Marchewkowe ślimaczki z orzechami

Zaktualizowany: 2025 8 października
proste marchewkowe ślimaczki z orzechami i lukrem przepis bez drożdży

Marchewkowe ślimaczki z orzechami – szybki przepis bez drożdży

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, prostego i naprawdę wyjątkowego, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Marchewkowe ślimaczki z orzechami to słodkie, aromatyczne bułeczki, które przygotujesz w kilka chwil – i to bez użycia drożdży! Dzięki dodatkowi marchewki są delikatnie wilgotne i pięknie złociste, a chrupiące orzechy nadają im cudownego charakteru. To idealna propozycja na szybki deser, słodką przekąskę do kawy czy nietypowe drugie śniadanie. Spróbuj, a przekonasz się, że te ślimaczki potrafią rozkochać w sobie od pierwszego kęsa!

szybkie bułeczki z marchewką i orzechami pekan przepis dla dzieci

Szybkie bułeczki marchewkowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz cynamonki i bułeczki zawijane z różnymi nadzieniami, to koniecznie wypróbuj przepis na takie ekspresowe ślimaczki z marchewką.

przepis na proste i szybkie marchewkowe ślimaczki z orzechami i lukrem

Marchewkowe ślimaczki z orzechami przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na marchewkowe ślimaczki z orzechami. Proste, szybkie i pyszne bułeczki bez drożdży ze zdjęciami i filmem krok po kroku.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 40 minuty
Porcje 8
Kalorie 390 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/25 cm.
Składniki

składniki na marchewkowe ślimaczki

składniki na nadzienie do ślimaczków marchewkowych

  • ok 20 g masła (rozpuszczonego)
  • 100 g cukru (u mnie trzcinowy – można dać trochę mniej)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ok 50 g orzechów (u mnie pekan – posiekanych)

składniki na lukier do ślimaczków marchewkowych

Instrukcja
 

Jak zrobić ślimaczki marchewkowe krok po kroku

    Krok 1 – przygotowania

    • Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką.
    • Rozgrzej piekarnik do 170℃ (termoobieg) albo 180℃ (tryb góra/dół).

    Krok 2 – przygotowanie ciasta marchewkowego na ślimaczki

    • Marchewkę obierz ze skórki i zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
      ok 80 g marchewki
      marchewka tarta na drobnych oczkach tartki
    • Do większej miski przesyp suche składniki na ciasto, dodaj masło w kawałkach oraz jajko – zmieszaj razem.
      300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 60 g masła, 1 jajko
      składniki potrzebne do przygotowania marchewkowych ślimaczków
    • Dodaj marchewkę do miski z ciastem i razem zagnieć.
      mieszanie składników na marchewkowe ślimaczki
    • Jeśli ciasto nie chce się łączyć w jednolitą masę, to dodaj porcjami mleko ciągle zagniatając ciasto.
      ok 50 ml mleka
      jak zrobić marchewkowe ciasto na ślimaczki z orzechami
    • Wyłóż ciasto na lekko posypany mąką blat i krótko zagnieć.
      ugniatanie ciasta marchewkowego na ślimaczki
    • Rozwałkuj ciasto na cienki placek – o grubości max 0,5 cm.
      wałkowanie ciasta marchewkowego do ślimaczków
    • Posmaruj wierzch ciasta rozpuszczonym masłem.
      ok 20 g masła
      smarowanie ciasta marchewkowego rozpuszczonym masłem
    • Zmieszaj razem cukier i cynamon.
      100 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu
      jak zrobić cukier cynamonowy do ślimaczków marchewkowych
    • Posyp mieszanką wierzch ciasta.
      posypywanie ciasta marchewkowego cynamonowym cukrem
    • Posyp ciasto posiekanymi orzechami.
      ok 50 g orzechów
      posypywanie ciasta marchewkowego siekanymi orzechami

    Krok 3 – przygotowanie ślimaczków

    • Zwiń ciasto w dość ciasny rulon.
      zawijanie ciasta marchewkowego z orzechami
    • Pokrój ciasto ostrym nożem na 8 plasterków.
      dzielenie ciasta na ślimaczki
    • Ułóż ślimaczki w przygotowanej formie.
      marchewkowe ślimaczki z orzechami pekan ułożone w formie do pieczenia
    • Wstaw formę do piekarnika i piecz ślimaczki przez około 20-25 minut – aż będą ładnie rumiane.
    • Po upieczeniu bułeczki ostudź.

    Krok 4 – jak zrobić lukier do ślimaczków marchewkowych

    • Cukier puder przesyp do miseczki i dodaj porcjami mleko – ciągle mieszaj, aż cały cukier się rozpuści i otrzymasz lekko lejący lukier.
      100 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka
      jak zrobić lukier do marchewkowych ślimaczków z orzechami
    • Jeśli chcesz to możesz dodać do niego również trochę cynamonu.
    • Posmaruj lukrem bułeczki.
      smarowanie ślimaczków marchewkowych prostym lukrem
    • Na koniec posyp bułeczki posiekanymi orzechami.
      garść orzechów
      posypywanie ślimaczków posiekanymi orzechami
    Film
    Uwagi
    Szklanka ma pojemność 250 ml. 
    Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki wykonania. 
    Wartości Odżywcze
    Serving: 1sztukaKalorie: 390kcalWeglowodany: 62gBiałko: 6gTłuszcz: 14g
    Słowo kluczowe bułeczki z marchewki, marchewkowe bułeczki z orzechami, ślimaczki z marchewką
    Przetestować ten przepis?Daj znać w komentarzu!
    słodkie zawijasy z marchewką i orzechami przepis krok po kroku

    Dlaczego warto upiec ślimaczki marchewkowe?

