Pierniczki nadziewane
Przepis na miękkie pierniczki jak alpejskie
Zawsze na święta Bożego Narodzenia piekę sporo pierniczków, nie ważne ile ich zrobię, zawsze wszystkie znikają i jeśli ich nie schowam, to nawet czasami do świąt nie wytrzymają. W tym roku zrobiłam nam pierniczki nadziewane masą marcepanową i na koniec oblana czekoladą. To takie domowe pierniczki alpejskie i powiem Wam, że wyszły doskonałe. Koniecznie sprawdźcie jak zrobić alpejskie pierniczki z mojego przepisu.
Spis treści
Pierniczki nadziewane przepis krok po kroku
Jeśli lubisz miękkie pierniczki oblane czekoladą i z nadzieniem w środku, to konieczni upiecz takie z mojego przepisu.
Miękkie pierniki z nadzieniem przepis
Składniki
składniki na pierniki nadziewane
- 170 g miodu
- 100 g cukru (- pół szklanki)
- 80 g masła
- 330 g mąki pszennej (- trochę ponad 2 szklanki)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 1 łyżeczka sody
- 40 ml mleka
- szczypta soli
- 25 g przyprawy do piernika ((jeśli używacie domową, to dajcie mniej, bo jest bardziej aromatyczna))
- około 300 g powideł śliwkowych (albo marcepan)
składniki na polewę czekoladową do pierniczków
- 200 g czekolady (gorzkiej lub deserowej )
- 100-150 ml śmietany kremówki
Instrukcja
Jak zrobić nadziewana pierniczki alpejskie
- Masło, miód i cukier umieść w rondelku, podgrzej do rozpuszczenia składników, a następnie wystudź.170 g miodu, 100 g cukru, 80 g masła
- Sodę wymieszaj z mlekiem.1 łyżeczka sody, 40 ml mleka
- Mąkę zmieszaj z przyprawą do piernika i solą.330 g mąki pszennej, 25 g przyprawy do piernika, szczypta soli
- Do masy miodowej dodaj roztrzepane jajko, mąkę i sodę z mlekiem, zmiksuj – końcówką hakiem, albo świderkami.1 jajko
- Przełóż ciasto do szklanej miseczki, przykryj ściereczką i wstaw do lodówki albo do innego zimnego miejsca i przechowaj przez przynajmniej 2 tygodnie.
- Ciasto wyjmij około tydzień – minimum 4 dni przed świętami.
- Ciasto rozwałkuj cienko, okrągłą foremką wytnij koła.
- Na co drugim kole, na środku, ułóż trochę nadzienia – marcepanu albo powideł.około 300 g powideł śliwkowych
- Przykryj drugim kołem i dokładnie zlep.
- Mniejszą foremką kształtową – np. gwiazdką lub serduszkiem, wykrój ciastko, tak aby nadzienie zostało na środku.
- Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – zachowaj między nimi odstęp, bo trochę urosną.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 10-15 minut – aż będą lekko zrumienione.
- Po upieczeniu ostudź.
- Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści, a masa będzie gładka.100-150 ml śmietany kremówki, 200 g czekolady
- Maczaj pierniczki w rozpuszczonej czekoladzie i odkładaj na papier do pieczenia, aby zastygły.
Notatki
Prywatne
Alpejskie pierniczki nadziewane – uwagi
Przy okazji przygotowywania piernika staropolskiego zrobiłam trochę pierniczków nadziewanych.
Użyłam do nich tego samego ciasta na piernik długo dojrzewający – to zapewniło pierniczkom dużą puszystość i niepowtarzalny smak :)
Jeśli robicie sobie taki piernik staropolski, to zróbcie od razu trochę ciasta więcej i upieczcie te pierniczki nadziewane.
Ja do swoich włożyłam marcepan (można go np. kupić w Lidlu), możecie też użyć powidła śliwkowe.
Koniecznie też oblejcie potem ciasteczka czekoladą – będziecie mieć pierniczki jak ze sklepu, tylko o niebo smaczniejsze :D
Takie miękkie pierniki z nadzieniem możecie zrobić sobie w różnych kształtach – ja najpierw wycięłam kółka, na środek co drugiego nałożyłam nadzienie, przykryłam drugim kółkiem i skleiłam.
Potem mniejszą foremką gwiazdką wycięłam ciastka. Odcięte ciasto ponownie zagniotłam i wycięłam koła – i tak w kółko.
Tym sposobem z podanej porcji otrzymałam ponad 30 puszystych, nadzianych, aromatycznych pierniczków :D
Jeśli nie macie czasu na piernik długo dojrzewający, to skorzystajcie z mojego przepisu na tradycyjne pierniczki (im wystarczy leżakowanie w lodówce przez noc), albo z przepisu Kingi Paruzel – je można piec od razu, ale zaraz po upieczeniu robią się dość twarde i potrzebują potem więcej czasu na zmięknięcie.
Polecane przepisy na pierniczki na święta
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne pierniczki do upieczenia na święta. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na pierniczki nadziewane oblane czekoladą
Przygotujcie dziś ze mną pierniczki w stylu alpejskim - z nadzieniem i w polewie czekoladowej. Te ciasteczka nadziewane przygotowałam z przepisu na piernik długo dojrzewający. Dlatego ciasto warto zrobić jakieś dwa tygodnie wcześniej, ale ale ... jeśli się zagapiliście, to też nic straconego. Przygotujcie ciasto i schłodźcie go przez noc w lodówce. Rano możecie je wyjąć, rozwałkować i przygotować pierniczki. Ja swoje pierniczki nadziałam masą marcepanową - praca z nią była łatwiejsza, bo nic mi nie wypływało w trakcie. Możecie również użyć marmoladę owocową albo gęste powidła śliwkowe.
Jak zrobić pierniczki nadziewane?
Zobaczcie mój przepis krok po kroku i upieczcie nadziewane ciasteczka, a potem oblejcie je prostą polewą czekoladową. Takie domowe ciasteczka zasmakują i dzieciom i dorosłym. Polecam wam przygotowanie wcześniej domowej przyprawy do piernika. Jest ona zdecydowanie lepsza niż przyprawy dostępne w sklepach - nie ma w niej przede wszystkim mąki i cukru, tylko same aromatyczne przyprawy.