Pączki z Nowego Orleanu
Przepis na puszyste i mięciutkie pączki nowoorleańskie
Przepis na puszyste pączki z Nowego Orleanu to prawdziwa uczta dla podniebienia, przenosząca smakowite doznania prosto z serca Luizjany. Te tradycyjne pączki charakteryzują się miękkim, puszystym wnętrzem, a ich złocista powierzchnia pokryta jest warstwą delikatnego cukru pudru. Co wyróżnia te pączki, to ich niezwykły aromat i smak, które są efektem krótkiego smażenia w głębokim tłuszczu. Odkryj smak Nowego Orleanu w każdym kęsie tych pysznych, puszystych pączków.
Spis treści
Pączki z Nowego Orleanu przepis krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie pączki i nie boisz się ich robić samodzielnie w domu, to koniecznie wypróbuj ten tradycyjny przepis rodem z Ameryki.
Puszyste pączki z Nowego Orleanu przepis z filmem
Składniki
składniki na pączki nowoorleańskie
- ok 15 g drożdży (świeżych)
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml wody (letniej)
- 450 g mąki pszennej (3 szklanki + do podsypywania)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 30 ml oleju
- 45 g cukru (3 łyżki)
- ok 70-150 g cukru pudru (do obtoczenia – 1/2-1 szklanki)
- olej (do smażenia)
Instrukcja
Jak zrobić pączki z Nowego Orleanu
- Drożdże zmieszaj z cukrem i letnią wodą, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.ok 15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 250 ml wody
- W dużej misie umieść mąkę, cukier, jajka i olej.450 g mąki pszennej, 2 jajka, 30 ml oleju, 45 g cukru
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób gładkie ciasto (będzie dość luźne i lepkie – nie dodawaj więcej mąki!).
- Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny – aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
- Podsyp od spodu odrobiną mąki oraz posyp po wierzchu ciasto i delikatnie je rozwałkuj na grubość około 1 cm.
- Pokrój ciasto na nieduże kawałki i od razu zacznij je smażyć.
- W szerokim rondlu rozgrzej olej do temperatury 180 stopni.olej
- Wykładaj na gorący olej po kilka pączków i smaż po około 1-2 minut z każdej strony – aż będą ładnie rumiane.
- Wyjmij gotowe pączki na ręcznik papierowy i je osusz.
- Od razu obtocz pączki z cukrze pudrze.ok 70-150 g cukru pudru
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Skąd pochodzą pączki nowoorleańskie?
Zapraszam dziś na bardzo smakowite i do tego niebywale lekkie i puszyste tradycyjne pączki wywodzące się z Nowego Orleanu w Stanach Zjednoczonych. Te pączki nazywane również francuskimi przywędrowały do Stanów razem z francuskimi kolonistami. Tradycyjnie przygotowywane są one w niedużych rozmiarach i do tego bez nadzienia. Mają charakterystyczny kwadratowy lub lekko prostokątny kształt i podawane są w otoczce z cukru pudru. Przygotowanie tych pączków jest bardzo proste i szybkie, więc koniecznie wypróbuj ten przepis.
Jakie składniki są niezbędne do przygotowania pączków?
Do przygotowania tych francuskich pączków będziesz potrzebować jedynie podstawowych składników. Poniżej podaję krótką listę z ewentualnymi zamiennikami.
- mąka pszenna – najlepsza tu będzie mąka 550 lub 500, chociaż przy ich braku możesz też użyć mąkę typ 450
- drożdże – ja użyłam tu świeże drożdże, ale możesz je zastąpić suszonymi drożdżami instant – wystarczy jedno opakowanie 7g.
- woda – do przygotowania rozczynu drożdżowego użyłam letnią wodę, ale widziałam też przepisy na te pączki, gdzie było używane mleko. Jeśli więc wolisz ciasto drożdżowe przygotowane na mleku, to możesz je użyć.
- cukier – do pączków dałam 1 łyżkę cukru waniliowego i 2 łyżki zwykłego cukru – dzięki wanilii pączki nabrały dodatkowo fajnego smaku – gorąco polecam to rozwiązanie.
- olej – do smażenia pączków będziesz potrzebować około 1 litr oleju, możesz też użyć smalec.
Jak zrobić pączki z Nowego Orleanu – wskazówki
Przygotowanie tych amerykańskich pączków jest nieco prostsze i szybsze niż przygotowanie naszych tradycyjnych pączków. Przede wszystkim dlatego, że tych pączków nie zostawiamy do wyrastania, a także ich nie nadziewamy. Pączki smażone bez nadzienia smażą się dużo szybciej i mają mniejszą tendencję do przypalania się.
Aby zrobić ciasto na pączki wystarczy wszystkie składniki na ciasto zagnieść – ja polecam to zrobić mikserem z końcówką hakiem. Wtedy ciasto będzie dobrze wyrobione, a ciebie nie będzie kusić aby dodawać więcej mąki. Ciasto na te pączki jest luźniejsze niż na tradycyjne pączki i możesz mieć ochotę, aby je zagęścić. Dzięki luźnemu i lekkiemu ciastu te pączki są delikatne jak chmurka. Dlatego mąkę dodaj dopiero przy wałkowaniu ciasta i to też oszczędnie – tylko tyle, aby się ciasto nie kleiło do blatu i wałka.
