Miękkie ciastka maślane

Zaktualizowany: 2024 12 maja
miękkie ciastka maślane w cukrze

Przepis na proste miękkie ciasteczka dla dzieci i nie tylko

Przygotuj dziś ze mną super proste i szybkie miękkie ciastka maślane, które rozpływają się w ustach. Te ciasteczka robione mikserem wymagają jedynie kilkunastu minut przygotowań. Do tego smakują wyjątkowo dobrze i sprawdzą się jako słodki deser dla dzieci i nie tylko. Z chrupiącym wierzchem i miękkim środkiem, te pyszne ciasteczka będą ulubioną przekąską każdego łasucha! Sprawdź koniecznie mój przepis i zobacz jak zrobić miękkie ciasteczka dla dzieci!

szybkie ciasteczka bez wałkowania

Proste miękkie ciastka maślane przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na szybkie i bardzo proste ciasteczka o delikatnym smaku, które zasmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym to koniecznie wypróbuj ten przepis!

miękkie ciastka obtoczone w cukrze

Szybkie miękkie ciastka maślane przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku maślane ciasteczka obtoczone w cukrze.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 11 minut
30 minut
Czas całkowity 51 minut
Porcje 11 sztuk – około
Kalorie 227 kcal
Składniki

składniki na miękkie ciasteczka maślane

  • 120 g masła (miękkiego)
  • 150 g cukru pudru (1 szklanka)
  • 1 jajko (rozmiar L – w temp. pokojowej)
  • 225 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
  • ok 30-40 g cukru kryształu (do obtoczenia ciasteczek)
Instrukcja
 

Jak zrobić miękkie ciastka maślane w cukrze

    Krok 1 – zmiksuj masło

    • Miękkie masło przełóż do miski do miksowania, dodaj cukier puder oraz aromaty – waniliowy i migdałowy (jeśli używasz).
      120 g masła, 150 g cukru pudru, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego
      dodawanie aromatu do ciastek
    • Zmiksuj wszystko razem na wysokich obrotach miksera przez około 2 minuty (jeśli zamiast cukru pudru używasz zwykły cukier to miksuj przez 3-4 minuty).
      miksowanie masła z cukrem na ciastka maślane

    Krok 2 – dodaj pozostałe składniki do ciastek

    • Dodaj do ubitego masła jajko i zmiksuj na średnich obrotach do połączenia.
      1 jajko
      dodawanie jajka do ciasta na ciastka
    • Wsyp mąkę pszenną i dodaj spulchniacze – sodę i proszek i do pieczenia.
      225 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
      dodawanie suchych składników do ciastek
    • Zmiksuj razem na niskich obrotach miksera – tylko do połączenia – możesz też wymieszać dokładnie masę łyżką.

    Krok 3 – przygotuj ciasteczka

    • Nabieraj łyżką spore porcje ciasta.
      jak toczyć ciastka maślane
    • W dłoniach tocz kulki z ciasta.
    • Każdą kulkę obtocz w cukrze krysztale.
      ok 30-40 g cukru kryształu
      obtaczanie ciastek maślanych w cukrze
    • Ułóż ciasteczka w większej foremce i gdy zrobisz wszystkie ciastka schowaj formę z ciasteczkami na pół godziny do lodówki – tak aby ciasteczka się schłodziły.
      ciastka schowaj do lodówki, aby się schłodziły

    Krok 4 – pieczenie ciasteczek

    • Gdy ciasteczka się schładzają rozgrzej piekarnik do 180 stopni (w trybie góra/dół).
    • Dużą blachę z piekarnika wyłóż na dnie papierem do pieczenia.
    • Ułóż na blaszce schłodzone ciastka – zachowaj między nimi odstępy, bo w trakcie pieczenia będą się rozpływać.
      układanie ciastek na blaszce do pieczenia
    • Piecz ciasteczka przez około 11 minut – zaraz po upieczeniu będą jeszcze miękkie z zewnątrz – dlatego ostudź je najpierw przez około 15 minut i dopiero wtedy zdejmij z blachy.
    Film
    Notatki
    Szklanka ma pojemność 250 ml. 
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 1sztukaKalorie: 227kcalWeglowodany: 29gBiałko: 3gTłuszcz: 10g
    Słowa kluczowe ciastka w cukrze, miękkie ciasteczka, waniliowe ciasteczka
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    proste ciasteczka bez wałkowania

    Szybkie miękkie ciasteczka w cukrze – uwagi

    Muszę przyznać, że moje dzisiejsze maślane ciasteczka to prawdziwy hit! Przepis na nie wypatrzyłam na amerykańskim blogu Browned Butter Blondie, ale go lekko dostosowałam do polskich gramatur i zmniejszyłam trochę ilość cukru (a i tak ciasteczka są wg mnie z tych słodszych). Mój syn powiedział, że to najlepsze ciasteczka jakie upiekłam – fajnie chrupiące z zewnątrz i super miękkie w środku. Niby z przepisu wychodzi mała ilość ciasteczek – u mnie to 11 sztuk, ale są to bardzo duże ciastka.

    miękkie ciastka sugar cookies

    Takie miękkie ciasteczka sprawdzą się idealnie przede wszystkim dla dzieci – bo są łatwe do jedzenia i nie brudzą. Można je spakować na piknik, na podróż samochodem (szczególnie, że przed nami lato i letnie wyjazdy), albo dać dzieciom do szkoły, aby zjadły ciasteczko w trakcie przerwy w szkole. Z takich bardziej miękkich ciasteczek idealnych dla dzieci mogę tu też polecić miękkie cytrynowe ciasteczka z kolorową posypką – te ciasteczka dzięki kolorom są prawdziwym ulubieńcem dzieci.

    miękkie ciasteczka dla dzieci

    Składniki oraz zamienniki do przygotowania miękkich ciasteczek maślanych

    Do przygotowania ciasteczek będziesz potrzebować jedynie kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę oraz ewentualne zamienniki.

