Pierniczki nadziewane

Zaktualizowany: 2024 8 maja
czekoladowe pierniczki

Przepis na miękkie pierniczki jak alpejskie

Zawsze na święta Bożego Narodzenia piekę sporo pierniczków, nie ważne ile ich zrobię, zawsze wszystkie znikają i jeśli ich nie schowam, to nawet czasami do świąt nie wytrzymają. W tym roku zrobiłam nam pierniczki nadziewane masą marcepanową i na koniec oblana czekoladą. To takie domowe pierniczki alpejskie i powiem Wam, że wyszły doskonałe. Koniecznie sprawdźcie jak zrobić alpejskie pierniczki z mojego przepisu.

pierniczki świąteczne

Pierniczki nadziewane przepis krok po kroku

Jeśli lubisz miękkie pierniczki oblane czekoladą i z nadzieniem w środku, to konieczni upiecz takie z mojego przepisu.

czekoladowe pierniczki

Miękkie pierniki z nadzieniem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na nadziewane pierniczki w stylu alpejskim.
5 z 6 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 15 minut
14 days
Czas całkowity 14 days 45 minut
Danie Deser
Porcje 0
Składniki

składniki na pierniki nadziewane

składniki na polewę czekoladową do pierniczków

Instrukcja
 

Jak zrobić nadziewana pierniczki alpejskie

  • Masło, miód i cukier umieść w rondelku, podgrzej do rozpuszczenia składników, a następnie wystudź.
    170 g miodu, 100 g cukru, 80 g masła
  • Sodę wymieszaj z mlekiem.
    1 łyżeczka sody, 40 ml mleka
  • Mąkę zmieszaj z przyprawą do piernika i solą.
    330 g mąki pszennej, 25 g przyprawy do piernika, szczypta soli
  • Do masy miodowej dodaj roztrzepane jajko, mąkę i sodę z mlekiem, zmiksuj – końcówką hakiem, albo świderkami.
    1 jajko
  • Przełóż ciasto do szklanej miseczki, przykryj ściereczką i wstaw do lodówki albo do innego zimnego miejsca i przechowaj przez przynajmniej 2 tygodnie.
  • Ciasto wyjmij około tydzień – minimum 4 dni przed świętami.
  • Ciasto rozwałkuj cienko, okrągłą foremką wytnij koła.
  • Na co drugim kole, na środku, ułóż trochę nadzienia – marcepanu albo powideł.
    około 300 g powideł śliwkowych
  • Przykryj drugim kołem i dokładnie zlep.
  • Mniejszą foremką kształtową – np. gwiazdką lub serduszkiem, wykrój ciastko, tak aby nadzienie zostało na środku.
  • Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – zachowaj między nimi odstęp, bo trochę urosną.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 10-15 minut – aż będą lekko zrumienione.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści, a masa będzie gładka.
    100-150 ml śmietany kremówki, 200 g czekolady
  • Maczaj pierniczki w rozpuszczonej czekoladzie i odkładaj na papier do pieczenia, aby zastygły.
Notatki
Jeśli masz mało czasu, to ciasto schłodź chociaż przez noc w lodówce i następnego dnia przygotuj ciasteczka.
Prywatne
Słowa kluczowe pierniczki w czekoladzie, pierniczki z nadzieniem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pierniczki z nadzieniem

Alpejskie pierniczki nadziewane – uwagi

Przy okazji przygotowywania piernika staropolskiego zrobiłam trochę pierniczków nadziewanych.

Użyłam do nich tego samego ciasta na piernik długo dojrzewający – to zapewniło pierniczkom dużą puszystość i niepowtarzalny smak :)

Jeśli robicie sobie taki piernik staropolski, to zróbcie od razu trochę ciasta więcej i upieczcie te pierniczki nadziewane.

Ja do swoich włożyłam marcepan (można go np. kupić w Lidlu), możecie też użyć powidła śliwkowe.

Koniecznie też oblejcie potem ciasteczka czekoladą – będziecie mieć pierniczki jak ze sklepu, tylko o niebo smaczniejsze :D

Takie miękkie pierniki z nadzieniem możecie zrobić sobie w różnych kształtach – ja najpierw wycięłam kółka, na środek co drugiego nałożyłam nadzienie, przykryłam drugim kółkiem i skleiłam.

Potem mniejszą foremką gwiazdką wycięłam ciastka. Odcięte ciasto ponownie zagniotłam i wycięłam koła – i tak w kółko.

Tym sposobem z podanej porcji otrzymałam ponad 30 puszystych, nadzianych, aromatycznych pierniczków :D

Jeśli nie macie czasu na piernik długo dojrzewający, to skorzystajcie z mojego przepisu na tradycyjne pierniczki (im wystarczy leżakowanie w lodówce przez noc), albo z przepisu Kingi Paruzel – je można piec od razu, ale zaraz po upieczeniu robią się dość twarde i potrzebują potem więcej czasu na zmięknięcie.

świąteczne pierniczki
pierniczki świąteczne
pierniczki z nadzieniem
pierniczki nadziewane
pierniczki na boże narodzenie

Polecane przepisy na pierniczki na święta

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne pierniczki do upieczenia na święta. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2016 3 grudnia

Podziel się przepisem

5 from 6 votes (4 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

8 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na pierniczki nadziewane oblane czekoladą

Przygotujcie dziś ze mną pierniczki w stylu alpejskim - z nadzieniem i w polewie czekoladowej. Te ciasteczka nadziewane przygotowałam z przepisu na piernik długo dojrzewający. Dlatego ciasto warto zrobić jakieś dwa tygodnie wcześniej, ale ale ... jeśli się zagapiliście, to też nic straconego. Przygotujcie ciasto i schłodźcie go przez noc w lodówce. Rano możecie je wyjąć, rozwałkować i przygotować pierniczki. Ja swoje pierniczki nadziałam masą marcepanową - praca z nią była łatwiejsza, bo nic mi nie wypływało w trakcie. Możecie również użyć marmoladę owocową albo gęste powidła śliwkowe.

Jak zrobić pierniczki nadziewane?

Zobaczcie mój przepis krok po kroku i upieczcie nadziewane ciasteczka, a potem oblejcie je prostą polewą czekoladową. Takie domowe ciasteczka zasmakują i dzieciom i dorosłym. Polecam wam przygotowanie wcześniej domowej przyprawy do piernika. Jest ona zdecydowanie lepsza niż przyprawy dostępne w sklepach - nie ma w niej przede wszystkim mąki i cukru, tylko same aromatyczne przyprawy.