Pierniczki na Boże Narodzenie

 najlepszy przepis :)

pieniczki2015_3

Nadszedł czas na pierniczki na Boże Narodzenie :)

Moje ciasto w tym roku stało tylko dwa tygodnie, bo za późno sobie o tym przypomniałam, ale ciasteczka jak zwykle wyszły rewelacyjne.

Dzieciaki to je prawie na gorąco z piekarnika wyjadały :)

Ciasto na te pierniczki najlepiej przygotować przynajmniej dobę wcześniej, aby postało przez noc w lodówce, albo na balkonie.

Ja go zwykle przygotowuję wcześniej – trochę po Święcie Zamarłych.

W trakcie robienia ciastek najlepiej odrywać kawałek, a resztę trzymać w lodówce, bo gdy zbytnio się ogrzeje, to będzie się Wam lepić.

Z podanej porcji otrzymacie całą masę ciasteczek :)

A jeśli interesują Was inne przepisy na pierniczki, to koniecznie sprawdźcie pierniczki brunkager (mój osobisty „number 1” :D), pachnące cytrynowo pierniczki lebkuchen, albo szybkie pierniczki bez leżakowania.

 

pierniczki

 

pierniczki na boże narodzenie

 

pierniczki świąteczne

Zapraszam również na filmik z przygotowań – dokładny przepis na końcu wpisu :)

 

A tu pierwsze zdjęcia moich pierniczków :)

pierniczki1

pierniczki2

pierniczki świąteczne

pierniczki5

 

Pierniczki na Boże Narodzenie – przepis do druku

Pierniczki

 
Autor:
Składniki
pierniczki:
  • 250 g (1 i ¼ szklanki) drobnego cukru
  • 250 g (2/3 szklanki) płynnego miodu
  • 100 ml mocnej kawy (jeśli używasz kawę mieloną, to zlej ją tak, aby nie dodawać fusów)
  • 300 g (1,5 kostki) masła
  • 800 g (5 szklanek) mąki
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • skórka starta z pomarańczy (opcjonalnie)
  • opakowanie przyprawy do pierników
lukier:
  • 2 białka z dużych jajek
  • ok. 3 szklanki cukru pudru
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
Wykonanie
  1. Cukier, miód, kawę i masło rozpuść na małym ogniu, a następnie lekko ostudź. Dodaj na zmianę przesianą mąkę, z przyprawą i skórką pomarańczową, w między czasie dodaj sodę rozpuszczoną w łyżce ciepłej wody. Zagnieć ciasto, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw przynajmniej na jedną noc do lodówki, lub wystaw (odpowiednio zabezpieczone) na balkon.
  2. Odcinaj po kawałku ciasto i je wałkuj na płaski placek - ja lubię cieńsze ciasteczka, więc wałkujemy je na placki o około 2-3 mm grubości. Wytnij foremkami ciasteczka, ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu aż będą rumiane (moje cienkie ciasteczka piekłam po 5 minut, jeśli lubisz grubsze, to wydłuż czas pieczenia).
  3. Ciasteczka w trakcie pieczenia trochę rosną, więc nie układaj ich zbyt ciasno. Zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie, więc ściągaj je delikatnie. W tym momencie możesz w nich zrobić patyczkiem do szaszłyków dziurki, jeśli chcesz je powiesić :) Ciasteczka stwardnieją, gdy lekko ostygną.
  4. Przestudzone ciastka możesz udekorować lukrem.
lukier:
  1. Ubij białka na sztywno, stopniowo dodawaj cukier puder, a na koniec sok z cytryny. Lukier możesz podzielić na części i każdą zabarwić barwnikiem spożywczym :)

 

Życzę udanej zabawy przy pieczeniu pierniczków i oczywiście smacznego :)

Przepis pochodzi z emitowanego kiedyś programu „Między  kuchnią a salonem”.