Oponki marchewkowe

Zaktualizowany: 2024 22 września
pieczone oponki z marchewką i cynamonowym cukrem

Przepis na pieczone marchewkowe oponki

Zapraszam dziś na pyszne i pachnące cynamonem oponki marchewkowe zrobione z dodatkiem tartej marchewki. Jeśli lubicie ciasto marchewkowe, to takie oponki z marchewką również bardzo Wam zasmakują. A nie dość, że są pyszne, to są jeszcze bardzo proste i szybkie do zrobienia. Oponki zrobicie bez miksera – wystarczy wymieszać składniki łyżką. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić pieczone oponki z marchewką idealne na deser i przekąskę.

pieczone pączki marchewkowe

Oponki marchewkowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz ciasta marchewkowe, to koniecznie upiecz takie smakowite i aromatyczne oponki z tartą marchewką.

pieczone marchewkowe oponki obsypane cukrem z cynamonem

Oponki marchewkowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne pieczone oponki z marchewką i cynamonem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 12 minuty
Łączny czas 32 minuty
Porcje 7 sztuk
Kalorie 181 kcal
Składniki

składniki na oponki marchewkowe

dodatkowo na wierzch oponek marchewkowych

Instrukcja
 

Jak zrobić pieczone oponki z marchewką

  • Marchewkę obierz ze skórki i zetrzyj na tarce do warzyw – na części do tarcia ziemniaków na placki.
    marchewka tarta na tarce
  • Umieść w misce wszystkie składniki oponek i wymieszaj łyżką.
    100 g drobno tartej marchewki, 100 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki cynamonu, 1 jajko, 50 ml oleju, 50 ml mleka
    przygotowanie ciasta na oponki z marchewką
  • Polecam przełożenie ciasta do woreczka (najlepiej cukierniczego) odcięcie w nim rogu – to ułatwi nakładanie ciasta do foremki.
    przekładanie ciasta na oponki marchewkowe do worka cukierniczego
  • Nałóż ciasto do foremki na oponki – mogą też być foremki do mini babek.
    nakładanie ciasta na oponki marchewkowe do formy
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 12 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu lekko ostudź.
  • Do miseczki wlej mleko, a do drugiej wsyp cukier i cynamon – wymieszaj.
    trochę mleka, ok 30-50 g cukru, 0,5 łyżeczki cynamonu
  • Oponki zanurzaj delikatnie w mleku.
    moczenie oponek marchewkowych w mleku
  • Lekko wilgotne oponki obtocz z każdej strony w cynamonowym cukrze.
    obtaczanie oponek marchewkowych w cukrze z cynamonem
  • Gotowe do jedzenia :)
Film
Prywatne
Wartości Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 181kcalWeglowodany: 22gBiałko: 3gTłuszcz: 9g
Słowo kluczowe oponki z marchewką, pieczone oponki
Przetestować ten przepis?Daj znać w komentarzu!
oponki marchewkowe
pieczone oponki marchewkowe

Pieczone oponki marchewkowe – uwagi

Pieczone oponki marchewkowe przygotowałam z myślą o mojej córeczce, która zajadała się donatami daktylowymi i mówiła, że są pyszne.

Ja nie bardzo lubię powielać przepisy, więc wymyśliłam nowe donaty – ale również pachnące cynamonem i z cynamonowym cukrem na wierzchu.

Jako składnik „nawilżający” postanowiłam wykorzystać drobniutko startą świeżą marchew (tarłam ją na tarce do ziemniaków – wiecie – na tej części co ręce zostawia bez skóry ;)). Do tego trochę oleju i mleka.

Oponki wyszły mięciutkie, wilgotne i pachnące cynamonem.

Moim dzieciom bardzo zasmakowały – dostały nawet po dwa do szkoły i wróciły okruszki :)

Jeśli nie macie takiej specjalnej foremki do oponek, to możecie upiec je jako babeczki.

Podaję przepis na 7 większych oponek – moja foremka ma 8 cm średnicę otworów na donaty marchewkowe.

Ps. Przy okazji gorąco zachęcam do odwiedzania mojego profilu na instagramie , gdzie moje przepisy możesz łatwo i szybko zapisać sobie na później :)

pączki marchewkowe
donuty marchewkowe
oponki marchewkowe z cukrem cynamonowym

Polecane przepisy na oponki

Wypróbuj również inne moje przepisy na oponki – pieczone i smażone – o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2017 22 listopada

Podziel się przepisem

5 from 2 votes (2 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

14 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Pieczone oponki marchewkowe

Zapraszam dziś na pieczone oponki z piekarnika. Będą to niezwykłe oponki, bo zrobione z dodatkiem tartej marchewki. Takie pieczone oponki z marchewką, to prawdziwa gratka dla wielbicieli ciast marchewkowych. Jeśli do tej pory rzadko piekliście ciasto marchewkowe, bo porcja była dla was za duża i nie byliście w stanie zjeść całej blaszki. To możecie sobie zrobić taką małą porcję ciasta marchewkowego, przełożyć go do foremki na donaty i szybko upiec. Oponki z marchewką są cudnie aromatyczne - od dodanego cynamonu - oraz fajnie wilgotne od tartej marchewki. Jak piec oponki? Polecam tu użycie specjalnej foremki do pieczenia oponek. Wystarczy ją posmarować olejem i posypać odrobiną oleju. Wtedy nakładacie ciasto i pieczecie oponki w piekarniku. Prosto i szybko. Co jeśli nie macie takiej foremki? Wtedy ciasto nałóżcie do papilotek na babeczki i upieczcie małe babeczki - będą równie smakowite :)

Marchewkowe oponki z piekarnika przepis

Jak zrobić oponki pieczone w piekarniku? Otóż bardzo prosto! Zobaczcie mój przepis krok po kroku na oponki marchewkowe i sami się przekonajcie jakie to proste. Oponki bez miksera, to ekspresowy pomysł na pyszny deser. Wystarczy składniki na oponki wymieszać w misce łyżką i nałożyć do foremki. Szybki przepis na oponki, z podstawowych składników dostępnych w każdym domu i do kupienia bez problemu w osiedlowym sklepiku, to prawdziwy hit. Spróbuj już dziś! Pieczone oponki kcal Oponki pieczone w piekarniku mają mniej kalorii niż takie smażone na głębokim tłuszczu, więc na pewno możesz je zjeść bez wyrzutów sumienia :) Oponki z marchewki szczególnie zasmakują dzieciom - a wy przy okazji dodacie im porcję zdrowych warzyw. Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na oponki - znajdziecie tu przepisy na oponki pieczone jaki i na te smażone w tłuszczu.