Mississippi mud cake
Przepis na kremowe ciasto czekoladowe Mississippi mud cake
Mississippi Mud Cake to prawdziwa uczta dla miłośników czekolady. Ta krucha czekoladowa tarta wypełniona jest obłędnie czekoladowym lekkim ciastem oraz intensywnym czekoladowym kremem, który rozpływa się w ustach. Do tego bita śmietana na wierzchu sprawia, że to ciasto nie niezapomniane doznanie kulinarne. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Czekoladowe ciasto Mississippi mud cake przepis krok po kroku
Jeśli lubisz ciasta czekoladowe z dużą ilością kremu, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Mississippi mud cake przepis
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy około 24 cm.
Składniki
składniki na spód z ciasteczek:
- około 450 g ciasteczek ( w typie oreo)
- 80 g masła
składniki na ciasto czekoladowe:
- 55 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 60 ml gorącej wody ( – do kawy)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 6 żółtek (z jajek rozmiar L)
- 6 białek
- 1 szklanka cukru (- 200 g – podzielonego po 100 g)
składniki na pudding czekoladowy:
- 3/4 szklanki cukru (- 150 g)
- 0,5 szklanki gorzkiego kakao
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 żółtka (- z jajek rozmiar L)
- 600 ml mleka
- 40 g masła
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 100 g gorzkiej czekolady
składniki na bitą śmietanę do ciasta
- 250 ml śmietany kremówki ((użyłam 30 %))
- 2 łyżki cukru pudru
- 125 g serka mascarpone ((opcjonalnie))
Instrukcja
Jak zrobić spód z ciasteczek do ciasta Misssissippi Mud Cake
- Ciasteczka zmiksuj blenderem, dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj.około 450 g ciasteczek, 80 g masła
- Ciasteczkami wyklej dno i boki tortownicy o średnicy około 24 cm (boki wylep wysokie).
- Schłodź spód przez około 10 minut w lodówce, a w tym czasie rozgrzej piekarnik do 150 stopni (góra/dół).
- Popiecz spód przez około 10 minut, a następnie ostudź.
- Temperaturę zwiększ do 160 stopni.
Jak zrobić ciasto czekoladowe
- Kawę rozpuszczalną zalej gorącą wodą, dodaj sól i wanilię, odstaw do wystudzenia.3 łyżki kawy rozpuszczalnej, 60 ml gorącej wody, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej – ostaw do przestudzenia.55 g masła, 200 g gorzkiej czekolady
- Zmiksuj żółtka z połową cukru – żółtka mają zrobić się blade i puszyste.6 żółtek, 1 szklanka cukru
- Dodaj przestudzoną czekoladę i krótko zmiksuj, dodaj kawę i zmiksuj.
- W drugiej misce zmiksuj białka, do ubitych dodaj po trochu pozostały cukier i miksuj, aż białka będą białe, gęste i lśniące.6 białek
- Dodaj porcjami białko do masy czekoladowej, delikatnie mieszaj.
- Przełóż masę na podpieczony spód.
- Piecz przez około 40-45 minut – ciasto na środku może wydawać się niedopieczone, ale tak ma być.
- Ciasto ostudź, a następnie schłodź w lodówce przez noc.
Jak zrobić pudding czekoladowy do ciasta
- Zmieszaj razem cukier, kakao, mąkę ziemniaczaną i sól, dodaj trochę mleka wanilię i żółtka i dokładnie wymieszaj.3/4 szklanki cukru, 0,5 szklanki gorzkiego kakao, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1/4 łyżeczki soli, 4 żółtka, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Pozostałe mleko zagotuj, zanim mleko zacznie wrzeć wlej do niego mieszaninę i energicznie mieszaj, aż zrobi się budyń.600 ml mleka
- Czekoladę połam na kawałki rozpuść w kąpieli wodnej w masłem.100 g gorzkiej czekolady, 40 g masła
- Rozpuszczoną czekoladę dodaj do gorącego budyniu i dokładnie wymieszaj.
- Odczekaj 15 minut, a następnie przykryj wierzch budyniu kawałkiem folii spożywczej.
- Schłodź przez noc w lodówce.
Mississippi Mud Cake – wykończenie:
- Po schłodzeniu nałóż pudding na czekoladowe ciasto.
- Zimną śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj cukier puder i serek mascarpone (jeśli chcesz).250 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 125 g serka mascarpone
- Ubitą śmietanę wyłóż na wierzch ciasta.
Notatki
Prywatne
Kruche ciasto z kremem czekoladowym – uwagi
Długo się zbierałam za zrobienie tego ciasta.
Kusiła mnie ta czekoladowość, ale ciągle brak mi było czasu, albo jakieś inne ciacho mi wpadło w oko.
Ale w końcu mississippi mud cake zawędrował również do mnie :)
Powiem krótko – wow!
