Paluchy z ciasta pizzowego
Przepis na paluchy z ciasta drożdżowego
Domowe drożdżowe paluchy z ciasta pizzowego to idealna słona przekąska! Są lekko chrupiące z zewnątrz i delikatnie miękkie i puszyste w środku. Przed pieczeniem możesz posypać je różnymi dodatkami – takimi jak sól, zioła, czy też sezam. Możesz podać je jako dodatek do zupy lub sosu, albo zjeść je same wraz z ulubionym dipem. To pyszna alternatywa dla chipsów i innych przekąsek – polecam spróbować!
Spis treści
Paluchy z ciasta pizzowego przepis krok po kroku
Jeśli masz ochotę na pyszną i prostą przekąskę, albo może zbliża się jakaś domowa impreza, to koniecznie upiecz takie słone paluchy drożdżowe. Świetnie się sprawdzają i smakują każdemu!
Paluchy z ciasta pizzowego przepis
Składniki
składniki na paluchy drożdżowe
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 100 ml mleka (ciepłego )
- 250 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
- 1 jajko
- 50 g masła (rozpuszczonego )
- 0,5 łyżeczki soli
- oliwa z oliwek
- przyprawy (: sól gruboziarnista, bazylia, oregano, czosnek)
Instrukcja
Jak zrobić paluchy z ciasta drożdżowego
- Z drożdży, cukru i mleka zrób rozczyn – wszystko razem wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą, a następnie miseczkę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 100 ml mleka
- W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.250 g mąki pszennej, 1 jajko, 50 g masła, 0,5 łyżeczki soli
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na około godzinę.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na blat i ponownie zagnieć.
- Od ciasta odrywaj kawałki ciasta i tocz je w cienkie wałeczki.
- Każdy posmaruj oliwą z oliwek i posyp przyprawami.przyprawy, oliwa z oliwek
- Piecz około 10 minut w bardzo mocno nagrzanym piekarniku (najlepiej około 250 stopni – jeśli piekarnik tyle może) – tryb termoobieg, albo pieczenie dół + wentylator
- Gdy paluchy się zrumienią wyjmij je z piekarnika i przestudź.
Prywatne
Słone paluchy drożdżowe – uwagi
Te paluchy z ciasta pizzowego przypominają grissini, ale nie są tak bardzo chrupiące.
Podobnie jak grissini będą świetną przystawką i „przegryzką” imprezową :)
Możecie je dowolnie przyprawić i podać z sosami.
Moje paluchy posmarowałam oliwą z oliwek, a następnie posypałam gruboziarnistą solą oraz bazylią i oregano.
Pierwsze paluchy zniknęły już na gorąco – synek nie dał im nawet zbytni wystygnąć :)
Ciasto przygotowuje się prosto – możecie wykorzystać swój ulubiony przepis na ciasto na pizzę – albo przy okazji pieczenia pizzy możecie upiec sobie trochę paluchów :)
Polecane przepisy na pyszne przekąski
Zobacz również inne moje przepisy na proste przekąski idealne na różne imprezy, przyjęcia w ogrodzie czy na wieczór z ulubionym serialem. Tutaj przedstawiam trzy z takich pysznych przepisów:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Drożdżowe paluchy przepis
Przepis na prostą i pyszną przekąskę - drożdżowe paluchy. Te paluchy sprawdzą się idealnie na różne imprezy, albo na wieczór filmowy na kanapie :) Proste ciasto drożdżowe podobne do ciasta na pizzę zwijamy w świderki, albo toczymy na cienkie wałeczki. Potem smarujemy je oliwą i posypujemy ulubionymi przyprawami. Tak przygotowane drożdżowe paluszki pieczemy i w jakieś 10 minut mamy pyszną przekąskę.
Paluchy z ciasta drożdżowego
Przepis na paluchy przyda się wam nie raz i nie dwa. Prosty przepis opisany krok po kroku, do tego podstawowe składniki to gwarancja udanego przepisu. Z moim przepisem dowiecie się jak zrobić paluchy drożdżowe i zrobicie je bez problemów. Sami się przekonajcie. Przy okazji polecam wam przepis na focaccię albo przepis na chlebki naan.