Marchewkowe markizy z kremem twarożkowym na zdrowe i pyszne mleczne śniadanie dla uczniów dużych i małych :)
Uważam, że śniadanie to podstawa i nie wychodzę bez jego zjedzenia z domu.
Pilnuję też aby moje dzieci zjadły chociaż trochę, aby mogły się lepiej skoncentrować w szkole i sprawniej funkcjonować.
Najlepsze śniadanie to oczywiście zdrowe śniadanie, a jeśli do tego jest pyszne, to dzieci jeszcze chętniej je zjedzą.
Dziś chciałam się z wami podzielić przepisem na nietypowe śniadanie, ale myślę, że bardzo się wam on spodoba, a już na pewno waszym dzieciaczkom :)
Zapraszam na pyszne, zdrowe ciasteczka – markizy z marchewki upieczone na mące pełnoziarnistej i przełożone kremem z delikatnego serka słodzonego miodem :)
Chyba teraz już was przekonałam, że ciastka na śniadanie też mogą być zdrowe i pożywne ;)
Oprócz zdrowej marchewki i mąki pełnoziarnistej mamy tu jogurt naturalny i twarożek.
Pamiętajcie, że mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ wspomagają rozwój organizmu – zawierają one wapń, który jest niezbędny przy budowie kości, a rosnące dzieci mają zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik. Oprócz wapnia produkty mleczne zawierają białko, które jest budulcem mięśni. Podając swoim dzieciom produkty mleko i jego przetwory zapewniacie im harmonijny rozwój i pozwalacie zdrowo rosnąć :)
Te markizy możecie podać niejadkom nie tylko na śniadanie w domu, ale mogą je również zabrać do szkoły na drugie śniadanie, albo na szybką przekąskę w przerwie między lekcjami :)
Z tej porcji wyszło mi półtorej blachy pojedynczych ciasteczek.

Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego
Składniki
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (użyłam pszenną)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 60 g miękkiego masła
- pół szklanki brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (do konsystencji)
- 1 marchewka (około 100 g) starta na drobnej tarce
- około 250 naturalnego serka typu kanapkowego
- miód do smaku do serka
- odrobina cynamonu do serka - do smaku
Instrukcja
- Masło utrzyj z cukrem.
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, cynamonem i gałką muszkatołową.
- Do masła dodaj jajko, krótko zmiksuj.
- Dodaj połowę mąki, jogurt i resztę mąki.
- Na koniec dodaj marchewkę - ciasto ma mieć gęstą konsystencję.
- Nakładaj łyżeczką małe porcje ciasta - zachowaj odstępy między ciastkami, bo się rozpłyną.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (170 stopni z termoobiegiem) przez około 12-15 minut.
- Po upieczeniu ciastka będą miękkie, więc pozostaw je do ostudzenia - wtedy stwardnieją na brzegach, a środek pozostanie miękki.
- Zmieszaj razem twarożek, miód i cynamon.
- Krem przełóż ciasteczka.