Pierniczki na Boże Narodzenie
najlepszy przepis :)
Nadszedł czas na pierniczki na Boże Narodzenie :)
Moje ciasto w tym roku stało tylko dwa tygodnie, bo za późno sobie o tym przypomniałam, ale ciasteczka jak zwykle wyszły rewelacyjne.
Dzieciaki to je prawie na gorąco z piekarnika wyjadały :)
Ciasto na te pierniczki najlepiej przygotować przynajmniej dobę wcześniej, aby postało przez noc w lodówce, albo na balkonie.
Ja go zwykle przygotowuję wcześniej – trochę po Święcie Zamarłych.
W trakcie robienia ciastek najlepiej odrywać kawałek, a resztę trzymać w lodówce, bo gdy zbytnio się ogrzeje, to będzie się Wam lepić.
Z podanej porcji otrzymacie całą masę ciasteczek :)
A jeśli interesują Was inne przepisy na pierniczki, to koniecznie sprawdźcie pierniczki brunkager (mój osobisty „number 1” :D), pachnące cytrynowo pierniczki lebkuchen, albo szybkie pierniczki bez leżakowania.
Zapraszam również na filmik z przygotowań – dokładny przepis na końcu wpisu :)
A tu pierwsze zdjęcia moich pierniczków :)
Pierniczki na Boże Narodzenie – przepis do druku
Pierniczki
- 250 g (1 i ¼ szklanki) drobnego cukru
- 250 g (2/3 szklanki) płynnego miodu
- 100 ml mocnej kawy (jeśli używasz kawę mieloną, to zlej ją tak, aby nie dodawać fusów)
- 300 g (1,5 kostki) masła
- 800 g (5 szklanek) mąki
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- skórka starta z pomarańczy (opcjonalnie)
- opakowanie przyprawy do pierników
- 2 białka z dużych jajek
- ok. 3 szklanki cukru pudru
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- Cukier, miód, kawę i masło rozpuść na małym ogniu, a następnie lekko ostudź. Dodaj na zmianę przesianą mąkę, z przyprawą i skórką pomarańczową, w między czasie dodaj sodę rozpuszczoną w łyżce ciepłej wody. Zagnieć ciasto, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw przynajmniej na jedną noc do lodówki, lub wystaw (odpowiednio zabezpieczone) na balkon.
- Odcinaj po kawałku ciasto i je wałkuj na płaski placek - ja lubię cieńsze ciasteczka, więc wałkujemy je na placki o około 2-3 mm grubości. Wytnij foremkami ciasteczka, ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu aż będą rumiane (moje cienkie ciasteczka piekłam po 5 minut, jeśli lubisz grubsze, to wydłuż czas pieczenia).
- Ciasteczka w trakcie pieczenia trochę rosną, więc nie układaj ich zbyt ciasno. Zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie, więc ściągaj je delikatnie. W tym momencie możesz w nich zrobić patyczkiem do szaszłyków dziurki, jeśli chcesz je powiesić :) Ciasteczka stwardnieją, gdy lekko ostygną.
- Przestudzone ciastka możesz udekorować lukrem.
- Ubij białka na sztywno, stopniowo dodawaj cukier puder, a na koniec sok z cytryny. Lukier możesz podzielić na części i każdą zabarwić barwnikiem spożywczym :)
Życzę udanej zabawy przy pieczeniu pierniczków i oczywiście smacznego :)
Przepis pochodzi z emitowanego kiedyś programu „Między kuchnią a salonem”.
Ile mniej więcej wychodzi pierniczków takich jak robisz z tych proporcji . Z góry dziękuję za odp.
O matko, bardzo dużo, nigdy ich nawet nie policzyłam. Tak z 9-10 blach
Szczerze? To najpyszniejsze pierniczki jakie jadłam. Idealnie wyważony smak :) ❤
No przecież mówiłam, że są najlepsze na świecie :) Bardzo się cieszę Majka, że i tobie zasmakowały :)
Beatko, ile domowej przyprawy do piernika dodajesz?
Tak około 20g żeby były aromatyczne
[…] Taka glazura idealnie nadaje się na świąteczne pierniczki […]
[…] Zapraszam Was dziś na pyszne i bardzo proste pierniczki […]
[…] tym roku ciasto na pierniczki przygotowałam już listopadzie (aby sobie podejrzewało), ale z ich upieczeniem, to mi już czasu […]
[…] na te pierniczki znajdziecie […]
[…] RSS ← Pierniczki […]