Nalewka mandarynkowa
Przepis na nalewkę mandarynkową
Nalewka mandarynkowa to prosta droga do stworzenia aromatycznego trunku pełnego słodyczy i orzeźwiającego smaku mandarynek. W tym domowym przepisie mandarynki spotykają się z alkoholem, tworząc perfekcyjną równowagę pomiędzy słodyczą owoców a „mocą” nalewki. Nalewka z mandarynek to doskonały trunek na chłodne wieczory czy też elegancki prezent dla bliskich. Odkryj radość tworzenia i degustowania tej aromatycznej nalewki, która rozgrzeje serce swoim smakiem.
Spis treści
Nalewka mandarynkowa przepis krok po kroku
Jeśli lubisz domowe nalewki i likiery, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Nalewka mandarynkowa przepis
Składniki
składniki na nalewkę z mandarynek
- 2-2,5 kg mandarynek
- 1 litr spirytusu
- ok 500 g cukru (lub do smaku – dodawany po zlaniu)
Instrukcja
Jak zrobić nalewkę z mandarynek
- Obrane mandarynki podziel na cząstki i umieść w dużym słoju i zalej spirytusem.2-2,5 kg mandarynek, 200 ml spirytusu
- Odstaw na około 2-3 tygodnie.
- Po tym czasie rozgnieć owoce (np. tłuczkiem do ziemniaków) a następnie całość przepuść przez pieluchę tetrową lub gazę.
- Posłodź do smaku i odstaw aby nalewka się wyklarowała (ale nadaje się już do picia :))ok 500 g cukru
- Jeśli nalewka jest za mocna, to możesz dodać do niej przegotowanej wody.
Jak zrobić nalewkę ze skórek mandarynek
- Skórki wysusz w piekarniku – piecz w temperaturze około 100 stopni przez około 1,5-2 godziny (aż skórki będą suche).skórki
- Skórki włóż do słoika zasyp cukrem i zalej alkoholem.200 ml spirytusu, 100 g cukru, 400 ml wódki
- Wstrząśnij kilka razy i odstaw na około 2-3 tygodnie.
- Po tym czasie zlej nalewkę.
- Możesz pić ją samą lub dodać do nalewki z owoców :)
Prywatne
Nalewka z mandarynek – uwagi
Powiem jedno – ta nalewka mandarynkowa ma moc! Pachnie obłędnie mandarynkami i jest bardzo smaczna. Mandarynek pełno w sklepach, więc zróbcie koniecznie zapasik naleweczki. Tak w zasadzie ta konkretna nalewka jest połączeniem dwóch różnych – podstawowa część zrobiona jest na zalanych alkoholem cząstkach mandarynek. Druga (mniejsza część) powstała z zalania alkoholem wysuszonych w piekarniku skórek z mandarynek – „leniuszki” mogą zrezygnować z tej część, ale nalewka ze skórek jest chyba nawet jeszcze bardziej aromatyczna niż ta z owoców.
Jak zrobić domową nalewkę mandarynkową – wskazówki
Kupcie dużo mandarynek – najlepiej o cienkiej skórce, obierzcie je i podzielcie na cząstki. Jeśli wasze mandarynki mają grube skórki i dużo ich odchodzi, to użyjcie więcej mandarynek. Zalejcie owoce spirytusem i odstawcie na około 2 tygodnie w ciemne miejsce.
I tu się właśnie pojawia druga opcja – skórek z tych mandarynek nie wyrzucaj. Z nich też przygotujesz nalewkę – tylko lżejszą – na wódce ze spirytusem. Możesz te nalewki zlać potem razem w jeden słój. Albo zostawić je oddzielnie – jedną mocniejszą, a drugą lżejszą – bardziej kobiecą – można powiedzieć, że to wódka mandarynkowa :)
A latem możesz zrobić nalewkę truskawkową :)
Zapraszam również do wypróbowania przepisów z kategorii Napoje, gdzie znajdziecie także przepisy na domowe likiery.
Polecane przepisy na domowe likiery i nalewki
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na proste domowe alkohole o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Nalewka mandarynkowa przepis
Przepis na mocną nalewkę z mandarynek w dwóch wersjach. Jedna nalewka zrobiona jest na spirytusie i owocach mandarynki. Druga nalewka jest ze skórek z mandarynek wódki i spirytusu. Nalewka na owocach jest mocna, bo jest zrobiona na samym spirytusie. Możną ją połączyć razem z nalewką ze skórek, wtedy będzie lżejsza. Jeśli lubicie domowe nalewki to wypróbujcie ten przepis na mandarynkową nalewkę.
Nalewka z mandarynek przepis
Nalewka mandarynkowa to fajna nalewka zarówno na zimne jak i ciepłe dni. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Zachęcam was także do wypróbowania moich przepisów na likiery, polecam wam między innymi domowy likier Baileys, likier słony karmel, likier piernikowy albo likier kokosowy.