Miękkie ciastka maślane
Przepis na proste miękkie ciasteczka dla dzieci i nie tylko
Przygotuj dziś ze mną super proste i szybkie miękkie ciastka maślane, które rozpływają się w ustach. Te ciasteczka robione mikserem wymagają jedynie kilkunastu minut przygotowań. Do tego smakują wyjątkowo dobrze i sprawdzą się jako słodki deser dla dzieci i nie tylko. Z chrupiącym wierzchem i miękkim środkiem, te pyszne ciasteczka będą ulubioną przekąską każdego łasucha! Sprawdź koniecznie mój przepis i zobacz jak zrobić miękkie ciasteczka dla dzieci!
Spis treści
Proste miękkie ciastka maślane przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na szybkie i bardzo proste ciasteczka o delikatnym smaku, które zasmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Szybkie miękkie ciastka maślane przepis z filmem
Składniki
składniki na miękkie ciasteczka maślane
- 120 g masła (miękkiego)
- 150 g cukru pudru (1 szklanka)
- 1 jajko (rozmiar L – w temp. pokojowej)
- 225 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
- ok 30-40 g cukru kryształu (do obtoczenia ciasteczek)
Instrukcja
Jak zrobić miękkie ciastka maślane w cukrze
Krok 1 – zmiksuj masło
- Miękkie masło przełóż do miski do miksowania, dodaj cukier puder oraz aromaty – waniliowy i migdałowy (jeśli używasz).120 g masła, 150 g cukru pudru, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- Zmiksuj wszystko razem na wysokich obrotach miksera przez około 2 minuty (jeśli zamiast cukru pudru używasz zwykły cukier to miksuj przez 3-4 minuty).
Krok 2 – dodaj pozostałe składniki do ciastek
- Dodaj do ubitego masła jajko i zmiksuj na średnich obrotach do połączenia.1 jajko
- Wsyp mąkę pszenną i dodaj spulchniacze – sodę i proszek i do pieczenia.225 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- Zmiksuj razem na niskich obrotach miksera – tylko do połączenia – możesz też wymieszać dokładnie masę łyżką.
Krok 3 – przygotuj ciasteczka
- Nabieraj łyżką spore porcje ciasta.
- W dłoniach tocz kulki z ciasta.
- Każdą kulkę obtocz w cukrze krysztale.ok 30-40 g cukru kryształu
- Ułóż ciasteczka w większej foremce i gdy zrobisz wszystkie ciastka schowaj formę z ciasteczkami na pół godziny do lodówki – tak aby ciasteczka się schłodziły.
Krok 4 – pieczenie ciasteczek
- Gdy ciasteczka się schładzają rozgrzej piekarnik do 180 stopni (w trybie góra/dół).
- Dużą blachę z piekarnika wyłóż na dnie papierem do pieczenia.
- Ułóż na blaszce schłodzone ciastka – zachowaj między nimi odstępy, bo w trakcie pieczenia będą się rozpływać.
- Piecz ciasteczka przez około 11 minut – zaraz po upieczeniu będą jeszcze miękkie z zewnątrz – dlatego ostudź je najpierw przez około 15 minut i dopiero wtedy zdejmij z blachy.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Szybkie miękkie ciasteczka w cukrze – uwagi
Muszę przyznać, że moje dzisiejsze maślane ciasteczka to prawdziwy hit! Przepis na nie wypatrzyłam na amerykańskim blogu Browned Butter Blondie, ale go lekko dostosowałam do polskich gramatur i zmniejszyłam trochę ilość cukru (a i tak ciasteczka są wg mnie z tych słodszych). Mój syn powiedział, że to najlepsze ciasteczka jakie upiekłam – fajnie chrupiące z zewnątrz i super miękkie w środku. Niby z przepisu wychodzi mała ilość ciasteczek – u mnie to 11 sztuk, ale są to bardzo duże ciastka.
Takie miękkie ciasteczka sprawdzą się idealnie przede wszystkim dla dzieci – bo są łatwe do jedzenia i nie brudzą. Można je spakować na piknik, na podróż samochodem (szczególnie, że przed nami lato i letnie wyjazdy), albo dać dzieciom do szkoły, aby zjadły ciasteczko w trakcie przerwy w szkole. Z takich bardziej miękkich ciasteczek idealnych dla dzieci mogę tu też polecić miękkie cytrynowe ciasteczka z kolorową posypką – te ciasteczka dzięki kolorom są prawdziwym ulubieńcem dzieci.
Składniki oraz zamienniki do przygotowania miękkich ciasteczek maślanych
Do przygotowania ciasteczek będziesz potrzebować jedynie kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę oraz ewentualne zamienniki.