    • masło – do ciasteczek potrzebujesz 120 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej – dlatego wyjmij masło wcześniej z lodówki – tak około 2 godziny wcześniej. Ja tu użyłam masło extra o zawartości tłuszczu 82%, możesz też użyć miękką margarynę jeśli wolisz ją od masła
    • cukier – do ucierania masła polecam użycie cukru pudru – ja tu użyłam 1 szklankę cukru pudru (150 g), cukier puder dużo szybciej się miksuje z masłem niż zwykły cukier i zapewnia bardziej puszystą i jednolitą masę. Jeśli nie masz cukru pudru, to możesz użyć zwykły cukier kryształ (jego użyj 3/4 szklanki). Wtedy musisz dłużej miksować masło z cukrem, aby nabrało podobnej puszystości i aby cukier się rozpuścił.
    • soda oczyszczona – do ciasteczek dodałam podobnie jak w oryginalnym przepisie zarówno sodę oczyszczoną jak i proszek od pieczenia, soda ma dużo silniejsze działanie niż proszek do pieczenia, dlatego zwykle używa się jej mało, jeśli nie masz sody, to użyj w sumie 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • aromaty – dla smaku dodałam do ciasteczek ekstrakt waniliowy oraz odrobinę ekstraktu migdałowego, możesz użyć sam ekstrakt waniliowy, zamiast ekstraktu możesz użyć aromat, albo po prostu zwykły cukier waniliowy – wtedy zmiksuj go razem z masłem (możesz zmniejszyć ilość zwykłego cukru, tak aby ciasteczka nie były zbyt słodkie)
    • mąka pszenna – ja tu użyłam mąkę pszenną typ 450, możesz użyć również typ 500 lub 550
    miękkie ciastka dla dzieci

    Przygotowanie ciastek maślanych – wskazówki

    Ciasto na ciasteczka najszybciej przygotujesz miksując je zwykłym mikserem. Dzięki miękkiemu masłu nie jest to trudne. Ciasto na ciasteczka nabierałam dużą łyżką i to dość hojne porcje – w ten sposób wyszło mi 11 bardzo dużych po upieczeniu ciasteczek. Jeśli wolisz nieco mniejsze ciastka, to możesz nabierać porcje ciasta nie dużą łyżką, ale łyżeczką.

    Jeśli pieczesz mniejsze wielkościowo ciasteczka, to zmniejsz też wtedy koniecznie ich czas pieczenia. Przy 11 minutach pieczenia mogą się one bardziej spiec i ich środek nie będzie taki fajnie miękki. Będą oczywiście smaczne i jadalne, ale bardziej twarde. Myślę, że około 8 minut pieczenia w 180 stopniach powinno wystarczyć. Pamiętaj też, że zaraz po upieczeniu ciasteczka będą dalej miękkie, nie zdejmuj ich od razu z blachy do pieczenia i nie przemieszczaj. Gdy ostygną staną się z wierzchu twardsze i chrupiące.

    szybkie i proste ciasteczka maślane w cukrze

    Jak przechowywać miękkie ciastka maślane?

    Waniliowe ciasteczka maślane najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej. Możesz je przełożyć do pojemnika z pokrywką, albo puszki na ciasteczka. Będą one świetne do jedzenia przez około 5-7 dni. Ciasteczka maślane możesz również zamrozić. Umieść je w woreczku na mrożonki i schowaj do zamrażarki na około 3 miesiące.

    amerykańskie ciasteczka w cukrze

    Polecam również pyszne i bardzo proste ucierane ciasto z borówkami (możesz je zastąpić dowolnymi innymi owocami), przepis znajdziesz na blogu, a poniżej pokazuję krótki film z jego przygotowania z mojego instagrama.

    Polecane przepisy na ciasteczka dla dzieci

    Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciastka i ciasteczka świetne dla dzieci i idealne do przygotowania z dziećmi. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu – serdecznie zapraszam.

    Opublikowano: 2024 13 maja

    Podziel się przepisem

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    1 Komentarz
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Przepis na miękkie ciasteczka dla dzieci

    Zapraszam na super proste i szybkie waniliowe ciastka maślane, które przygotujesz bez wałkowania ciasta i wycinania ciastek foremkami. Te ciasteczka waniliowe wystarczy utoczyć w dłoni w kulki i obtoczyć w cukrze krysztale. Po upieczeniu otrzymasz bardzo duże ciastka z chrupiącym od cukru wierzchem oraz super miękkim wnętrzem. Delikatny smak, idealna tekstura sprawia, że to idealne ciastka dla dzieci. Samo przygotowanie ciasteczek jest tak proste, że warto je przygotować razem z dziećmi. Jeśli więc chcesz przepis na ciasteczka do zrobienia z dziećmi, to koniecznie wypróbuj właśnie ten! Sprawdź jak zrobić miękkie waniliowe ciasteczka z moim dokładnym przepisem krok po kroku. Zobacz zdjęcia z przygotowania, a także obejrzyj krótki film video, gdzie pokazuję proces przygotowania.