Przepis na najlepsze pierniczki na Boże Narodzenie
Nadszedł czas na pierniczki na Boże Narodzenie :)
Moje ciasto w tym roku stało tylko dwa tygodnie, bo za późno sobie o tym przypomniałam, ale ciasteczka jak zwykle wyszły rewelacyjne.
Dzieciaki to je prawie na gorąco z piekarnika wyjadały :)
Ciasto na pierniczki najlepiej przygotować przynajmniej dobę wcześniej, aby postało przez noc w lodówce, albo na balkonie.
Ja go zwykle przygotowuję wcześniej – trochę po Święcie Zamarłych i trzymam do połowy grudnia, kiedy je pieczemy.
Jak zrobić ciasto na pierniczki?
Wszystko fajnie zobaczycie na filmie! Potem takie schłodzone ciasto wyjmujecie z lodówki, odrywacie kawałek a resztę znowu chowacie.
Ciasto trzeba cienko rozwałkować – jest bardzo elastyczne, więc nie jest to trudne. Cienkie rozwałkowanie sprawia, że ciasteczka piernikowe są chrupiąca i idealne od razu do jedzenia.
Nie są twarde, że zęby można sobie połamać 🤣🤣
Ciasta jest dużo, więc z podanej porcji otrzymacie całą masę ciasteczek :) Chociaż moje dzieci nie mają problemu ze zjedzeniem ich wszystkich do świąt :)
A jeśli interesują Was inne przepisy na pierniczki, to koniecznie sprawdźcie pierniczki brunkager (mój osobisty „number 1” :D), pachnące cytrynowo pierniczki lebkuchen, albo szybkie pierniczki bez leżakowania.
Zapraszam również na filmik z przygotowań – dokładny przepis na końcu przepisu :)
A tu pierwsze zdjęcia moich pierniczków :)
Pierniczki na Boże Narodzenie – przepis do druku

Pierniczki
Składniki
pierniczki:
- 250 g drobnego cukru (1 i 1/4 szklanki)
- 250 g miodu płynnego (2/3 szklanki)
- 100 ml kawy mocnej (jeśli używasz kawę mieloną, to zlej ją tak, aby nie dodawać fusów)
- 300 g masła (1,5 kostki)
- 800 g mąki (5 szklanek)
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- skórka starta z pomarańczy (opcjonalnie)
- 1 opakowanie przyprawy do pierników dobrej jakości - bez mąki - około 20 g
lukier:
- 2 białka z dużych jajek
- 3 szklanki cukru pudru
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
Instrukcja
- Cukier, miód, kawę i masło rozpuść na małym ogniu, a następnie lekko ostudź.
- Dodaj na zmianę przesianą mąkę, z przyprawą i skórką pomarańczową, w między czasie dodaj sodę rozpuszczoną w łyżce ciepłej wody.
- Zagnieć ciasto, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw przynajmniej na jedną noc do lodówki, lub wystaw (odpowiednio zabezpieczone) na balkon.
- Odcinaj po kawałku ciasto i je wałkuj na płaski placek - ja lubię cieńsze ciasteczka, więc wałkujemy je na placki o około 2-3 mm grubości.
- Wytnij foremkami ciasteczka, ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu aż będą rumiane (moje cienkie ciasteczka piekłam po 5 minut, jeśli lubisz grubsze, to wydłuż czas pieczenia).
- Ciasteczka w trakcie pieczenia trochę rosną, więc nie układaj ich zbyt ciasno.
- Zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie, więc ściągaj je delikatnie. W tym momencie możesz w nich zrobić patyczkiem do szaszłyków dziurki, jeśli chcesz je powiesić :) Ciasteczka stwardnieją, gdy lekko ostygną.
- Przestudzone ciastka możesz udekorować lukrem.
lukier:
- Ubij białka na sztywno, stopniowo dodawaj cukier puder, a na koniec sok z cytryny.
- Lukier możesz podzielić na części i każdą zabarwić barwnikiem spożywczym :)
Film
Życzę udanej zabawy przy pieczeniu pierniczków i oczywiście smacznego :)
Przepis pochodzi z emitowanego kiedyś programu „Między kuchnią a salonem”.