Oponki marchewkowe

Zaktualizowany: 2024 22 września
pieczone oponki z marchewką i cynamonowym cukrem

Przepis na pieczone marchewkowe oponki

Zapraszam dziś na pyszne i pachnące cynamonem oponki marchewkowe zrobione z dodatkiem tartej marchewki. Jeśli lubicie ciasto marchewkowe, to takie oponki z marchewką również bardzo Wam zasmakują. A nie dość, że są pyszne, to są jeszcze bardzo proste i szybkie do zrobienia. Oponki zrobicie bez miksera – wystarczy wymieszać składniki łyżką. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić pieczone oponki z marchewką idealne na deser i przekąskę.

pieczone pączki marchewkowe

Oponki marchewkowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz ciasta marchewkowe, to koniecznie upiecz takie smakowite i aromatyczne oponki z tartą marchewką.

pieczone marchewkowe oponki obsypane cukrem z cynamonem

Oponki marchewkowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne pieczone oponki z marchewką i cynamonem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 12 minut
Czas całkowity 32 minut
Porcje 7 sztuk
Kalorie 181 kcal
Składniki

składniki na oponki marchewkowe

dodatkowo na wierzch oponek marchewkowych

Instrukcja
 

Jak zrobić pieczone oponki z marchewką

  • Marchewkę obierz ze skórki i zetrzyj na tarce do warzyw – na części do tarcia ziemniaków na placki.
    marchewka tarta na tarce
  • Umieść w misce wszystkie składniki oponek i wymieszaj łyżką.
    100 g drobno tartej marchewki, 100 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki cynamonu, 1 jajko, 50 ml oleju, 50 ml mleka
    przygotowanie ciasta na oponki z marchewką
  • Polecam przełożenie ciasta do woreczka (najlepiej cukierniczego) odcięcie w nim rogu – to ułatwi nakładanie ciasta do foremki.
    przekładanie ciasta na oponki marchewkowe do worka cukierniczego
  • Nałóż ciasto do foremki na oponki – mogą też być foremki do mini babek.
    nakładanie ciasta na oponki marchewkowe do formy
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 12 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu lekko ostudź.
  • Do miseczki wlej mleko, a do drugiej wsyp cukier i cynamon – wymieszaj.
    trochę mleka, ok 30-50 g cukru, 0,5 łyżeczki cynamonu
  • Oponki zanurzaj delikatnie w mleku.
    moczenie oponek marchewkowych w mleku
  • Lekko wilgotne oponki obtocz z każdej strony w cynamonowym cukrze.
    obtaczanie oponek marchewkowych w cukrze z cynamonem
  • Gotowe do jedzenia :)
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 181kcalWeglowodany: 22gBiałko: 3gTłuszcz: 9g
Słowa kluczowe oponki z marchewką, pieczone oponki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
oponki marchewkowe
pieczone oponki marchewkowe

Pieczone oponki marchewkowe – uwagi

Pieczone oponki marchewkowe przygotowałam z myślą o mojej córeczce, która zajadała się donatami daktylowymi i mówiła, że są pyszne.

Ja nie bardzo lubię powielać przepisy, więc wymyśliłam nowe donaty – ale również pachnące cynamonem i z cynamonowym cukrem na wierzchu.

Jako składnik „nawilżający” postanowiłam wykorzystać drobniutko startą świeżą marchew (tarłam ją na tarce do ziemniaków – wiecie – na tej części co ręce zostawia bez skóry ;)). Do tego trochę oleju i mleka.

Oponki wyszły mięciutkie, wilgotne i pachnące cynamonem.

Moim dzieciom bardzo zasmakowały – dostały nawet po dwa do szkoły i wróciły okruszki :)

Jeśli nie macie takiej specjalnej foremki do oponek, to możecie upiec je jako babeczki.

Podaję przepis na 7 większych oponek – moja foremka ma 8 cm średnicę otworów na donaty marchewkowe.

Ps. Przy okazji gorąco zachęcam do odwiedzania mojego profilu na instagramie , gdzie moje przepisy możesz łatwo i szybko zapisać sobie na później :)

pączki marchewkowe
donuty marchewkowe
oponki marchewkowe z cukrem cynamonowym

Polecane przepisy na oponki

Wypróbuj również inne moje przepisy na oponki – pieczone i smażone – o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2017 22 listopada

Podziel się przepisem

5 from 2 votes (2 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

14 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Pieczone oponki marchewkowe

Zapraszam dziś na pieczone oponki z piekarnika. Będą to niezwykłe oponki, bo zrobione z dodatkiem tartej marchewki. Takie pieczone oponki z marchewką, to prawdziwa gratka dla wielbicieli ciast marchewkowych. Jeśli do tej pory rzadko piekliście ciasto marchewkowe, bo porcja była dla was za duża i nie byliście w stanie zjeść całej blaszki. To możecie sobie zrobić taką małą porcję ciasta marchewkowego, przełożyć go do foremki na donaty i szybko upiec. Oponki z marchewką są cudnie aromatyczne - od dodanego cynamonu - oraz fajnie wilgotne od tartej marchewki. Jak piec oponki? Polecam tu użycie specjalnej foremki do pieczenia oponek. Wystarczy ją posmarować olejem i posypać odrobiną oleju. Wtedy nakładacie ciasto i pieczecie oponki w piekarniku. Prosto i szybko. Co jeśli nie macie takiej foremki? Wtedy ciasto nałóżcie do papilotek na babeczki i upieczcie małe babeczki - będą równie smakowite :)

Marchewkowe oponki z piekarnika przepis

Jak zrobić oponki pieczone w piekarniku? Otóż bardzo prosto! Zobaczcie mój przepis krok po kroku na oponki marchewkowe i sami się przekonajcie jakie to proste. Oponki bez miksera, to ekspresowy pomysł na pyszny deser. Wystarczy składniki na oponki wymieszać w misce łyżką i nałożyć do foremki. Szybki przepis na oponki, z podstawowych składników dostępnych w każdym domu i do kupienia bez problemu w osiedlowym sklepiku, to prawdziwy hit. Spróbuj już dziś! Pieczone oponki kcal Oponki pieczone w piekarniku mają mniej kalorii niż takie smażone na głębokim tłuszczu, więc na pewno możesz je zjeść bez wyrzutów sumienia :) Oponki z marchewki szczególnie zasmakują dzieciom - a wy przy okazji dodacie im porcję zdrowych warzyw. Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na oponki - znajdziecie tu przepisy na oponki pieczone jaki i na te smażone w tłuszczu.