Przepis na najlepsze pierniczki na Boże Narodzenie


ciasteczka pierniczki


Nadszedł czas na pierniczki na Boże Narodzenie :)

Moje ciasto w tym roku stało tylko dwa tygodnie, bo za późno sobie o tym przypomniałam, ale ciasteczka jak zwykle wyszły rewelacyjne.

Dzieciaki to je prawie na gorąco z piekarnika wyjadały :)

Ciasto na pierniczki najlepiej przygotować przynajmniej dobę wcześniej, aby postało przez noc w lodówce, albo na balkonie.

Ja go zwykle przygotowuję wcześniej – trochę po Święcie Zamarłych i trzymam do połowy grudnia, kiedy je pieczemy.

Jak zrobić ciasto na pierniczki?

Wszystko fajnie zobaczycie na filmie! Potem takie schłodzone ciasto wyjmujecie z lodówki, odrywacie kawałek a resztę znowu chowacie.

Ciasto trzeba cienko rozwałkować – jest bardzo elastyczne, więc nie jest to trudne. Cienkie rozwałkowanie sprawia, że ciasteczka piernikowe są chrupiąca i idealne od razu do jedzenia.

Nie są twarde, że zęby można sobie połamać 🤣🤣

Ciasta jest dużo, więc z podanej porcji otrzymacie całą masę ciasteczek :) Chociaż moje dzieci nie mają problemu ze zjedzeniem ich wszystkich do świąt :)

A jeśli interesują Was inne przepisy na pierniczki, to koniecznie sprawdźcie pierniczki brunkager (mój osobisty „number 1” :D), pachnące cytrynowo pierniczki lebkuchen, albo szybkie pierniczki bez leżakowania.

PEŁNY PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


pierniczki

pierniczki na boże narodzenie

pierniczki świąteczne

Zapraszam również na filmik z przygotowań – dokładny przepis na końcu przepisu :)

A tu pierwsze zdjęcia moich pierniczków :)

pierniczki1

pierniczki2

pierniczki świąteczne

pierniczki5

Pierniczki na Boże Narodzenie – przepis do druku

ciasteczka pierniczki

Pierniczki

Wypieki Beaty
Przepis na tradycyjne chrupiące i od razu idealne do jedzenia pierniczki na Boże Narodzenie.
4.34 z 9 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 15 minut
1 d
Czas całkowity 1 d 45 minut

Składniki

pierniczki:

  • 250 g drobnego cukru (1 i 1/4 szklanki)
  • 250 g miodu płynnego (2/3 szklanki)
  • 100 ml kawy mocnej (jeśli używasz kawę mieloną, to zlej ją tak, aby nie dodawać fusów)
  • 300 g masła (1,5 kostki)
  • 800 g mąki (5 szklanek)
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • skórka starta z pomarańczy (opcjonalnie)
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników dobrej jakości - bez mąki - około 20 g

lukier:

Instrukcja
 

  • Cukier, miód, kawę i masło rozpuść na małym ogniu, a następnie lekko ostudź.
  • Dodaj na zmianę przesianą mąkę, z przyprawą i skórką pomarańczową, w między czasie dodaj sodę rozpuszczoną w łyżce ciepłej wody.
  • Zagnieć ciasto, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw przynajmniej na jedną noc do lodówki, lub wystaw (odpowiednio zabezpieczone) na balkon.
  • Odcinaj po kawałku ciasto i je wałkuj na płaski placek - ja lubię cieńsze ciasteczka, więc wałkujemy je na placki o około 2-3 mm grubości.
  • Wytnij foremkami ciasteczka, ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu aż będą rumiane (moje cienkie ciasteczka piekłam po 5 minut, jeśli lubisz grubsze, to wydłuż czas pieczenia).
  • Ciasteczka w trakcie pieczenia trochę rosną, więc nie układaj ich zbyt ciasno.
  • Zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie, więc ściągaj je delikatnie. W tym momencie możesz w nich zrobić patyczkiem do szaszłyków dziurki, jeśli chcesz je powiesić :) Ciasteczka stwardnieją, gdy lekko ostygną.
  • Przestudzone ciastka możesz udekorować lukrem.

lukier:

  • Ubij białka na sztywno, stopniowo dodawaj cukier puder, a na koniec sok z cytryny.
  • Lukier możesz podzielić na części i każdą zabarwić barwnikiem spożywczym :)

Film

Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Życzę udanej zabawy przy pieczeniu pierniczków i oczywiście smacznego :)

Przepis pochodzi z emitowanego kiedyś programu „Między  kuchnią a salonem”.