Jak podzielić ciasto na pączki?
Te pączki są również inaczej dzielone niż tradycyjne pączki. Nie wycinamy tu kółek, ani nie toczymy z ciasta kulek. Za to płaskie ciasto kroimy na paski a następnie na kwadraciki. Najlepiej jest to zrobić radełkiem do pizzy, albo ostrym nożem. Jeśli ciasto będzie się za mocno lepiło do noża, to możesz ostrze posypać odrobiną mąki – ułatwi to krojenie.
Po pokrojeniu ciasta na kawałki od razu zacznij je smażyć na gorącym tłuszczu. Nie zostawiaj ich do wyrastania jak tradycyjne pączki. Ich rośnięcie przebiega głównie podczas smażenia. Dzięki dość małym kawałkom smażenie pączków jest bardzo szybkie i zajmuje około minutę na stronę. Pamiętaj o przewróceniu pączków na drugą stronę. Gotowe pączki odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i od razu obtocz w cukrze pudrze, tak aby je ładnie oblepił. Poniżej możesz obejrzeć mój krótki film video z przygotowania pączków nowoorleańskich i ich smażenia. Zobacz jakie to proste!
Jak smażyć pączki aby nie piły oleju?
Aby pączki podczas smażenia nie piły oleju musisz dobrze rozgrzać tłuszcz. Najlepiej olej czy też smalec podgrzać do temperatury 180 stopni. Dobrze jest to sprawdzić termometrem kuchennym. Jeśli olej będzie za mało gorący, to pączki będą się długo smażyć i chłonąć olej, jeśli będzie zbyt gorący, to się spalą.
Co jeśli nie masz termometru kuchennego? Ja w takim przypadku wrzucam na olej mały kawałek ciasta. Jeśli od razu zaczyna się ładnie smażyć, to olej ma dobrą temperaturę. Pamiętaj także, że gdy włożysz do oleju pączki jego temperatura naturalnie się obniży.
Jak podać pączki z Nowego Orleanu?
Pączki z Nowego Orleanu tradycyjnie podawane są od razu na ciepło. Bardzo często jedzone są nawet na śniadanie w towarzystwie kubka kawy. Dzięki warstwie cukru pudru nie potrzebują już żadnych dodatków. Ale możesz je też podać w towarzystwie konfitury, czy też sosu czekoladowego, w których można zanurzać pączki i jeść po gryzie.
Ile kalorii mają pączki?
Te pączki nowoorleańskie dzięki niedużym rozmiarom mają w sumie całkiem niedużo kalorii. 100 g pączków ma około 290 kcal. Jeśli z ciasta przygotujesz 30 pączków, to jedna sztuka będzie miała około 106 kcal. Są to oczywiście uśrednione dane, bo u mnie każdy pączek miał w zasadzie inny rozmiar i wagę. Przy krojeniu ciasta na pączki nożem, czy też radełkiem nie jest łatwo o równe porcje.
Jak przechowywać pączki?
Te pączki najlepsze są do jedzenia w dniu przygotowania i podane na ciepło zaraz po usmażeniu i obtoczeniu w cukrze. Jeśli nie dasz rady ich spożyć od razu, to przełóż je do szczelnego pojemnika z pokrywką. Nie chowaj ich do lodówki, bo to im nie służy.
Najlepiej po odstaniu krótko podgrzać je w mikrofalówce (ok 30 sekund), aby znowu stały się ciepłe i super mięciutkie. Te pączki słabo nadają się zamrażania, więc najlepiej zjeść je na bieżąco.
Mam nadzieję, że ten przepis, zdjęcia i wskazówki zachęcą Cię do usmażenia tych pysznych pączków. Jeśli tak, to będzie mi niezmiernie miło, jeśli podzielisz się swoimi uwagami w komentarzu pod przepisem.
Polecane przepisy na domowe pączki
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pączki. Na blogu jest ich bardzo duży wybór. Znajdziesz tu zarówno przepisy na pączki tradycyjne, jak i bardziej nowatorskie (jak pączki pieczone) oraz pączki z różnych stron świata. Zobacz inne smaki pączków i niezwykłe nadzienia do nich. Jestem przekonana, że znajdziesz coś dla siebie! A tu na szybko polecam między innymi takie trzy przepisy:
Przepis na te pączki nowoorleańskie znalazłam na stronie Bless this Mess.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na pączki z Nowego Orleanu
Dziś zapraszam na tradycyjne pączki zza oceanu. Te pyszne i bardzo puszyste pączki w charakterystycznym kwadratowym kształcie są bardzo popularne w Nowym Orleanie. Przywiezione do Stanów przez francuskich osadników nazywane są również pączkami francuskimi. Oprócz charakterystycznego kształtu wyróżnia je również brak nadzienia oraz gruba warstwa cukru pudru, w którym obtaczane są pączki tuż po usmażeniu. Zobacz mój dokładny przepis opisany krok po kroku, zobacz zdjęcia z przygotowań i sprawdź jak zrobić ciasto na pączki i jak smażyć pączki, aby nie piły oleju i były cudownie puszyste. Możesz również obejrzeć mój krótki film przygotowany do przepisu, aby zobaczyć jak ja robiłam pączki nowoorleańskie w swoim domu.