Ciasto czekoladowe jest może trochę czasochłonne, ale warte jest przygotowania.
Jeśli przygotowania podzielicie sobie na etapy, pójdzie Wam szybciej i sprawniej :)
Ciasto przed podaniem wymaga nocowania w lodówce i porządnego schłodzenia, więc weźcie to pod uwagę, jeśli chcecie je przygotować – zróbcie wszystko dzień wcześniej.
A – i zakupcie DUŻĄ ilość gorzkiej czekolady :)
Kalorii nie liczymy, bo może zabraknąć skali ;)
A czemu akurat mississippi mud cake? To chyba kwestia ciemnobrązowego koloru, który może kojarzyć się z błotem – chociaż, gdy ja patrzę na niego, to zupełnie nie mam takich skojarzeń :)
Jak zrobić potrójnie czekoladowe ciasto z kremem czekoladowym?
Zaczynamy od przygotowania spodu – tutaj zrobiony jest z pokruszonych ciasteczek oreo zmiksowanych następnie z rozpuszczonym masłem. Takimi ciasteczkami wylepiacie zarówno dno jak i boki foremki (u mnie to foremka o średnicy 24 cm). Formę z ciasteczkowym spodem najpierw schładzamy, a potem podpiekamy.
W tym czasie przygotowujemy niezwykle pyszne i delikatne ciasto czekoladowe. W zasadzie to prawie mus czekoladowy.
Puszyste ciasto czekoladowe wylewamy na podpieczony spód i pieczemy w piekarniku. Po upieczeniu ciasto schładzamy w lodówce – najlepiej przez całą noc.
Ciasto jest podwójnie czekoladowe, więc musicie zrobić na niego obłędny czekoladowy pudding tudzież domowy budyń czekoladowy.
Zobaczcie mój przepis poniżej i zobaczcie jak dokładnie zrobić taki czekoladowy budyń.
Gotowy budyń wykładamy na schłodzone ciasto czekoladowe i na koniec dodajemy jeszcze bitą śmietanę.
Czekoladowe ciasto Mississippi Mud Cake gotowe – można zajadać :)
Jeśli lubicie mocno czekoladowe ciasta, to pokochacie to amerykańskie ciasto czekoladowe z kremem – spróbujcie koniecznie!
Dajcie mi znać w komentarzach jak wam smakowało :)
Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta czekoladowe i na ciasta z kremem :)
Ps.
Gorąco wam również polecam mój e-book „Czekoladowe wypieki Beaty” gdzie znajdziecie mnóstwo pysznych przepisów na czekoladowe ciasta, ciasteczka i babeczki. Wszystkie obłędnie pyszne i proste do zrobienia – zobaczcie koniecznie!
E-book dostaniecie w moim sklepie – serdecznie zapraszam.
Przepis autorstwa Marthy Stewart – podaję przepis z moimi zmianami.
Polecane przepisy na ciasta czekoladowe z Ameryki
Koniecznie zobacz inne przepisy na pyszne amerykańskie ciasta czekoladowe. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto z kremem czekoladowym
Zapraszam dziś na amerykańskie chocolate pie - Mississippi Mud Cake. To mocno czekoladowe ciasto złożone z kilku warstw. Pierwsza warstwa to kruchy spód zrobiony z ciasteczek oreo zmiksowanych z rozpuszczonym masłem. Druga warstwa to musowe ciasto czekoladowe - bardzo lekkie, puszyste ciasto z czekoladą - samo w sobie obłędnie pyszne i mocno czekoladowe. Trzecia warstwa to domowy pudding czekoladowy zrobiony z gorzką czekoladą i kakao. Taki czekoladowy budyń zrobiony od zera jest przepyszny i bardzo bogaty w smaku. Możecie to wręcz zrobić samego na deser - szczególnie jeśli lubicie czekoladowe smaki. Ostatnia warstwa to bita śmietana zmiksowana z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Całość tworzy niezwykle pyszne, bardzo bogate w smak, aksamitne ciasto czekoladowe. To w zasadzie można powiedzieć tarta czekoladowa z bitą śmietaną. Tylko tyle, albo aż tyle. Sami się przekonajcie jakie to niezwykłe ciasto.
Jak zrobić tartę z musem czekoladowym?
Zobaczcie mój dokładny przepis opisany krok po kroku i przygotujcie to mega czekoladowe ciasto z kremem na jakąś specjalną okazję, albo na weekend do kawy. Ciasto potrzebuje schłodzenia w lodówce przez noc, więc przygotujcie go z wyprzedzeniem! Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na ciasta czekoladowe. Znajdziecie tu na pewno coś dla siebie. Polećcie Missippi Mud Cake swoim znajomym - jest przekonana, że ciasto z kremem czekoladowym i bitą śmietaną im zasmakuje. Polecam wielbicielom czekolady.