Orzechowa drożdżówka
Przepis na apetyczną orzechową drożdżówkę
Dziś u mnie przepyszna, słodka orzechowa drożdżówka. Tu puszyste ciasto drożdżowe posmarowałam masłem z cukrem i posypałam dużą ilością posiekanych orzechów. Ciasto zwinęłam i podzieliłam na drożdżówki. Otrzymałam niezwykle apetyczne ciasto, które musisz spróbować i Ty! Zobacz mój dokładny przepis krok po kroku i upiecz drożdżówkę z orzechami już dziś!
Spis treści
Orzechowa drożdżówka przepis krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie i pełne smaku ciasta drożdżowe, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Orzechowa drożdżówka przepis
Składniki
składniki na orzechową drożdżówkę
- 20 g drożdży (świeżych)
- 1 łyżeczka cukru
- 100 ml mleka (letniego)
- 3 żółtka (z jajek L)
- 50 g masła (miękkiego )
- 500 g mąki pszennej
- ok 300 ml mleka (letniego)
- 200 g orzechów (grubo mielonych (użyłam po połowie orzechy włoskie i laskowe))
- 150 g cukru pudru
- 150 g masła (roztopionego )
Instrukcja
- Do 100 ml letniego mleka dodaj łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże – odstaw do lekkiego wyrośnięcia.1 łyżeczka cukru, 100 ml mleka, 20 g drożdży
- Przesianą mąkę wsyp do miski do ciasta.500 g mąki pszennej
- Dodaj wyrośnięty rozczyn, letnie mleka, miękkiego masła i żółtka. Zagnieć ciasto – jeśli jest zbyt gęste, to możesz dodać troszkę więcej mleka.3 żółtka, ok 300 ml mleka, 50 g masła
- Pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę.
- Masło rozpuść i wymieszaj z cukrem pudrem i prawie wszystkimi orzechami (pozostaw trochę do dekoracji).150 g cukru pudru, 150 g masła, 200 g orzechów
- Ciasto lekko zagnieć i rozwałkuj na grubość około 1 cm.
- Na ciasto wyłóż masę orzechową i rozsmaruj pozostawiając po bokach czysty margines.
- Zwiń ciasto w rulon, pokrój ostrym nożem na grube plastry (około 5 cm grubości) i układaj je w wysmarowanej tłuszczem foremce.
- Foremkę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny.
- Po tym czasie wstaw ciasto do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę pieczenia na 180 stopni (góra/dół) i piecz przez około 30 minut.
- Po upieczeniu przestudź ciasto na kratce.
- Przygotuj lukier – około 4 czubate łyżki cukru pudru zmieszaj z odrobiną ciepłej wody i polej ciasto, po wierzchu posyp pozostawionymi orzechami.
Prywatne
Ciasto drożdżowe z orzechami – uwagi
Jestem ogromną wielbicielką ciast drożdżowych, a że dawno żadnego nie piekłam, to już miałam straszną ochotę na jakieś.
Przypadkiem trafiłam na przepis na ciasto drożdżowe z orzechami (przepis Tupperware) – niewymagające wielu składników, a do tego szybkie w przygotowaniu.
W smaku jest bardzo maślane i orzechowe (użyłam więcej orzechów niż podawał przepis).
Ja go upiekłam w formie ślimaczków, ale można oczywiście wyłożyć ciasto w całości do blaszki, polać masłem z cukrem i posypać orzechami.
Podana porcja jest na sporą blaszkę – tortownicę 26-28cm.
Zapraszam was również serdecznie do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta drożdżowe :)
Polecane przepisy na drożdżówki
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne słodkie ciasta drożdżowe. Tutaj polecam takie trzy przepisy: