Monkey bread z bananami i czekoladą
Przepis na drożdżowe ciasto Monkey bread z bananami i czekoladą
Zapraszam dziś na niezwykłe ciasto drożdżowe. To ciasto z kawałkami banana i czekolady to mini bułeczki drożdżowe obtoczone w cukrze i pieczone razem w jednej foremce. Tak powstaje ciasto do odrywania – lekko karmelowe i niebywale pyszne. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Monkey bread z bananami i czekoladą przepis krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie ciasta drożdżowe, to koniecznie zrób taką drożdżówkę z bananami i czekoladą.
Monkey bread z bananami i czekoladą przepis
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe do Monkey Bread
składniki dodatkowe do Mankey Bread
- 110 g masła (rozpuszczonego)
- 1,5 łyżki cynamonu
- około 300 g cukru trzcinowego
- 2 banany (twardsze – pokrojone w plastry)
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady ((każdą kostkę przekrój na pół) – 100 g)
- 60 g masła (rozpuszczonego)
Instrukcja
Jak zrobić drożdżowe Monkey Bread z czekoladą i bananami
- Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i zalej ciepłym (nie gorącym) mlekiem, wymieszaj, przykryj i odstaw na około 20 minut.20 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 250 ml mleka
- W dużej misie umieść mąkę, jajka, resztę cukru oraz rozpuszczone i przestudzone masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.2 jajka, 500 g mąki pszennej, 50 g cukru, 85 g masła
- Miskę z gotowym ciastem przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
- Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć.
- Rozpuść 110 g masła, cukier zmieszaj z cynamonem.110 g masła, około 300 g cukru trzcinowego, 1,5 łyżki cynamonu
- Z ciasta odrywaj kawałki ciasta, lekko rozciągaj je w dłoniach na kształt placka, na każdym ułóż plasterek banana oraz kawałek czekolady, sklej ciasto i ukształtuj w kulkę, zamocz w rozpuszczonym maśle, a następnie obtocz w mieszaninie cukru i cynamonu.2 banany, 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- Gotowe kuleczki układaj w dużej formie do babki wysmarowanej masłem.
- Gdy wykorzystasz całe ciasto, to do pozostałego cukru dodaj resztę masła (z moczenia) oraz dodatkowe 60 g rozpuszczonego masła – zmieszaj razem i polej nim wierzch ciasta.60 g masła
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 35-40 minut.
- Po upieczeniu ostaw ciasto na około 10 minut, a następnie ostrożnie wyjmij ciasto na kratkę.
Prywatne
Małpi chlebek z bananami i czekoladą – uwagi
Monkey bread to pyszne, lepiące, cynamonowe i uzależniające kawałeczki drożdżowego ciasta oblepione skarmelizowanym cukrem.
Już to powinno zachęcić Was do wypróbowania tego przepisu :)
Jeśli śledzicie mnie na bieżąco, to pewnie już wiecie, że zarówno ja, jak i mój mąż biegamy i nic mi nie daje takiego pawera jak właśnie pyszna drożdżówka.
Ta również została przygotowana na szczególną okazję – mój mąż biegł w warszawskim maratonie :)
Dla doładowania go – zarówno bezpośrednio przed biegiem jak i po nim – upiekłam mu właśnie monkey bread. A żeby dawał jeszcze więcej energii, to do każdego kawałeczka ciasta wpakowałam dodatkowo plasterek banana oraz połowę kostki gorzkiej czekolady (widziałam kiedyś podobne cudo na Tasty :)
Hmm – ja nie biegłam, ale w ramach solidarności sama zjadłam chyba z 1/3 tej drożdżówki. No cóż, naprawdę trudno się od niej oderwać – szczególnie od jeszcze takiej cieplutkiej :D
Możecie sobie zrobić wersję wzbogaconą o banany i czekoladę, albo podstawową – bez tych dodatków.
I jeszcze jedna uwaga – foremkę z drożdżówką proponuję postawić w większej blaszce, bo może wyciekać podczas pieczenia, a nawet uciekać – mi się oderwały dwie bułeczki i spadły na dół.
Ps. Zachęcam też do wypróbowania przepisu na odrywaną drożdżówkę bananową :)
Przy wpisie posiłkowałam się tym przepisem.
Polecane przepisy na drożdżówki
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne drożdżówki o różnych smakach i pieczone z różnymi dodatkami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na monkey bread
Dziś mam dla was przepis wywodzący się z Ameryki. Zapraszam na odrywane ciasto drożdżowe w formie malutkich bułeczek. Te bułeczki przed pieczeniem maczane są w rozpuszczonym maśle i obtoczone w cukrze trzcinowym z cynamonem. To sprawia, że bułeczki podczas pieczenia lekko się karmelizują, a cukier sprawia, że bułeczki po upieczeniu można łatwo od siebie oderwać. Ja swoje drożdżowe bułeczki dodatkowo nadziałam plastrami banana i kawałkami czekolady. Dzięki temu były jeszcze bardziej pożywne i smaczniejsze. Muszę przyznać, że jako wielbicielce ciast drożdżowych to małpie ciasto monkey bread bardzo smakowało. Fajnie słodkie, lekko lepkie ciasto z bananami to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Idealnie się sprawdzi dla osób uprawiających sport - doda im sporo energii przed wysiłkiem, albo wzmocni po treningu. Gorąco polecam.
Z mojego przepisu dowiecie się jak przygotować idealne ciasto drożdżowe, zachęcam więc do przeczytania moich instrukcji :)