- masło – do ciasteczek potrzebujesz 120 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej – dlatego wyjmij masło wcześniej z lodówki – tak około 2 godziny wcześniej. Ja tu użyłam masło extra o zawartości tłuszczu 82%, możesz też użyć miękką margarynę jeśli wolisz ją od masła
- cukier – do ucierania masła polecam użycie cukru pudru – ja tu użyłam 1 szklankę cukru pudru (150 g), cukier puder dużo szybciej się miksuje z masłem niż zwykły cukier i zapewnia bardziej puszystą i jednolitą masę. Jeśli nie masz cukru pudru, to możesz użyć zwykły cukier kryształ (jego użyj 3/4 szklanki). Wtedy musisz dłużej miksować masło z cukrem, aby nabrało podobnej puszystości i aby cukier się rozpuścił.
- soda oczyszczona – do ciasteczek dodałam podobnie jak w oryginalnym przepisie zarówno sodę oczyszczoną jak i proszek od pieczenia, soda ma dużo silniejsze działanie niż proszek do pieczenia, dlatego zwykle używa się jej mało, jeśli nie masz sody, to użyj w sumie 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- aromaty – dla smaku dodałam do ciasteczek ekstrakt waniliowy oraz odrobinę ekstraktu migdałowego, możesz użyć sam ekstrakt waniliowy, zamiast ekstraktu możesz użyć aromat, albo po prostu zwykły cukier waniliowy – wtedy zmiksuj go razem z masłem (możesz zmniejszyć ilość zwykłego cukru, tak aby ciasteczka nie były zbyt słodkie)
- mąka pszenna – ja tu użyłam mąkę pszenną typ 450, możesz użyć również typ 500 lub 550
Przygotowanie ciastek maślanych – wskazówki
Ciasto na ciasteczka najszybciej przygotujesz miksując je zwykłym mikserem. Dzięki miękkiemu masłu nie jest to trudne. Ciasto na ciasteczka nabierałam dużą łyżką i to dość hojne porcje – w ten sposób wyszło mi 11 bardzo dużych po upieczeniu ciasteczek. Jeśli wolisz nieco mniejsze ciastka, to możesz nabierać porcje ciasta nie dużą łyżką, ale łyżeczką.
Jeśli pieczesz mniejsze wielkościowo ciasteczka, to zmniejsz też wtedy koniecznie ich czas pieczenia. Przy 11 minutach pieczenia mogą się one bardziej spiec i ich środek nie będzie taki fajnie miękki. Będą oczywiście smaczne i jadalne, ale bardziej twarde. Myślę, że około 8 minut pieczenia w 180 stopniach powinno wystarczyć. Pamiętaj też, że zaraz po upieczeniu ciasteczka będą dalej miękkie, nie zdejmuj ich od razu z blachy do pieczenia i nie przemieszczaj. Gdy ostygną staną się z wierzchu twardsze i chrupiące.
Jak przechowywać miękkie ciastka maślane?
Waniliowe ciasteczka maślane najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej. Możesz je przełożyć do pojemnika z pokrywką, albo puszki na ciasteczka. Będą one świetne do jedzenia przez około 5-7 dni. Ciasteczka maślane możesz również zamrozić. Umieść je w woreczku na mrożonki i schowaj do zamrażarki na około 3 miesiące.
Polecam również pyszne i bardzo proste ucierane ciasto z borówkami (możesz je zastąpić dowolnymi innymi owocami), przepis znajdziesz na blogu, a poniżej pokazuję krótki film z jego przygotowania z mojego instagrama.
Polecane przepisy na ciasteczka dla dzieci
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciastka i ciasteczka świetne dla dzieci i idealne do przygotowania z dziećmi. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu – serdecznie zapraszam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na miękkie ciasteczka dla dzieci
Zapraszam na super proste i szybkie waniliowe ciastka maślane, które przygotujesz bez wałkowania ciasta i wycinania ciastek foremkami. Te ciasteczka waniliowe wystarczy utoczyć w dłoni w kulki i obtoczyć w cukrze krysztale. Po upieczeniu otrzymasz bardzo duże ciastka z chrupiącym od cukru wierzchem oraz super miękkim wnętrzem. Delikatny smak, idealna tekstura sprawia, że to idealne ciastka dla dzieci. Samo przygotowanie ciasteczek jest tak proste, że warto je przygotować razem z dziećmi. Jeśli więc chcesz przepis na ciasteczka do zrobienia z dziećmi, to koniecznie wypróbuj właśnie ten! Sprawdź jak zrobić miękkie waniliowe ciasteczka z moim dokładnym przepisem krok po kroku. Zobacz zdjęcia z przygotowania, a także obejrzyj krótki film video, gdzie pokazuję proces przygotowania.