Marchewkowe markizy z kremem twarożkowym na zdrowe i pyszne mleczne śniadanie dla uczniów dużych i małych :)

markizy marchewkowe_2

Uważam, że śniadanie to podstawa i nie wychodzę bez jego zjedzenia z domu.

Pilnuję też aby moje dzieci zjadły chociaż trochę, aby mogły się lepiej skoncentrować w szkole i sprawniej funkcjonować.

Najlepsze śniadanie to oczywiście zdrowe śniadanie, a jeśli do tego jest pyszne, to dzieci jeszcze chętniej je zjedzą.

Dziś chciałam się z wami podzielić przepisem na nietypowe śniadanie, ale myślę, że bardzo się wam on spodoba, a już na pewno waszym dzieciaczkom :)

Zapraszam na pyszne, zdrowe ciasteczka – markizy z marchewki upieczone na mące pełnoziarnistej i przełożone kremem z delikatnego serka słodzonego miodem :)

Chyba teraz już was przekonałam, że ciastka na śniadanie też mogą być zdrowe i pożywne ;)

Oprócz zdrowej marchewki i mąki pełnoziarnistej mamy tu jogurt naturalny i twarożek.

Pamiętajcie, że mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ wspomagają rozwój organizmu – zawierają one wapń, który jest niezbędny przy budowie kości, a rosnące dzieci mają zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik. Oprócz wapnia produkty mleczne zawierają białko, które jest budulcem mięśni. Podając swoim dzieciom produkty mleko i jego przetwory zapewniacie im harmonijny rozwój i pozwalacie zdrowo rosnąć :)

Te markizy możecie podać niejadkom nie tylko na śniadanie w domu, ale mogą je również zabrać do szkoły na drugie śniadanie, albo na szybką przekąskę w przerwie między lekcjami :)

Z tej porcji wyszło mi półtorej blachy pojedynczych ciasteczek.

markizy marchewkowe_4

markizy marchewkowe_5

markizy marchewkowe_1

markizy marchewkowe_8

 

carrot whoopie pies

Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego

Wypieki Beaty
5 z 2 ocen

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Masło utrzyj z cukrem.
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, cynamonem i gałką muszkatołową.
  • Do masła dodaj jajko, krótko zmiksuj.
  • Dodaj połowę mąki, jogurt i resztę mąki.
  • Na koniec dodaj marchewkę - ciasto ma mieć gęstą konsystencję.
  • Nakładaj łyżeczką małe porcje ciasta - zachowaj odstępy między ciastkami, bo się rozpłyną.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (170 stopni z termoobiegiem) przez około 12-15 minut.
  • Po upieczeniu ciastka będą miękkie, więc pozostaw je do ostudzenia - wtedy stwardnieją na brzegach, a środek pozostanie miękki.
  • Zmieszaj razem twarożek, miód i cynamon.
  • Krem przełóż ciasteczka.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

mleczne_sniadanie_200_x_200