    Mam dziś dla ciebie bardzo jesienną propozycję – super szybkie i proste ślimaczki z marchewki. Te bułeczki przygotowuje się bez użycia drożdży, więc ciasto nie musi tu długo wyrastać. A samo jego zrobienie zajmie co najwyżej 10 minut. Jeśli do tej pory nie piekłaś/eś bułeczek w typie ślimaczki, bo nie umiesz się obchodzić z drożdżami, to te marchewkowe bułeczki na proszku do pieczenia są właśnie dla ciebie! Koniecznie wypróbuj ten przepis, szczególnie, że takie bułeczki z marchewki to nie tylko idealny deser pasujący do kubka gorącej herbaty, ale również wspaniała przekąska w ciągu dnia, a nawet słodkie śniadanie, które dostarczy mnóstwa energii na dobry początek dnia!

    szybkie bułeczki zawijane z orzechami i cynamonem przepis bez drożdży

    Składniki potrzebne na marchewkowe ślimaczki z orzechami

    Aby zrobić takie proste słodkie bułeczki z marchewką nie będziesz potrzebować żadnych wymyślnych składników! Wszystko jest bardzo podstawowe i albo już je masz, albo bez trudu dostaniesz w każdym sklepie. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • marchewka – wystarczy tu jedna średnia sztuka – moja po obraniu ważyłam 80 g, może być jej odrobinę więcej lub mniej. Dzięki marchewce bułeczki są bardziej wilgotne i mają ładniejszy kolor, a przy okazji przemycasz trochę warzyw do codziennej diety :)
    • orzechy – orzechy dodane do nadzienia sprawiają, że ślimaczki z marchewki wspaniale chrupią, a przy okazji dodają im zdrowych, naturalnych tłuszczy. Ja tutaj użyłam grubo posiekane orzechy pekan, ale możesz użyć inne orzechy – np. włoskie albo laskowe, mogą być również bardziej egzotyczne orzeczy – jak np. nerkowca albo brazylijskie
    • masło – ja użyłam masło extra o zawartości tłuszczu 82%, możesz też użyć masło typu mix, albo nawet masło roślinne
    • mleko – u mnie to mleko UHT 1,5%, ale dobre będzie jakiekolwiek mleko – również mleko roślinne
    szybkie i proste bułeczki z marchewką i orzechami przepis krok po kroku

    Czy można zrobić wegańskie ślimaczki marchewkowe?

    Tak, ten przepis łatwo jest przekształcić w wersję wegańską. Jak już pisałam wyżej – masło do ciasta i do nadzienia zamień ma margarynę roślinną, a mleko na napój roślinny. Jajko dodane do ciasta możesz zastąpić połową mocno rozgniecionego banana :) Możesz je upiec rano i wtedy otrzymasz rewelacyjne wegańskie marchewkowe ślimaczki na śniadanie, albo na drugie śniadanie do pracy albo dla dzieci do szkoły.

    łatwe i szybkie ślimaczki marchewkowe z orzechami przepis

    Jak przechowywać domowe bułeczki marchewkowe?

    Bułeczki po upieczeniu ostudź i wtedy posmaruj lukrem. Lukier dodaje bułeczkom nie tylko słodkości, ale również zabezpiecza je z wierzchu i sprawia, że ciasto bułeczek mniej obsycha. Ja jeszcze polecam przełożenie nie zjedzonych od razu bułeczek do szczelnego pojemnika z przykrywką. Dzięki temu marchewkowe bułeczki z orzechami jeszcze dłużej zachowają swoją świeżość i będą idealne do jedzenia.

    Marchewkowe ślimaczki możesz również zamrozić na około 3 miesiące i je potem odgrzać, gdy tylko będziesz mieć ochotę na coś pysznego i aromatycznego.

    przepis na ekspresowe ślimaczki bez drożdży z marchewką i orzechami

    Daj znać, jak smakowały Twoje marchewkowe ślimaczki z orzechami! Podziel się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem!

    Ps. Gorąco zachęcam do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie znajdziesz ten i inne moje przepisy i możesz je sobie łatwo zapisać na później.

    Polecane przepisy na marchewkowe wypieki

    Jeśli lubisz dodawać w swoich słodkich wypiekach soczystą marchewkę, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na ciasta i nie tylko przygotowane z marchewką. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu – zapraszam.

    Opublikowano: 2025 10 października

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

    2 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Przepis na bułeczki marchewkowe bez drożdży

    Marchewkowe ślimaczki z orzechami to szybkie i proste bułeczki bez drożdży, które zachwycają smakiem i aromatem. Ten sprawdzony przepis krok po kroku przygotujesz w kilka minut, a dzięki dodatkowi startej marchewki bułeczki są puszyste, wilgotne i pięknie złociste. Chrupiące orzechy dodają im wyjątkowego charakteru, dzięki czemu świetnie sprawdzą się jako domowe słodkie bułeczki na śniadanie, podwieczorek lub deser do kawy. Na blogu znajdziesz dokładny przepis ze zdjęciami i filmem z przygotowań, dzięki czemu łatwo poradzisz sobie nawet, jeśli dopiero zaczynasz przygodę z pieczeniem. Wypróbuj ten prosty przepis na bułeczki marchewkowe i ciesz się domowym wypiekiem bez drożdży – idealnym na każdą okazję.