Instrukcja
Jak zrobić ślimaczki marchewkowe krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką.
- Rozgrzej piekarnik do 170℃ (termoobieg) albo 180℃ (tryb góra/dół).
Krok 2 – przygotowanie ciasta marchewkowego na ślimaczki
- Marchewkę obierz ze skórki i zetrzyj na drobnych oczkach tarki.ok 80 g marchewki
- Do większej miski przesyp suche składniki na ciasto, dodaj masło w kawałkach oraz jajko – zmieszaj razem.300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 60 g masła, 1 jajko
- Dodaj marchewkę do miski z ciastem i razem zagnieć.
- Jeśli ciasto nie chce się łączyć w jednolitą masę, to dodaj porcjami mleko ciągle zagniatając ciasto.ok 50 ml mleka
- Wyłóż ciasto na lekko posypany mąką blat i krótko zagnieć.
- Rozwałkuj ciasto na cienki placek – o grubości max 0,5 cm.
- Posmaruj wierzch ciasta rozpuszczonym masłem.ok 20 g masła
- Zmieszaj razem cukier i cynamon.100 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu
- Posyp mieszanką wierzch ciasta.
- Posyp ciasto posiekanymi orzechami.ok 50 g orzechów
Krok 3 – przygotowanie ślimaczków
- Zwiń ciasto w dość ciasny rulon.
- Pokrój ciasto ostrym nożem na 8 plasterków.
- Ułóż ślimaczki w przygotowanej formie.
- Wstaw formę do piekarnika i piecz ślimaczki przez około 20-25 minut – aż będą ładnie rumiane.
- Po upieczeniu bułeczki ostudź.
Krok 4 – jak zrobić lukier do ślimaczków marchewkowych
- Cukier puder przesyp do miseczki i dodaj porcjami mleko – ciągle mieszaj, aż cały cukier się rozpuści i otrzymasz lekko lejący lukier.100 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka
- Jeśli chcesz to możesz dodać do niego również trochę cynamonu.
- Posmaruj lukrem bułeczki.
- Na koniec posyp bułeczki posiekanymi orzechami.garść orzechów
Film
Uwagi
Wartości Odżywcze
Dlaczego warto upiec ślimaczki marchewkowe?
Mam dziś dla ciebie bardzo jesienną propozycję – super szybkie i proste ślimaczki z marchewki. Te bułeczki przygotowuje się bez użycia drożdży, więc ciasto nie musi tu długo wyrastać. A samo jego zrobienie zajmie co najwyżej 10 minut. Jeśli do tej pory nie piekłaś/eś bułeczek w typie ślimaczki, bo nie umiesz się obchodzić z drożdżami, to te marchewkowe bułeczki na proszku do pieczenia są właśnie dla ciebie! Koniecznie wypróbuj ten przepis, szczególnie, że takie bułeczki z marchewki to nie tylko idealny deser pasujący do kubka gorącej herbaty, ale również wspaniała przekąska w ciągu dnia, a nawet słodkie śniadanie, które dostarczy mnóstwa energii na dobry początek dnia!
Składniki potrzebne na marchewkowe ślimaczki z orzechami
Aby zrobić takie proste słodkie bułeczki z marchewką nie będziesz potrzebować żadnych wymyślnych składników! Wszystko jest bardzo podstawowe i albo już je masz, albo bez trudu dostaniesz w każdym sklepie. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- marchewka – wystarczy tu jedna średnia sztuka – moja po obraniu ważyłam 80 g, może być jej odrobinę więcej lub mniej. Dzięki marchewce bułeczki są bardziej wilgotne i mają ładniejszy kolor, a przy okazji przemycasz trochę warzyw do codziennej diety :)
- orzechy – orzechy dodane do nadzienia sprawiają, że ślimaczki z marchewki wspaniale chrupią, a przy okazji dodają im zdrowych, naturalnych tłuszczy. Ja tutaj użyłam grubo posiekane orzechy pekan, ale możesz użyć inne orzechy – np. włoskie albo laskowe, mogą być również bardziej egzotyczne orzeczy – jak np. nerkowca albo brazylijskie
- masło – ja użyłam masło extra o zawartości tłuszczu 82%, możesz też użyć masło typu mix, albo nawet masło roślinne
- mleko – u mnie to mleko UHT 1,5%, ale dobre będzie jakiekolwiek mleko – również mleko roślinne
Czy można zrobić wegańskie ślimaczki marchewkowe?
Tak, ten przepis łatwo jest przekształcić w wersję wegańską. Jak już pisałam wyżej – masło do ciasta i do nadzienia zamień ma margarynę roślinną, a mleko na napój roślinny. Jajko dodane do ciasta możesz zastąpić połową mocno rozgniecionego banana :) Możesz je upiec rano i wtedy otrzymasz rewelacyjne wegańskie marchewkowe ślimaczki na śniadanie, albo na drugie śniadanie do pracy albo dla dzieci do szkoły.
Jak przechowywać domowe bułeczki marchewkowe?
Bułeczki po upieczeniu ostudź i wtedy posmaruj lukrem. Lukier dodaje bułeczkom nie tylko słodkości, ale również zabezpiecza je z wierzchu i sprawia, że ciasto bułeczek mniej obsycha. Ja jeszcze polecam przełożenie nie zjedzonych od razu bułeczek do szczelnego pojemnika z przykrywką. Dzięki temu marchewkowe bułeczki z orzechami jeszcze dłużej zachowają swoją świeżość i będą idealne do jedzenia.
Marchewkowe ślimaczki możesz również zamrozić na około 3 miesiące i je potem odgrzać, gdy tylko będziesz mieć ochotę na coś pysznego i aromatycznego.
Daj znać, jak smakowały Twoje marchewkowe ślimaczki z orzechami! Podziel się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem!
Ps. Gorąco zachęcam do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie znajdziesz ten i inne moje przepisy i możesz je sobie łatwo zapisać na później.
Polecane przepisy na marchewkowe wypieki
Jeśli lubisz dodawać w swoich słodkich wypiekach soczystą marchewkę, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na ciasta i nie tylko przygotowane z marchewką. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu – zapraszam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na bułeczki marchewkowe bez drożdży
Marchewkowe ślimaczki z orzechami to szybkie i proste bułeczki bez drożdży, które zachwycają smakiem i aromatem. Ten sprawdzony przepis krok po kroku przygotujesz w kilka minut, a dzięki dodatkowi startej marchewki bułeczki są puszyste, wilgotne i pięknie złociste. Chrupiące orzechy dodają im wyjątkowego charakteru, dzięki czemu świetnie sprawdzą się jako domowe słodkie bułeczki na śniadanie, podwieczorek lub deser do kawy. Na blogu znajdziesz dokładny przepis ze zdjęciami i filmem z przygotowań, dzięki czemu łatwo poradzisz sobie nawet, jeśli dopiero zaczynasz przygodę z pieczeniem. Wypróbuj ten prosty przepis na bułeczki marchewkowe i ciesz się domowym wypiekiem bez drożdży – idealnym na każdą okazję.